Πώς να διατηρήσεις το μυαλό σου σε φόρμα

«Νους υγιής, εν σώματι υγιεί» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, οι οποίοι προφανώς κάτι παραπάνω ήξεραν!
Πώς να διατηρήσεις το μυαλό σου σε φόρμα



Ο εγκέφαλος είναι το όργανο στο ανθρώπινο σώμα το οποίο πρέπει να είναι σε εγρήγορση 24 ώρες το 24ώρο, κάτι που μπορείς να καταφέρεις πολύ απλά και πάνω από όλα... αποτελεσματικά!

-Κατανάλωσε λιπαρά ψάρια

Δυο πρόσφατες έρευνες απέδειξαν πως τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε oμέγα-3 λιπαρά, αλλά και σε άλλα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία κρατούν την αρτηριακή πίεση σε χαμηλά επίπεδα και παράλληλα δίνουν αρκετά οφέλη στον εγκέφαλο. Τα ομέγα-3 λιπαρά θεωρούνται ως το αποτελεσματικότερο "όπλο" κατά του Αλτσχάιμερ, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Το ψάρι που είναι πλούσιο σε ομέγα-3 λιπαρά είναι ο σολομός, ο οποίος θεωρείται διατροφικός... θησαυρός!

-Ο καφές «ξυπνάει» τον εγκέφαλο

Οι έρευνες που έγιναν σε 1400 άτομα μεταξύ 21 και 50 ετών, έδειξαν πως η κατανάλωση καφέ μπορεί να προλάβει την εγκεφαλική άνια. Ο λόγος είναι πως ο καφές περιέχει μαγνήσιο, το οποίο καταπολεμά και τον διαβήτη, ενώ είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά κρατώντας έτσι τον εγκέφαλο προστατευμένο. Για όσους τους ενοχλεί ο καφές, δυστυχώς ο ντεκαφεϊνέ δεν έχει τις ίδιες ιδιότητες…

-Το περπάτημα σώζει

Το καθημερινό περπάτημα για λίγη ώρα αυξάνει τη δύναμη της μακροπρόθεσμης μνήμης κατά 2% ετησίως, σύμφωνα με έρευνα του 2011 η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. Μπορεί το 2% να φαίνεται μικρό, αλλά η υπόφυση του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την μνήμη μειώνεται με τα χρόνια διαρκώς.

-Μάθε μια νέα γλώσσα

Στο περιοδικό Annals of Neurology δημοσιεύτηκε μια έρευνα, η οποία έδειξε πως οι ενήλικες που μιλούν περισσότερες από 2 γλώσσες είχαν μεγαλύτερο IQ από τους αντίστοιχους που μιλούσαν μόλις μια. Δεν έχει σημασία αν κάποιος μάθει μια δεύτερη γλώσσα μικρός ή μεγάλος ηλικιακά, με τους επιστήμονες να οδηγούνται στο συμπέρασμα πως δημιουργείται ένας νέος νευρώνας, μέσα στον ήδη υπάρχον για να ξεχωρίζει τις γλώσσες!