Ιστορική αλλαγή: Γυναίκα στο χαρτονόμισμα των 10 δολαρίων!

Ποια θα είναι τελικά;
Ιστορική αλλαγή: Γυναίκα στο χαρτονόμισμα των 10 δολαρίων!



Μετά από αιώνες, οι Η.Π.Α. αποφάσισαν να διαταράξουν για πρώτη φορά την πατριαρχία του αμερικανικού νομίσματος και ετοιμάζονται για μια ιστορική αλλαγή ανακοινώνοντας την πρόθεση τους να κυκλοφορήσουν το χαρτονόμισμα των 10 δολαρίων με την προσωπογραφία μιας γυναίκας επάνω.

Προς στιγμήν, το χαρτονόμισμα κοσμεί ο Alexander Hamilton, ο πρώτος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1789 έως το 1795, που υπερθεμάτισε την ανάγκη ενός ενιαίου νομίσματος.

Το ανανεωμένο χαρτονόμισμα θα κυκλοφορήσει το 2020 για τον εορτασμό της εκατοστής επετείου του δικαιώματος ψήφου των γυναικών. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει μια τεράστια εκστρατεία για να ζητήσει τις προτάσεις του κόσμου μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και των δημαρχίων για το ποια γυναίκα θα πρέπει να είναι πάνω σε αυτό.

Τα μόνο προαπαιτούμενα για τις υποψήφιες είναι ότι θα πρέπει να έχουν αποβιώσει και να ενσαρκώνουν τη φιλοσοφία της νέας εμφάνισης του χαρτονομίσματος που δεν είναι άλλη από τη Δημοκρατία.

Η συζήτηση για το ποια θα πρέπει να είναι το πρόσωπο του νέου χαρτονομίσματος θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με την κοινωνική και οικονομική πρόοδο των γυναικών. Επιλέγοντας μόνο ένα άτομο για μια έναν τέτοιο συμβολικό ρόλο μπορεί να συνεπάγεται συμβιβασμούς, αναγκάζοντας τους αρμόδιους να αποφασίσουν ποιο σημαντικό ορόσημο της αμερικανικής ιστορίας θέλουν να αναδείξουν.

Τα ονόματα που έχουν προταθεί είναι πάρα πολλά. Ενώ, πολλοί θεωρούν επιλαχούσες την Πρώτη Κυρία Eleanor Roosevelt, την ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων Rosa Parks, την αστροναύτη Sally Ride, την αμίμητη Oprah μέχρι και την Beyonce.

Πλέον κι αφού είναι ζήτημα τιμής, αποφασίσαμε να φτιάξουμε τη δική μας λίστα με γυναίκες που αξίζουν να κοσμούν το χαρτονόμισμα των 10 δολαρίων και φυσικά η αξία τους σε καμία περίπτωση δεν πέφτει στο συγκεκριμένο ποσό. Βέβαια, κάποιες ζουν ακόμα!

 

Phillis Wheatley (1753-1784)

Το ταξίδι της Phillis Wheatley από τα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής σε αξιοσέβαστο μέλος του κόσμου της ποίησης είναι αξιοσημείωτο.

Σε νεαρή ηλικία την απαγάγουν από το σπίτι της στη Δυτική Αφρική και κατόπιν ένας πλούσιος κάτοικος της Βοστόνης, ο John Wheatley, την αγοράζει ως δώρο για τη σύζυγο του.

Παρά τις αντιξοότητες και τις κακουχίες του ταξιδιού, η Wheatley αποδεικνύεται εξόχως έξυπνη, μαθαίνοντας να διαβάζει και να γράφει πολύ γρήγορα. Έτσι, πριν ακόμα οι Ηνωμένες Πολιτείες ενωθούν σε ένα ανεξάρτητο κράτος, εκδίδει το πρώτο της βιβλίο με ποιήματα το 1773 με τίτλο «Ποιήματα ποικίλης θεματολογίας, θρησκείας κι ηθικής».

