Πώς να πείσεις τον εαυτό σου να κάνει δίαιτα

Μικροπράγματα χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο που μπορεί να βοηθήσουν την κατάσταση.
Πώς να πείσεις τον εαυτό σου να κάνει δίαιτα



Λίγο πολύ, όλοι γνωρίζουμε πώς μπορούμε να αδυνατίσουμε και τι τροφές πρέπει να τρώμε για να πετύχουμε το ιδανικό βάρος. Ο λόγος ωστόσο που οι δίαιτες που ακολουθούμε αποτυγχάνουν είναι τις περισσότερες φορές η έλλειψη πειθαρχίας και η αδυναμία μας να αντισταθούμε στους πειρασμούς.

Η αιτία δηλαδή που δεν πέφτει η ζυγαριά ως επί το πλείστον δεν είναι η άγνοιά μας αλλά η δυσκολία μας να κάνουμε πράξη την απόφασή μας. «Δεν είμαι σε καλή ψυχολογική κατάσταση», «είναι δύσκολα τα ωράριά μου», «δεν προλαβαίνω να μαγειρεύω ή να γυμνάζομαι» είναι μόνο μερικές από τις προφάσεις που χρησιμοποιούμε προκειμένου να μην μπούμε σε μία διαδικασία που θα μας στερήσει εκείνες τις καθημερινές απολαύσεις που δίνουν νόημα στη ζωή μας και που μπορούν να εκτοξεύσουν τη διάθεσή μας στα ύψη. 

Η λύση βέβαια είναι να έχεις πάνω από το κεφάλι σου έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο που να σε ελέγχει σε σταθερή βάση, να σε καθοδηγεί με βάση τις διατροφικές σου προτιμήσεις και τις ανάγκες του οργανισμού σου και να χρησιμοποιεί τις σωστές επιστημονικές μεθόδους. Αν όμως η οικονομική σου κατάσταση δεν σου επιτρέπει κάτι τέτοιο, παρακάτω θα βρεις μερικές μη επιστημονικές συμβουλές οι οποίες ίσως βοηθήσουν την κατάσταση.

Γι αυτό είναι οι φίλοι

Αν οι φίλοι σου θέλουν πραγματικά να έχουν απέναντί τους ένα χαρούμενο και γεμάτο αυτοπεποίθηση άνθρωπο τότε δε θα πουν όχι αν τους ζητήσεις τη βοήθειά τους. Η πρώτη οδηγία που μπορείς να τους δώσεις είναι να μη σε αφήνουν να τρως απαγορευμένες τροφές όταν βγαίνετε έξω και φυσικά να μη φέρνουν junk food ή γλυκά στο σπίτι σου. Έπειτα, μπορείς να ορίσεις κάποιον από αυτούς ως τον προσωπικό σου καθοδηγητή, τον άνθρωπο που θα αποκαλούσαμε sponsor αν μιλούσαμε με όρους αλκοολισμού. Όταν λοιπόν θα παθαίνεις κρίσεις πανικού και θα θέλεις να ανοίξεις με μανία μία σακούλα με φυστικόμπαλες ο καθοδηγητής σου θα είναι εκεί για να σε καλμάρει και να σου πει «πάρε βαθιές ανάσες και θυμήσου το γάμο που έχεις να πας σε ένα μήνα» κ.ο.κ.  Ένα άλλο κόλπο είναι να συντάξεις ένα δήθεν συμβόλαιο με κάποιο φίλο σου, να του δώσεις ένα αξιοσέβαστο χρηματικό ποσό και να σου το επιστρέψει μόνο εφόσον χάσεις τα κιλά που αναφέρει το συμβόλαιο. Ή μπορεί να σε ανταμείψει με ένα έπαθλο που θα σου κρατήσει μυστικό μέχρι να πετύχεις τον στόχο σου. Μπορεί να σου φαίνεται κοτσάνα αλλά πίστεψέ με, λειτουργεί.  Τέλος, θα μπορούσες να βρεις δύο φίλους ή φίλες που συμπάσχουν με εσένα και να δημιουργήσετε μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας γι αυτό το λόγο στο facebook ή στο WatsApp. Να έχετε καθημερινή επικοινωνία ενθαρρύνοντας και επιβραβεύοντας ο ένας τον άλλον, να επισημαίνετε τις ατασθαλίες σας κλπ.

