Γιατί η pop κουλτούρα αντιμετωπίζει τις γυναίκες με γυαλιά ως ασχημόπαπα;

Όσο και να προσπαθεί η Beyonce να μας πείσει ότι το librarian look έχει και αυτό το sexiness του, η pop κουλτούρα συνέχιζε να θεωρείεμάς, τις κοπέλες με γυαλιά μυωπίας μικρά «ασχημόπαπα».
Γιατί η pop κουλτούρα αντιμετωπίζει τις γυναίκες με γυαλιά ως ασχημόπαπα;



Νομίζω ότι όλες θυμόμαστε την κλασσική σκηνή της εφηβείας μας, όπου ο Freddie Prinze Jr. κοίταζε στα μάτια την Rachael Lee Cook και την ρωτούσε αν έχει σκεφτεί ποτέ να αντικαταστήσει τα μυωπικά γυαλιά της με διακριτικούς φακούς επαφής, αφού στα μάτια του έτσι θα ήταν πιο όμορφη. Ο πρίγκιπας που ερχόταν να μας σώσει από την μίζερη –με γυαλιά παρακαλώ- ζωή μας, να μας αλλάξει, να μας κάνει όμορφες και ευτυχισμένες. Χμμ, όσες φορές και αν έχω δει το «She’s all that», όσο junkie αντίστοιχων χαζορομαντικών ταινιών και αν έχω υπάρξει στην εφηβεία μου, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί για την pop κουλτούρα όταν μία κοπέλα φοράει γυαλιά είναι αυτόματα και «ασχημόπαπο». Όσο και να προσπαθεί η Beyonce να μας πείσει ότι το librarian look έχει και αυτό το sexiness του –που το έχει να πούμε την αλήθεια- η pop κουλτούρα συνέχιζε και θα συνεχίζει να θεωρεί, εμάς, τις κοπέλες με γυαλιά μυωπίας μικρά «ασχημόπαπα» που περιμένουμε τον πρίγκιπα να μας αλλάξει: δηλαδή να μας βγάλει τα γυαλιά. Αυτό.

Συμβαίνει, δε, τόσο συχνά στις ταινίες που τα γυαλιά είναι κλασσικά το πρώτο πράγμα που θα αποχωριστεί μία νεαρά κατά την διάρκεια του προσωπικού της make over. Και ενώ όλοι θέλουν να μας πείσουν ότι ο χαρακτήρας είναι αυτό που μετρά, η πριγκίπισσα Amelia Thermopolis της Γένοβας, δηλαδή η Αnne Ηathaway στο Princes Diaries, δεν μπορεί να ανέβει στο θρόνο της χώρας της αν δεν φορέσει φακούς επαφής. Το αν η πριγκίπισσα Mia ήθελε ή όχι να βάλει φακούς επαφής είναι κάτι καθαρά προσωπικό και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρότυπο ομορφιάς. Είναι η μέλλουσα βασίλισσα και θα πρέπει να μπορεί να πάρει μία απλή απόφαση μόνη της.

Το γεγονός ότι επιλέγω να φοράω φακούς επαφής, γιατί νιώθω πιο άνετα τις αμέτρητες ώρες που περνάω μπροστά από τον υπολογιστή, δεν σημαίνει ότι δεν νιώθω όμορφη και με αυτοπεποίθηση όταν αποφασίσω να εμφανιστώ σε ένα ραντεβού φορώντας τα μυωπικά γυαλιά μου. Και ας δώσουμε ένα «δικό μας» παράδειγμα, ποια δεν θυμάται την ακραία μεταμφίεση της Nia Vardalos στο My Big Fat Greek Wedding ή την αυτοπεποίθηση που κέρδισε η Sandra Bullock, μόλις έβγαλε τα γυαλιά της στο Miss Congeniality;  Και όλα αυτά ένα μόνο ζευγάρι γυαλιά αρκεί για να σε κάνει να κερδίσεις τον άντρα τον ονείρων σου ή μήπως οι άντρες έχουν φοβία με τα γυαλιά μυωπίας;  Χμμ… δεν νομίζω.

Με ένα δάκρυ αναφέρω ότι ακόμα και η Emma Stone (και εσύ Emma;;;), δεν χρειάστηκε τίποτα άλλο για να γίνει η όμορφη της παρέας, παρά να ξεφορτωθεί να μικρά της γυαλάκια. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που μπορεί να δει την Emma στο The House Bunny και να μην αναφωνήσει «awwww» από την γλυκύτητα.

Από την άλλη μεριά, οι άντρες είναι ελεύθεροι να φοράνε τα γυαλιά τους όποτε και όταν θέλουν χωρίς να χάνουν ποσοστά hotness. Ο Harry Potter φορούσε τα μεγάλα στρογγυλά γυαλιά του για 7 βιβλία (και οκτώ ταινίες) και η μικρή μου αδερφή δεν έπαψε ποτέ να έχει κολλημένες τις αφίσες του στο δωμάτιο της (ενώ φορούσε τα γνωστά μεγάλα στρογγυλά γυαλιά ε!). Τι θα γινόταν αν η Hermione φορούσε και αυτή τα ίδια γυαλιά;  Φαντάζομαι κάποιο μαγικό ξόρκι θα την είχε «ελευθερώσει» από τα γυαλιά-δεσμά από τις πρώτες κιόλας ταινίες.

Όπως και τόσα άλλα πρότυπα ομορφιάς, έτσι και αυτό δεν λειτουργεί ίσα και από τις δύο πλευρές. Οι άντρες όταν φοράνε γυαλιά φαίνονται ξαφνικά σοφιστικέ, έξυπνοι και σέξι (ναι, ναι για σένα μιλάω Ryan), ενώ τα κορίτσια ενθαρρύνονται να αφαιρέσουν τα δικά τους. Λένε ότι η ομορφιά είναι υποκειμενική αλλά δεν είναι δίκαιο να χαρακτηρίζεσαι ως ασχημούλα μόνο και μόνο επειδή φοράς γυαλιά μυωπίας. Προσωπικά, εγώ έχω ήδη αρχίσει να ψάχνω τα γυαλιά μυωπίας που θα φορέσω το χειμώνα, συγνώμη pop κουλούρα.

Πηγή: http://hellogiggles.com/arent-glasses-considered-beautiful/2

Επιμέλεια: Αθηνά Κουτρομάνου