Τα έργα της συχνά έχουν θρησκευτική και κλασική θεματολογία, καθώς επίσης και πατριωτική μιας και ήταν ένθερμη πατριώτισσα που υπερασπίστηκε τη δημιουργία των ΗΠΑ, κερδίζοντας την αναγνώριση των Ιδρυτικών Πατέρων και διατηρώντας αλληλογραφία με τον George Washington και τον Benjamin Franklin.

Ακόμα ήταν πολύ γενναία για να υποστηρίξει στο ποίημα της «Από την Αφρική στην Αμερική» την ανάγκη οι λευκοί Χριστιανοί να τιμούν τους μαύρους αδελφούς τους. 

Δυστυχώς, η ζωή μετά τον πόλεμο κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν για την Wheatley, καθώς υπέφερε σε έναν κακό γάμο για να καταλήξει να πεθάνει μόνη της μέσα στην απόλυτη φτώχια το 1784.

 

Ida B. Wells (1862-1931)

Το 1884, περισσότερα από 70 χρόνια πριν η Rosa Parks γίνει μια από τις πιο διάσημες ακτιβίστριες των πολιτικών δικαιωμάτων για την άρνηση της να μετακινηθεί στο πίσω μέρος του λεωφορείου, η Ida B. Wells είχε αρνηθεί να μετακινηθεί από θέση πρώτης κατηγορίας στο τρένου μετά την παρατήρηση ενός ελεγκτή ότι δεν της επιτρέπεται να βρίσκεται εκεί.

Του απάντησε δαγκώνοντας το χέρι του. Αυτή η στιγμή ακρότητας κι επίδειξης αγριότητας δεν ήταν ένα μεμονωμένο συμβάν στη μακρά σταδιοδρομία της Wells ως ακτιβίστρια υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων, δασκάλας κι εκδότριας εφημερίδας.

Γεννημένη σε συνθήκες σκλαβιάς το 1862, μεγαλώνοντας σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Fisk και θέτει εαυτόν σε ρόλο σταυροφόρου ενάντια στη βία. Το 1898, οργανώνει μια διαμαρτυρία κατά της βίας έξω από το Λευκό Οίκο. Ενώ, βοήθησε στην ίδρυση της ένωσης για την εθνικής πρόοδο των έγχρωμων (NAACP).

Η Wells ήταν, επίσης, μια αφοσιωμένη υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών θέτοντας υποψηφιότητα στη Γερουσία του Ιλινόις, όπου μετακόμισε, λόγω απειλών κατά της ζωής της στο Νότο.

Μια από τις πιο αξιομνημόνευτες φράσεις της αποτελεί η εξής: "Ο τρόπος για να διορθώσουν τα κακώς κείμενα είναι να λάμψει το φως της αλήθειας σε αυτά."

 

Frances Perkins (1882-1965)

Δεν ήταν μόνο η πρώτη γυναίκα που εργάσθηκε στο υπουργικό συμβούλιο του προέδρου, αλλά είχε την επίβλεψη της εκτέλεση κρίσιμων νομοθετημάτων, όπως ήταν ο νόμος περί κοινωνικής ασφάλισης του 1935.

Ως Γραμματέας Εργασίας του Franklin Roosevelt της, η Perkins υπηρετεί την πατρίδα κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο καταστροφικές στιγμές στην ιστορία των ΗΠΑ για την οικονομία. Ωστόσο, αυτή παραμένει με επιτυχία στη θέση της για 12 συναπτά έτη-ρεκόρ μέχρι και σήμερα.

Πριν την υπουργική καρέκλα, η Perkins υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις υπεράσπισης των καταναλωτών στη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένου και του εργατικού ατυχήματος από φωτιά το 1911 σε εργοστάσιο ρούχων  που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων μεταναστριών.