Και η κουτσή Μαρία μπορεί να αδυνατίσει

Πραγματικά, δε γίνεται να αδυνατίζει και η κουτσή Μαρία και να μην μπορείς να το κάνεις εσύ. Υπάρχουν εκατομμύρια παραδείγματα ανθρώπων που έχουν για παιχνιδάκι το αδυνάτισμα χωρίς να είναι ιδιαίτερα ευφυείς. Γιατί εκείνοι να μπορούν και όχι εσύ; Και πραγματικά, είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Αν ξεκινήσεις να περπατάς από μία αφετηρία, κάποια στιγμή μετά από πολύ κούραση θα φτάσεις στο τέρμα και θα πετύχεις στο στόχο σου.  Έτσι είναι και με τις δίαιτες. Αν σταματήσεις να τρως ανθυγιεινά, δεν υπάρχει περίπτωση να μη χάσεις κιλά. Αυτό είναι δεδομένο.

Για θυμήσου καλά

Εάν κάποτε είχες το τέλειο κορμί τότε είναι μία καλή ευκαιρία να το χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου, τώρα που δεν έχεις. Άνοιξε τα παλιά φωτογραφικά άλμπουμ και διάλεξε τις φωτογραφίες που σε γεμίζουν περηφάνεια κατά προτίμηση εκείνες που φοράς μαγιώ. Τοποθέτησέ τις σε κομβικά σημεία του σπιτιού όπως σε ψυγεία, ντουλάπια με γλυκά, καθρέφτες. Βάλε και μία στο πορτοφόλι σου και άρχισε να νοσταλγείς τον παλιό σου εαυτό.

Γράψτα κάτω

Κάτσε και κατάγραψε μήνα προς μήνα όλες τα events που πρόκειται να παρευρεθείς στο μέλλον. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβρη έχεις να πας σε μια συναυλία, τον Δεκέμβρη παντρεύεται κάποιος συνάδελφός, τον Γενάρη έχεις reunion συμμαθητών…Δώσε στον εαυτό σου την υπόσχεση ότι θα εμφανιστείς σε αυτές τις εκδηλώσεις φορώντας ρούχα που χρυσοπλήρωσες αλλά έχεις αφήσει παρατημένα στα ντουλάπια σου. Έτσι ίσως αποκτήσεις ένα παραπάνω κίνητρο. Μπορείς επίσης να καταγράφεις καθημερινά τις τροφές που τρως, κάτι που ίσως σε βοηθήσει στον απολογισμό σου. Τέλος, φτιάξε ένα ημερολόγιο, κρέμασέ το στο ψυγείο σου και βάλε «τικ» στις μέρες πέρασαν χωρίς να τρως «σαβούρα».

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Πάντα βέβαια θα υπάρχουν και οι διαιτολογικές εφαρμογές για mobiles και tablets οι οποίες μπορεί να σου φανούν χρήσιμες όπως για παράδειγμα το Lose It ή το MyFitnessPal που διατίθενται δωρεάν.  Επίσης, στο 7-min.com θα βρεις ασκήσεις για να γυμνάσεις όλο σου το κορμί αφιερώνοντας μόνο 7 λεπτά καθημερινά από το χρόνο σου.  

Κάνε φωτογράφιση

Επίσης, η δίαιτά σου μπορεί να γίνει αφορμή για ένα ενδιαφέρον φωτογραφικό project. Τράβα κάθε μέρα από μία φωτογραφία το σώμα σου με τα εσώρουχά σου και παρατήρησε την εξέλιξή του μέσα στους μήνες. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα σε κάνει να χαμογελάσεις ειδικά αν έχεις φτάσει στα επιθυμητά κιλά.

Ευκαιρία για μαγείρεμα

Τέλος, ίσως η δίαιτά σου να είναι η ευκαιρία που έψαχνες για να μάθεις επιτέλους να μαγειρεύεις. Στο ίντερνετ υπάρχουν αμέτρητες διαιτητικές συνταγές τις οποίες θα μπορούσες να ανακαλύψεις μία προς μία.

Καλή επιτυχία!