Θέλεις να έχεις μυαλό ξυράφι; Κάνε γιόγκα!

Ήρθε η ώρα να πάρεις μερικές asanas παραπάνω, αφού εκτός από ηρεμία και ευλυγισία, ηγιόγκα θα σου προσφέρει καλύτερη μνήμη.
Θέλεις να έχεις μυαλό ξυράφι; Κάνε γιόγκα!



Αν μέχρι τώρα έκανες γιόγκα για να παραμείνεις σε φόρμα, να βελτιώσεις την ευλυγισία σου και να μειώσεις το στρες, έχεις να προσθέσεις ακόμα ένα όφελος στη λίστα σου. Η συνεχής πρακτική της hatha yoga για έξι εβδομάδες είναι πολύ πιθανό να σε βοηθήσει να σκέφτεσαι πιο γρήγορα και να έχεις καλύτερη μνήμη.  Μία νέα μελέτη, που διήρκησε οκτώ εβδομάδες και πήραν μέρος πάνω από εκατό ενήλικες ηλικίας 55 έως 79, έδειξε ότι τα τεντώματα και οι ασκήσεις τόνωσης ενδέχεται να διατηρήσουν ίδια τη λειτουργία του εγκεφάλου.

«Οι συμμετέχοντες στην παρεμβατική ομάδα yoga παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη χωρητικότητα της μνήμης που σχετίζεται με το επάγγελμά τους, κάτι που απαιτεί συνεχή ενημέρωση πληροφοριών. Ήταν επίσης, σε θέση να φέρουν εις πέρας τη δουλειά τους γρήγορα και με ακρίβεια, χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους. Αυτές οι νοητικές λειτουργίες σχετίζονται  με την καθημερινότητά μας, καθώς έχουμε πολλαπλές εργασίες και δραστηριότητες να προγραμματίσουμε» λέει η Edward McAuley, καθηγήτρια στο University of Illinois και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Ελέγχοντας τις επιδράσεις της σε άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία και το φύλο, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γιόγκα οδήγησε σε βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Η hatha yoga απαιτεί την εστίαση και τον διαλογισμό, κάτι που μπορεί να προκαλέσει βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου σε άλλα καθήκοντα, σύμφωνα με τον ερευνητή του University of Ilinois και έναν εκ των συγγραφέων της μελέτης Neha Gothe. Μπορεί τα πρώτα δείγματα της μελέτης να ήταν θετικά, ωστόσο οι ερευνητές χρειάζονται επιπλέον, μακροπρόθεσμες μελέτες, για να είναι σε θέση να κατανοήσουν πλήρως τον μηχανισμό του εγκεφάλου. 

Πηγή: eurekalert.org, time.com