Η Perkins ήταν βαθύτατα προσηλωμένη στη βελτίωση της ζωής των εργατών. "Ήρθα στην Ουάσιγκτον για να εργαστώ για το Θεό, την κυβέρνηση και τα εκατομμύρια των ξεχασμένων εργατών» είχε δηλώσει για τη θέση της. Ακόμα και μετά την παραίτηση της, συνέχισε να μάχεται για τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων, μένοντας πιστή μέχρι τέλους στις αρχές της. Χαρακτηριστικό της μαχητικότητας της είναι ότι 2 εβδομάδες πριν  το θάνατο της συνέχιζε τις διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Cornell.

 

Babe Didrikson Zaharias (1911-1956)

Πριν τις Serena και Venus Williams, Mia Hamm, and Jackie Joyner-Kersee, η Babe Didrikson Zaharias άνοιξε το δρόμο για να αναγνωρίζονται οι γυναίκες ως αθλήτριες. Παρότι οι αθλητικογράφοι της εποχής υποβίβαζαν τη θέση της γυναίκας στα του σπιτιού, εκείνη ποτέ δεν επηρεάστηκε από το στόχο της: να γίνει η μεγαλύτερη αθλήτρια που υπήρχε ποτέ.

Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς κάποιο άθλημα στο οποίο δεν τα κατάφερε, αφού πριν καλά τελειώσει το Γυμνάσιο επαιζε μπάσκετ στην ερασιτεχνική κατηγορία. Κέρδισε 2 χρυσά μετάλλια κι ένα ασημένιο στο στίβο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1932, παρόλο που οι γυναίκες τότε επιτρεπόταν να συμμετέχουν μόνο σε τρία αθλήμτα, ενώ εκείνη πήρε μέρος σε πέντε.

Η Didrikson είναι ακόμα πιο γνωστή για την καριέρα της στο golf, κερδίζοντας το πρωτάθλημα γυναικών ΗΠΑ, το Παγκόσμιο και το All-American μέσα σε μια χρονιά. Ακόμη κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα γυναικών του 1954 μετά από μια επώδυνη εγχείρηση κι ανακάλυψη καλπάζοντος καρκίνου. Η Didrikson είναι ο μόνος αθλητής, ανεξαρτήτως φύλου, που έχει τιμηθεί έξι φορές με το βραβείο του Αθλητή της Χρονιάς από το Associated Press.

 

Hedy Lamarr (1914-2000)

Τι κι αν δεν γεννήθηκε στην Αμερική, η ηθοποιός Hedy Lamarr έφυγε από τη ζωή πολιτογραφημένος πολίτης των ΗΠΑ. Η εντυπωσιακή ηθοποιός με την τεράστια επιστημονική διανόηση εφεύρε ένα οπλικό σύστημα που παρεμπόδιζε τις ναζιστική επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τι πιο πατριωτικό από αυτό;

Η Lamarr θα μπορούσε εύκολα να έχει ξεχαστεί ως ένα όμορφο πρόσωπο,  τη στιγμή που το Πεντάγωνο δεν εξέτασσε ποτέ σοβαρά την πατέντα της για τις τηλεκατευθυνόμενες τορπίλες επειδή ήταν μια στάρλετ. Όμως, ως κόρη Εβραίου αυστριακής καταγωγής, αφιερώνεται στην πολεμικό αγώνα και χρησιμοποιεί τη φήμη της για να πολλαπλασιάσει τα εκατομμύρια των πολεμικών ομολόγων.

Δυστυχώς, τη Lamarr συχνά τη θυμόμαστε ως σύμβολο του σεξ, κυρίως λόγω του αμφιλεγόμενο γυμνού ρόλου της το 1933 στην ταινία Ecstasy. H ίδια δεν ενδιαφερόταν να είναι διάσημη για την ομορφιάς της, καθώς πίστευε ότι «Κάθε κορίτσι μπορεί να είναι λαμπερό. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να σταθεί όρθια και να κάνει την ηλίθια».

