Σήμερα η Μάρω φτιάχνει σούσι!

Τι θα έλεγες να δοκιμάσεις κάτι πιο εξωτικό στην κουζίνα; Αν είσαι λάτρης του σούσι, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις τις δεξιότητές σου στο ρολάρισμα. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, να είσαι σίγουρη ότι θα το διασκεδάσεις.
Σήμερα η Μάρω φτιάχνει σούσι! - Κεντρική Εικόνα



Με μία μαμά φανταστική μαγείρισσα δεν είχα ποτέ λόγο να μπω στην κουζίνα για να φτιάξω μουσακά ή γεμιστά. Έτσι, είπα να δοκιμαστώ σε κάτι πέραν της ελληνικής κουζίνας. Μιας και λατρεύω το σούσι και την ιαπωνική κουζίνα γενικότερα, σκέφτηκα ότι θα ήταν ωφέλιμο να ξεκινήσω από εκεί, με την ελπίδα ότι κάποτε θα ρολάρω με κλειστά μάτια – εδώ γελάμε. Ευτυχώς, ήξερα το κατάλληλο μέρος για να κάνω την αρχή της καριέρας μου!

Το κατάστημα Wokshop αποτελεί σημείο αναφοράς για όσους θέλουν να μυηθούν στα μυστικά της ασιατικής κουζίνας. Στα ράφια του δεν βρίσκεις μόνο μία τεράστια ποικιλία από σάλτσες, noodles, ρύζι, ορεκτικά, μπαχαρικά και κατεψυγμένα προϊόντα, αλλά και εξειδικευμένα σκεύη – απαραίτητα για την επιτυχία των πιάτων σου. Εκτός από τα παραπάνω όμως, το Wokshop παρέχει συνταγές και δωρεάν μαθήματα ασιατικής κουζίνας. Τα μαθήματα Learn to Wok παρουσιάζουν συνταγές από όλα τα μέρη της Ασίας από σεφ ειδικό στην ασιατική κουζίνα και βασίζονται σε κλασικές και αγαπημένες συνταγές αλλά και πιο ιδιαίτερες προτάσεις από την ιαπωνική, ταϋλανδέζικη, κινέζικη και ινδική κουζίνα. Και κάπως έτσι άδραξα την ευκαιρία και βρέθηκα πίσω από τον πάγκο, με μία καταπληκτική sushi chef, να φτιάχνω maki rolls με λαχανικά και inside out rolls με καπνιστό σολωμό. Εννοείται πως συνέχισα την εξάσκηση στο σπίτι, αφού έφυγα φορτωμένη με ψώνια.

Follow me στην κουζίνα για να φτιάξουμε maki rolls με λαχανικά, τα οποία μπορείς να φας κι εσύ που είσαι vegan ή vegetarian, και inside out rolls με καπνιστό σολωμό και αβοκάντο.

Τι θα χρειαστείς

  • Sushi Rice
  • Sushi Seasoning
  • Nori (φύλλα φυκιού)
  • Καρότα και αγγούρια κομμένα σε sticks
  • Αβοκάντο, κομμένο σε φέτες
  • Σουρίμι καβουριού ή καπνιστό σολωμό φιλεταρισμένο
  • Wasabi σε μορφή πάστα
  • Λίγη μαγιονέζα
  • Soy sauce
  • Ξύλινο σουπλά, τυλιγμένο με μεμβράνη
  • Ένα μπολάκι με νερό

 

Εκτέλεση

Για το ρύζι (είναι το μόνο που χρειάζεται αρκετό χρόνο στην προετοιμασία του, το υπόσχομαι)

  1. Ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι 2-3 φορές με κρύο νερό και το τοποθετούμε στην κατσαρόλα.
  2. Για κάθε 1 κούπα ρύζι υπολογίζουμε 1 ½κούπα νερό.
  3. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά χωρίς το καπάκι μέχρι να απορροφηθεί το περισσότερο νερό.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι για 2-3 λεπτά.
  5. Τοποθετούμε το ζεστό ρύζι σε μπολ (κατά προτίμηση Hangiri), για κάθε 2 κούπες έτοιμο ρύζι ρίχνουμε 5 κ.σ. Sushi Seasoning και ανακατεύουμε απαλά.
  6. Αφήνουμε το ρύζι να κρυώσει.

