Έλενα Παπαρίζου: Το πιτόγυρο, το bullying και η εμμονή μας με τους κοιλιακούς

Γιατί είναι περιττό να μιλάμε για περιττά κιλά.
Έλενα Παπαρίζου: Το πιτόγυρο, το bullying και η εμμονή μας με τους κοιλιακούς



Πάντα με σοκάρει όταν ακούω να μιλούν υποτιμητικά για γυναίκες με παραπανίσια κιλά. Το θεωρώ πολύ άκομψο, αδιάκριτο και τελείως περιττό ακόμα και όταν γίνεται σε χαμηλούς τόνους. Από χθες, λοιπόν, μετά τον ελληνικό τελικό έχει ξεκινήσει ένας αδιανόητος ψυχολογικός πόλεμος στο πρόσωπο της Έλενας Παπαρίζου επειδή η πάλαι ποτέ νικήτρια της Eurovision έχει 5, 10 ή και 15 κιλά παραπάνω από τότε. Επειδή έχει καμπύλες και μαγουλάκια.

Όμως το θέμα δεν είναι καινούργιο. Αν γκουγκλάρεις το όνομα της 33χρονης τραγουδίστριας θα διαπιστώσεις ότι σου προτείνει να αναζητήσεις πόσα κιλά είναι. Κοινώς, τα κιλά είναι ένα χαρακτηριστικό που προσδιορίζει την ύπαρξή της. Και αν αυτό δεν σε κάνει να ασφυκτιάς, τότε υπάρχει πρόβλημα. 

Τα δημοσιεύματα για την εμφάνισή της είναι αμέτρητα και όλα θυμίζουν καταστάσεις σχολικού εκφοβισμού. Είναι σαν να βλέπω αμερικανική teenage ταινία όπου οι cool τύποι του σχολείου σπρώχνουν το γλυκό παχουλό αγόρι με τις φακίδες στο κυλικείο και εκείνος κάθεται και υπομένει τα καψώνια. Ή στην πιο light εκδοχή, σαν να είμαι σε οικογενειακό τραπέζι με το σόι και οι θείοι να κοιτάνε λοξά το πιάτο μου για να τσεκάρουν αν το γέμισα μέχρι πάνω. 

Δημοσιεύματα ειρωνείας-έκπληξης-συμπόνοιας, συνεχείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σαρκαστικά tweets και αποκορύφωμα η viral φωτογραφία της Παπαρίζου με το πιτόγυρο στο χέρι. 

Εν τω μεταξύ, ενώ η γυναίκα είναι εμφανώς ενοχλημένη από την κατάσταση ο κόσμος συνεχίζει το ίδιο βιολί. «Μου κλέβουν τη θετική μου ενέργεια. Ειδικά αυτό το διάστημα που ετοιμάζω τόσο ωραία πράγματα και τραγούδια. Έχουν πάψει κάποιοι να είναι διακριτικοί και κυρίως ευγενικοί» δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό ΕΓΩ χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση. Και το χειρότερο είναι ότι μέχρι και οι ίδιοι οι φαν της έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα για την εικόνα της. Μία εικόνα που ανήκει σε εκείνη και μόνο. Σε κανέναν άλλο. Η εικόνα που δεν ανήκει σε κάποιο super model αλλά σε μία τραγουδίστρια η οποία έχει για εργαλείο τη φωνή της και όχι το σώμα της. 

Εν ολίγοις, το όλο θέμα έχει καταντήσει κουραστικό έως και βίαιο όχι μόνο για τη δική της ψυχολογία αλλά και των εφήβων που αύριο μεθαύριο θα ανοίξουν την τηλεόραση και θα τους γίνει έμμονη ιδέα ότι δεν πρέπει να γίνουν σαν την Παπαρίζου γιατί θα θεωρούνται «χοντρές». 

Την ίδια ώρα που, βέβαια, αδυνατώ να κατανοήσω το bullying που δέχεται η Παπαρίζου μπορώ να καταλάβω υπό μία έννοια εκείνους που υποστηρίζουν ότι δεν προστάτεψε τον εαυτό της χθες το βράδυ. Το φάουλ της ήταν στιλιστικό και έχει να κάνει με την εικόνα της σαν pop star. Ο αντίλογος λέει πως με δεδομένο ότι το σώμα της έχει αλλάξει, δεν μπορεί να εμφανίζεται με τα ίδια αποκαλυπτικά ρούχα που φορούσε πριν μια δεκαετία, (με το σκίσιμο δηλαδή του φουστανιού μέχρι τη μέση) και ότι θα μπορούσε να έχει κάνει επιλογές που θα την κολάκευαν. Επίσης, λένε ότι αν για παράδειγμα η Νατάσσα Μποφίλιου έβαζε ξαφνικά 10 κιλά κανείς δεν θα ασχολιόταν μιας και πρόκειται για μία τραγουδίστρια η οποία ποτέ δεν «πούλησε» την εμφάνισή της. Αντίθετα, η Παπαρίζου σαν pop-star στήριζε και ακόμα στηρίζει την πορεία της στην εικόνα και τη σκηνική της παρουσία, εξ’ ου και όλος αυτός ο χαμός. 

Για να επανέλθουμε, όμως, το παράδειγμα της Παπαρίζου και της «επίθεσης» που δέχεται, δεν είναι το μοναδικό.

Πριν από δύο μέρες άνοιξα το ραδιόφωνο και άκουσα να παίζει σε σποτ ένα ατυχές σαρκαστικό σχόλιο παραγωγού για τα κιλά της Ελευθερίας Ελευθερίου. Δεν το βρήκα καθόλου αστείο. Η ίδια απάντησε στα κακεντρεχή σχόλια μέσω Instagram.

Είναι άσχημο να δέχεσαι κριτική για το αν είσαι 5 κιλά πάνω-κατω! «Ολική αλλαγή» είναι ο τίτλος που διάβασα σήμερα! Ποιο είναι το πρότυπο τελικά; να είσαι αδύνατος για τους άλλους ή να νιώθεις υγιής για τον εαυτό σου; Έχω περάσει το στάδιο του να μην τρως τίποτα για να αρέσεις και μόνο κακό έκανα στον εαυτό μου! Νιώθω πιο ωραία απο κάθε άλλη φορά! Γυμνάζομαι και ακολουθώ μια φυσιολογική ζωή! Ευχαριστώ :) #sosad, έγραψε.

Αρκετούς μήνες πριν, Πουνέντης και Ηλιάκη στην εκπομπή τους σχολίαζαν και χασκογελούσαν με τα κιλά της Κατερίνας Ζαρίφη με τον Πουνέντη να λέει χαρακτηριστικά: «Ε δεν το λες και καμπύλη αυτό…».

Δες το βίντεο. 

Το ίδιο έχει υποστεί και η Σίσσυ Χρηστίδου για την οποία έχουν γραφτεί πολλά, παρόλο που έχει κάνει και δύο παιδιά. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μας αντιπροσωπεύει στο σημερινό μας στόρι είναι το τραγούδι που επέλεξε η Βαλίτζα προ ημερών.