 

Patsy Mink (1927-2002)

Λίγοι άνδρες ή οι γυναίκες στην πολιτική ηγεσία της Αμερικής είχαν μια λαμπρή ή ρηξικέλευθη καριέρα όπως η Patsy Mink. Γίνεται η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που εγκλέγεται στο Κογκρέσο, υπηρετεί 12 θητείες στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την περιφέρεια της Χαβάης.

Η Mink ήταν ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές για το πέρασμα της νομοθεσίας IX, που προστατεύει από τις διακρίσεις λόγω φύλου σε δραστηριότητες που λαμβάνουν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση. Η ίδια είχε γνωρίζει το σεξισμό τόσο στο ξεκίνημα της πολιτικής της καριέρας, όσο και μετά την εφηβεία της όταν είχε απορριφθεί από κάθε ιατρική σχολή που έκανε αίτηση επειδή ήταν γυναίκα.

Όμως, οι διακρίσεις εις βάρους του φύλου της δεν σταματούν εκεί. Μετά την αποφοίτηση από το τμήμα της Νομικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, απορρίπτεται από όλα τα δικηγορικά γραφεία επειδή ήταν εκτός από γυναίκα και παντρεμένη.

Κατά του πολέμου του Βιετνάμ κι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πολιτική της καριέρα διήρκεσε περισσότερο από τρεις δεκαετίες. Έφυγε από τη ζωή το 2002, αλλά ήταν τόσο δημοφιλής στη Χαβάη που εξελέγη μεταθανάτια στο Κογκρέσο το ίδιο έτος.

 

Edith Windsor (1927-)

Η Edith Windsor έκανε την ανατροπή όταν ανέλαβε την υπεράσπιση του νόμου περί ισότητας του γάμου στα ογδόντα της. Όταν οι περισσότεροι Αμερικανοί της ηλικίας της απολαμβάνουν τις χαρές της συνταξιοδότησης, η Windsor μπήκε στον αγώνα για την ισότητα στο γάμο, ως φυσικό επόμενο από τις δεκαετίες συμμετοχής της στο κίνημα των LGBT.

Η Windsor γεννήθηκε σε μια φτωχή εβραϊκή οικογένεια στη Φιλαδέλφεια, αλλά ανέβηκε στο κοινωνικό στερέωμα μέσω της επαγγελματικής της πορείας στην ΙΒΜ, όταν ακόμα οι ευκαιρίες στον κόσμο της τεχνολογίας για τις γυναίκες ήταν περιορισμένες.

Ερωτεύτηκε τη Thea Spyer στη δεκαετία του 1960, χωρίς να περιμένει ότι η σχέση τους θα είναι η αρχή για το μεγαλύτερο αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κι αναδείχθηκε έτσι μια από τις πρώτες ηρωίδες του gay κινήματος.

 

Ruth Bader Ginsburg (1933-)

Η νέα γενιά των Αμερικανών έχουν ανακαλύψει την 80άχρονη δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Δημιουργούν memes με αυτήν, φορώντας μπλουζάκια με το πρόσωπό της κι ακόμα ντύνουν τα μωρά τους σαν κι αυτήν. Η αγάπη αυτή προς το πρόσωπο της είναι κάτι απραπάνω από καλοδεχούμενη. Δεν είναι μόνο ότι είναι η δεύτερη γυναίκα που έχει επιτελέσει δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά είχε μια απίστευτη πορεία.

Παρακολούθησε Νομική στο Harvard ως μία από τις εννέα γυναίκες σε μια τάξη 500 αντρών. Εκείνη όπως και κάθε άλλη γυναίκα υπέμεναν την ερώτηση του πρύτανη γιατί στερούν μια θέση στη δικηγορία από έναν άντρα.

Παραμερίζοντας τις διακρίσεις, η Ginsburg όχι μόνο δούλεψε στην αξιοσέβαστη Harvard Law Review, αλλά το κατάφερε φροντίζοντας παράλληλα το σύζυγό της κατά τη διάρκεια του αγώνα του με τον καρκίνο, ενώ του κρατούσε τις συμειώσεις και συνέτασε τα έγγραφα που τις υπαγόρευε.

