Φίλοι ή ενεργειακά βαμπίρ; Όχι πια!

Είσαι σίγουρη πως οι άνθρωποι που συναναστρέφεσαι αξίζουν όλη την προσοχή σου;
Φίλοι ή ενεργειακά βαμπίρ; Όχι πια!



Όπου και να κοιτάξεις θα δεις ανθρώπους να υποκρίνονται. Μπορεί να μην το καταλάβεις αμέσως, αλλά θα το διαπιστώσεις στην πορεία. Ο καθένας κάτι θέλει από σένα, άσχετα με τι μπορεί να θες εσύ.

Τι γίνεται όμως, με αυτούς που σου ρουφάνε όλη την ενέργεια; Τα λεγόμενα “ενεργειακά βαμπίρ;” Συνήθως είναι άνθρωποι που επειδή δεν είναι καλά μέσα τους κάνουν τα πάντα για να κλέψουν λίγη από τη χαρά σου, την ηρεμία σου, τη λάμψη σου, το γέλιο σου. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι από απλοί γνωστοί σου, συνάδελφοί σου μέχρι και φίλοι σου!

Η κοπέλα στο διπλανό γραφείο που κάνεις μια σύντομη κουβεντούλα μαζί της και την βλέπεις κάθε πρωί στη δουλειά, η φίλη που όλο βοηθάς και ακόμα αχάριστη παραμένει, η συμφεροντολόγα συμμαθήτρια από το σχολείο που σε θυμάται όποτε σ' έχει ανάγκη, η ξαδέρφη που όλα της πάνε χάλια και προσπαθεί να βρει νόημα στη ζωή μέσα από τη δική σου, ο προϊστάμενος σου που τη μια σε θεωρεί τέλεια την άλλη άχρηστη. Θέλεις κι άλλους; Ο γείτονας ή η κουτσομπόλα συνάδελφος στο γραφείο που τάχα για χαβαλέ θα πει κάτι και θα σου χαλάσει τη μέρα και γενικά όλοι οι μίζεροι άνθρωποι που συναντάς συχνά. Που ακόμα κι αν δεν δείχνουν μίζεροι, ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους και όση ώρα κι αν συνομιλήσεις μαζί τους θα ακούς μόνο για το “εγώ” τους.

Κι έτσι περνάνε οι μέρες και όλα καλά. Σκέφτεσαι: “Πού ν΄ασχολούμαι τώρα;”, “΄Άστο μωρέ δεν πειράζει” κι έτσι όλα καταντάνε... επιφανειακά με τον καιρό. Προφανώς όμως και πειράζει! Πειράζει γιατί μέσα σου σε “τρώει”. Κι έτσι φθάνεις στο σημείο να υποκρίνεσαι κι εσύ (αυτό που λέγαμε στην αρχή;) Γίνεσαι ίδιος. Σ' αρέσει;

Άλλαξε ό,τι δεν σου αρέσει. Μάθε να εξωτερικεύεις εκτός από τα όμορφα συναισθήματα και τα άσχημα. This is life! Και το σημαντικότερο: Ακόμα κι αν κάποια πράγματα πάνε στραβά γύρω σου, εσύ... χαμογέλα! Κι όταν λέμε χαμόγελο, δεν εννοούμε το ψεύτικο, το αλαζονικό, το χαζοχαρούμενο. Εννοούμε το χαμόγελο που πηγάζει από μέσα μας, αυτό που βγαίνει από την ψυχή μας (κι ας μην το έχουμε κάθε μέρα).

Το χαμόγελο μπορεί να είναι μια καλή πράξη, μια όμορφη κίνηση, ένα ωραίο τραγούδι, μια ζωγραφιά, μια αγκαλιά. Αυτό είναι χαμόγελο...