Τα πιο hot σκάνδαλα των Καννών

Οι αμφιλεγόμενες στιγμές του Φεστιβάλ.
Τα πιο hot σκάνδαλα των Καννών



Μεγάλο event χωρίς τα σκάνδαλά του δεν γίνεται, αυτό είναι γεγονός. Και ευτυχώς, το Φεστιβάλ των Καννών έχει πολλές ιντριγκαδόρικες ιστορίες καταγεγραμμένες. Περιμένοντας, λοιπόν, το σκάνδαλο της διοργάνωσης του 2015 θυμηθήκαμε τα γεγονότα που έχουν μείνει ανεξίτηλα στην ιστορία του Φεστιβάλ των Καννών. 

Η topless σταρ 

Πήγαινε γυρεύοντας η Simona Silva η οποία εκδιώχθηκε από το φεστιβάλ των Καννών το 1954. Η ηθοποιός των b-movies και μοντέλο η οποία διψούσε για προβολή αποφάσισε να κάνει μία φωτογράφιση δίπλα στη θάλασσα μαζί με τον σταρ του Hollywood Robert Mitchum. Όπως ισχυρίστηκε η ίδια, οι φωτογράφοι άρχισαν να την παρακαλούν να βγάλει την μπλούζα της. Εκείνη το έκανε, μόνο που κάλυψε το στήθος της με τα χέρια της. Η Silva έφυγε από το φεστιβάλ μερικές μέρες αργότερα, αφού της ζήτησαν να αποχωρήσει. 

Τα νεκρά περιστέρια 

Ξέρεις την ταινία «24 Hour Party People»; Λέει την ιστορία της μουσικής σκηνής στο Μάντσεστερ την εποχή των ‘80s. Ήταν 2001 όταν η ηθοποιοί της συγκεκριμένης ταινίας εμφανίστηκαν σε μία ιδιωτική παραλία των Καννών και επιτέθηκαν ο ένας στον άλλο με ψεύτικα νεκρά περιστέρια. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πιτσίλισαν τους πελάτες ενός πολυτελούς εστιατορίου με κάτι που έμοιαζε με αίμα και φτερά. Οι φύλακες έδιωξαν άρον άρον και με τη βία τους ηθοποιούς, το προσωπικό της ταινίας και τους Βρετανούς δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν το gig με χαρά. Εμπνευστής της extreme ιδέας ήταν ο ηθοποιός Danny Cunningham ο οποίος στην ταινία έπαιζε τον frontman της indie μπάντας «Happy Mondays». Είπε ότι το σκηνικό ήταν εμπνευσμένο από μία σκηνή όπου είχαν δηλητηριαστεί 3.000 περιστέρια του Μάντσεστερ με κοκαΐνη. 

Το φεστιβάλ ακυρώνεται

To Μάιο του 1968 συνέβη κάτι πρωτοφανές. Το Φεστιβάλ των Καννών ακυρώθηκε για πρώτη και τελευταία φορά. Εκείνη την εποχή, το κλίμα της επανάστασης ήταν διάχυτο. Οι φοιτητές διαδήλωναν στους δρόμους και οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στη μεγαλύτερη απεργία που γνώρισε ποτέ η Γαλλία. Οπότε δεν θα μπορούσε το φεστιβάλ να μείνει ανεπηρέαστο. 

Οι κινηματογραφιστές του κινήματος της Nouvelle Vague με αρχηγούς τους Jean-Luc Godard και Francois Truffaut απαίτησαν η διοργάνωση να ακυρωθεί ως ένδειξη αλληλεγγύης απέναντι στους διαδηλωτές. 
«Εμείς μιλάμε για αλληλεγγύη απέναντι στους φοιτητές και τους εργαζομένους και εσείς μιλάτε για πλάνα. Είστε μ@@@@@ς» είπε χαρακτηριστικά ο Godard.  Ύστερα κρέμασαν μία κουρτίνα μπροστά στην οθόνη και τελικά το φεστιβάλ ακυρώθηκε, πέντε μέρες πριν την προγραμματισμένη λήξη. Η απονομή των βραβείων δεν έγινε ποτέ. 