Παρόλο που η Ginsburg έχει πάρει μέρος σε πολλές κρίσιμες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η μειοψηφούσα γνώμη της υπέρ των δικαιωμάτων στην Εκλογική Νομοθεσία του Τέξας το 2013 θα μείνει ως μια από τις πιο διάσημες συνεισφορές της.

Ακόμα και στην ηλικία των 82, συνεχίζει τον να μάχεται στο Ανώτατο Δικαστήριο με το ίδιο πάθος και θέρμη, δηλώνοντας «Όσο μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά, θα την κάνω. Νομίζω ότι θα καταλάβω πότε θα έχει έρθει η ώρα που δεν μπορώ πια. Αλλά τώρα ακόμα μπορώ».

 

Billie Jean King (1943-)

Η Billie Jean King θα μπορούσε να έχει εξασφαλίσει εύκολα τη θέση της στην ιστορία των ΗΠΑ από την εξαιρετική καριέρα της στο τένις και μόνο. Με 39 τίτλους Grand Slam στο ενεργητικό της, θεωρείται μια από τους καλύτερους παίκτες των ΗΠΑ- αν όχι η καλύτερη.

Αλλά η αποφασιστική νίκη της στη διάσημη Μάχη του αγώνα Φύλων το 1973 με τον Bobby Riggs σταθεροποίησε τον ρόλο της ως σύμβολο φεμινισμού, αγκαλιάζοντας το  κίνημα της Απελευθέρωσης των Γυναικών. Κοινοποίησε στο πρώτο τεύχος του περιοδικού Μs το 1972 την προσωπική ιστορία άμβλωσης στην οποία είχε υποβληθεί, όταν η διαδικασία αυτή δεν ήταν νόμιμη σε όλη τη χώρα.

Η King παραδέχθηκε ότι είναι gay το 1981 μετά τη μήνυση εναντίον της για διατροφή από την πρώην φίλης της, Marilyn Barnett. Η King έχασε όλες τις οικονομικές διαπραγματεύσεις μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, οδηγώντας την τελικά να γίνει μία από τις σημαντικότερες υποστηρίκτριες της LGBT κοινότητας.

Το 2014, ο Πρόεδρος Ομπάμα τη διόρισε στην αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι ως μήνυμα ανυπακοής ενάντια στις σεξιστικές πολιτικές του Πούτιν. Παραμένει μια ενεργή υπέρμαχος κι υπερασπίστρια της LGBT κοινότητας, όντας μια από τις πρώτες που έσπευσαν να συγχαρούν και να επικροτήσουν την απόφαση της Caitlyn Jenner.

 

Beyoncé (1981-)

Εκτός από συγκλονιστική τραγουδίστρια, παγκόσμια star με τετάστια επιρροή και cult icon, η Beyoncé έχει γίνει ένα από τα πιο υγιή πρότυπα για τη σύγχρονη κουλτούρα.

Αν κι υπάρχουν πολλές μεγάλες τραγουδιστές που είχαν αντίκτυπο στην ευρύτερη κοινωνία, τόσο κοινωνικά όσο και πολιτιστικά, μεταξύ των οποίων και η Aretha Franklin, Ella Fitzgerald, και η Barbara Streisand, η Beyoncé έχει υποστηρίξει την νέα μορφή φεμινισμού και ανταποκρίνεται στην ευθύνη που έρχεται μαζί με το να είσαι role model εμπνέοντας μια ολήκληρη γενιά νέων γυναικών.

Στα περυσινά βραβεία MTV παρά τις αντιδράσεις για την ενεργή στάση της απέναντι στο φεμινισμό, εκείνη δήλωσε με τη live εμφάνιση της τον ακτιβισμό της.

ΠΗΓΗ: thedailybeast.com