H βιογραφία μιας σκύλας: Το love story που θα σε κάνει να ξεκαρδιστείς!

Το κωμικό μυθιστόρημα του Αύγουστου Κορτώ θα σε κάνει τόσο να γελάσεις όσο και να ουρλιάξεις από τα νεύρα σου!
H βιογραφία μιας σκύλας: Το love story που θα σε κάνει να ξεκαρδιστείς!



Ναι ξέρω. Άλλο ένα “χιουμοριστικό” ελαφρύ μυθιστόρημα μπορεί να σκεφτεί κάποιος! Kαι τι έγινε; Eμένα το βιβλίο μου άρεσε. Μπορεί να πρόκειται για ένα κλασικό story τύπου “θέλω αυτόν τον άντρα τώρα” όμως ξεδιπλώνεται με έναν ξεχωριστό τρόπο που διαβάζεται χωρίς καν να το καταλάβεις. 

Από την Κωνσταντίνα Μπιτζήλου

Αν και ούτε το 0.1 τοις εκατό δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρει να ζήσει την συγκεκριμένη ιστορία, υπάρχουν αρκετές στιγμές αλήθειας που θα σε κάνουν να ταυτιστείς με την ηρωίδα. Το πιο πιθανό βέβαια είναι στην αρχή να την κοροϊδέψεις (ίσως και να την ζηλέψεις), ενώ όσο εξελίσσεται η ιστορία θα την μουντζώσεις μέχρι που θα συμπάσχεις μαζί της!

Ποιες είναι όμως οι γαργαλιστικές λεπτομέρειες; H ηρωίδα της υπόθεσης Σίσσυ Νοταρά ήταν και είναι μια κακομαθημένη μοναχοκόρη πλουσιότατων γονέων, μέχρι που στα 24 της ερωτεύεται τον επιφανή δημοσιογράφο Πέτρο Νάνο που από την αρχή της γνωριμίας τους θα της κάνει τη ζωή πατίνι... Λίγο πριν φθάσει στα όριά της λοιπόν η Σίσσυ, εξιστορεί τη ζωή και τα λάθη της κάνοντας έναν βαθύ απολογισμό ψάχνοντας να βρει τι ήταν αυτό που την έκανε μια... δυστυχισμένη σκύλα!

Έφταιξε που ήταν κοντή και χοντρή με αδιάφορους γονείς; Ήταν ο τρόπος που μεγάλωσε και το αλλοπρόσαλο περιβάλλον στο οποίο έζησε; Ήταν που ερωτεύτηκε έναν από τους ωραιότερους Έλληνες; Ήταν που αυτός ο άντρας της άλλαξε ολόκληρη την κοσμοθεωρία της;

H Σίσσυ λοιπόν, ένα αδιάφορο απόγευμα που χάζευε αμέριμνη τηλεόραση βλέπει ξαφνικά σε ένα κανάλι τον Πέτρο Νάνο και τον... ερωτεύεται. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα ορκίζεται πως θα κάνει τα πάντα για να μπει στη ζωή του. Τότε ξεκινά και ολόκληρος ο γολγοθάς της...

Αυτή η μετατροπή του μονόπλευρου έρωτα από την οθόνη της τηλεόρασης γίνεται μια στενή σχέση μεταξύ ενός ψυχωτικού διευθυντή περιοδικού (του Πέτρου Νάνου) και της γραμματέας του (Σίσσυς Νοταρά). Η Σίσσυ από μια τρελά ερωτευμένη πιτσιρίκα μεταλλάσεται σε μια κακιασμένη σκύλα. Ο τρόπος ζωής, οι ψευτο- celebrities, τα κοσμικά parties, η υπερβολή και η γκλαμουριά που περιγράφεται θυμίζουν εύκολα τη ζωή πριν την κρίση όχι μόνο των επιφανών αλλά και του απλού μεσοαστού που παραμυθιαζόταν τόσο εύκολα κάνοντας τα πάντα για να μπει σε αυτόν τον μικρόκοσμο και να αισθανθεί πως είναι... κάποιος.

Μαθαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και πως δυστυχώς πολλά πρόσωπα που υπάρχουν στη ζωή μας υπό άλλες συνθήκες ίσως να μην άξιζαν ούτε μια δεύτερη ματιά μας. Το μυστήριο που υπάρχει στην ιστορία είναι το πού θα καταλήξει όλο αυτό μέχρι η Σίσσυ να αποκαλύψει και την τελευταία λεπτομέρεια.

Απόσπασμα από την αρχή του βιβλίου:

“Έρχεται κάποτε η στιγμή στη ζωή του καθενός από εμάς που πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό μας. Αλλά όχι αυτούς τους ψευτο-απολογισμούς που κάνουμε κάθε μέρα, τα γλυκά ψεματάκια στον εαυτό μας. Όταν, π.χ., κοιτιέσαι στον καθρέφτη, βλέπεις τη μύτη σου που ’ναι 45 νούμερο, και λες: Σώπα, καημένη, μια χαρά μυτούλα έχω. Ή όπως οι άπιστοι σύζυγοι, που ρίχνουν ένα γρήγορο στην γκόμενα, πάνε να νιώσουν ενοχές κι αμέσως λένε: Πριτς που θα νιώσω ενοχές, η χαμούρα η γυναίκα μου θέλει 1.000 ευρώ το μήνα πιστωτικές μόνο για τον Καλογήρου. Καλά της κάνω και την κερατώνω, το δικαιούμαι. Εγώ δεν μιλάω για τέτοιους απολογισμούς, για ψέματα. Μιλάω για την αλήθεια. Κι η αλήθεια, και πείτε με απαισιόδοξη, τις περισσότερες φορές πονάει. Τσούζει. Φαρμακώνει.”

Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω πως πρόκειται για ένα κωμικό μυθιστόρημα όπου μέσα από ένα κλασικό love story θα σε κάνει να νευριάσεις, να θυμώσεις και να αηδιάσεις ίσως με την ψευτογκλαμουριά και την υπερβολή που θυμίζει λίγο δεκαετία 90s. Με έντονα τα στοιχεία του αυτοσαρκασμού και τις βρισιές που ακούς σχεδόν καθημερινά θα γελάσεις και θα αισθανείς άνετα σα να σου μιλάει κάποια φίλη σου. Ωστόσο, θα διαβάσεις και ορισμένες πικρές αλήθειες σε μια πλοκή που εξελίσσεται τόσο γρήγορα, κάνοντας σε να περιμένεις με μεγάλη περιέργεια ποιο θα είναι το τέλος.