Vincent Gallo vs Roger Ebert

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός cult ταινιών Vincent Gallo συμμετείχε στις Κάννες το 2003 με την ταινία «The Brown Bunny». Επρόκειτο μία ασυνάρτητη road movie η οποία περιλάμβανε μία hardcore σκηνή στοματικού σεξ. Οι κριτικές ήταν πολύ αρνητικές, ενώ ο Roger Ebert τη χαρακτήρισε ως τη «χειρότερη ταινία στην ιστορία του φεστιβάλ». 

Ο Gallo ταπεινωμένος επέστρεψε στην Αμερική και έκανε ένα δεύτερο μοντάζ στην ταινία. Βρήκε, ωστόσο την ευκαιρία να συνεχίσει τον πόλεμο που ξεκίνησε ο Ebert. Του απάντησε χαρακτηρίζοντάς τον «χοντρό γουρούνι με σωματότυπο δουλέμπορα». Ο σκηνοθέτης όμως το χόντρυνε πολύ αναφέροντας ότι καταράστηκε το παχύ του έντερο ελπίζοντας ότι θα πάθει καρκίνο.  

Πολύ έξυπνη ήταν όμως η απάντηση του Ebert: «Όταν έκανα κολονοσκόπηση με άφησαν να το δω στην οθόνη. Ήταν πολύ πιο διασκεδαστικό από την ταινία “The Brown Bunny”. Και είναι αλήθεια ότι είμαι χοντρός, όμως μια μέρα θα γίνω αδύνατος. Εκείνος όμως θα είναι για πάντα ο σκηνοθέτης αυτής της ταινίας».  

Το εντυπωσιακό είναι ότι τελικά έγινε ανακωχή. Η ταινία μετά το δεύτερο μοντάζ προβλήθηκε στο φεστιβάλ του Τορόντο. Εκεί το είδε ο Ebert και του έβαλε τρία στα τέσσερα αστέρια. 

Lars von Trier: Ok, είμαι Ναζί

Ήταν 2011 όταν ο διάσημος και εκκεντρικός Δανός σκηνοθέτης Lars von Trier δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι καταλαβαίνει τον Χίτλερ. Ο σκηνοθέτης που είναι γνωστός για το «αρρωστημένο» του χιούμορ σόκαρε τους δημοσιογράφους. 

«Καταλαβαίνω τον Χίτλερ. Εννοείται ότι έκανε κάποια πράγματα λάθος, όμως στο τέλος μπορώ να τον φανταστώ καθισμένο μέσα στο μπούνκερ του» είπε ο Trier ενώ η Kristen Dunst και η Charlotte Gainsbourg, οι πρωταγωνίστριες του δράματος «Melancholia» τον κοιτούσαν γελώντας και έχοντας ένα βλέμμα απελπισίας. 

«Λέω μόνον ότι καταλαβαίνω τον άνθρωπο. Δεν είναι ένας καλός άνθρωπος, όμως κατανοώ πολλά πράγματα σ' αυτόν και νιώθω μια μικρή συμπάθεια γι' αυτόν. Όμως ασφαλώς δεν είμαι υπέρ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν είμαι εναντίον των εβραίων. Είμαι ασφαλώς με τους εβραίους, αλλά όχι υπερβολικά, επειδή το Ισραήλ γίνεται μερικές φορές ενοχλητικό». 

Ο σκηνοθέτης είπε ακόμη στους δημοσιογράφους ότι του αρέσει ο Albert Speer, ο σημαντικότερος αρχιτέκτονας του Τρίτου Ράιχ. «Μου αρέσει. Είχε ταλέντο. ΟΚ, είμαι Ναζί». 

To παράξενο χιούμορ του Trier δεν εκτιμήθηκε από τα στελέχη φεστιβάλ οι οποίοι τον απέκλεισαν παρά τις δηλώσεις που έκανε αργότερα για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.