 

Για τα maki rolls με λαχανικά

  1. Παίρνεις ένα φύλλο nori και το τοποθετείς πάνω στο σουπλά με την άγρια πλευρά του από κάτω.
  2. Βρέχεις τα χέρια σου στο μπολάκι.
  3. Παίρνεις μικρές μπαλίτσες ρύζι και τις απλώνεις στο nori, χωρίς να πιέζεις υπερβολικά ή να αφήνεις κενά. Δεν θέλεις να βάλεις πολύ ρύζι, αρκεί μία λεπτή στρώση.
  4. Απλώνεις wasabi ανάλογα με την αντοχή σου στα καυτερά. Μην το βλέπεις πράσινο και αθώο, είναι πολύ δυνατό.
  5. Τοποθετείς τρεις φέτες λαχανικών (αγγούρι, καρότο) στη μέση και αρχίζεις να ρολάρεις.
  6. Βρέχεις την άκρη του nori με λίγο νερό για να κολλήσει.
  7. Κόβεις το ρολό στη μέση με ένα κοφτερό μαχαίρι, το οποίο θα έχεις βρέξει με λίγο νερό και στη συνέχεια κόβεις στα δύο το κάθε μισό κομμάτι.

 

Για τα inside out rolls με καπνιστό σολωμό

  1. Παίρνεις ένα φύλλο nori και το τοποθετείς πάνω στο σουπλά με την άγρια πλευρά του από κάτω.
  2. Βρέχεις τα χέρια σου στο μπολάκι.
  3. Παίρνεις μικρές μπαλίτσες ρύζι και τις απλώνεις στο nori, χωρίς να πιέζεις υπερβολικά ή να αφήνεις κενά. Δεν θέλεις να βάλεις πολύ ρύζι, αρκεί μία λεπτή στρώση.
  4. Πιάνεις το nori από την άκρη και με προσοχή το αναποδογυρίζεις ώστε να έχεις μπροστά σου το εσωτερικό του.
  5. Ανακατεύεις την πάστα wasabi με λίγη μαγιονέζα και το απλώνεις. Προσέχεις και πάλι την ποσότητα του wasabi, γιατί δεν θα σε σώσει η μαγιονέζα.
  6. Τοποθετείς το σουρίμι και τα sticks αγγουριού ή το φιλέτο σολωμού και το αβοκάντο στη μέση και αρχίζεις να ρολάρεις.
  7. Βρέχεις την άκρη του nori με λίγο νερό για να κολλήσει.
  8. Κόβεις το ρολό στη μέση με ένα κοφτερό μαχαίρι, το οποίο θα έχεις βρέξει με λίγο νερό και στη συνέχεια κόβεις στα δύο το κάθε μισό κομμάτι.

 

Σερβίρεις τα rolls με soy sauce σε ξεχωριστό μπολάκι – προτίμησε ένα προϊόν με λιγότερο αλάτι – και φύλλα τζίντζερ, τα οποία βοηθούν να καθαρίσει η γεύση. Μοιράζεις το ρύζι που περίσσεψε σε μπολάκια και περιχύνεις με λίγη soy sauce για επιπλέον γεύση. Απαραίτητο συνοδευτικό: Το τέλειο sparkling sake που πίνεται πολύ παγωμένο.

Sayōnara!

 

Info

Wok Shop Store: Λ. Ελαιών 35, 14564 Κηφισιά, 210 6206008

wokshop.gr

Φωτογραφίες: Αθηνά Κουτρομάνου