Αρακάς κοκκινιστός με λουκάνικα

Ένα θρεπτικό και οικονομικό φαγητό για όλη την οικογένεια.
Αρακάς κοκκινιστός με λουκάνικα



Ακόμα κι αν δεν είναι πολύ του γούστου σου ο αρακάς, αν του βάλεις μέσα κάποιο κρεατικό, θα τον δεις με άλλο μάτι. Στο δικό μου σπίτι, η μαμά τον μαγείρευε συχνά και έμαθα να τον αγαπώ. Πάντα τον έφτιαχνε με τον ίδιο τρόπο - κοκκινιστό με πατάτες στην κατσαρόλα. Και πάντα έλεγε ότι ο αρακάς θέλει οπωσδήποτε φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο. Μια μέρα,  για αλλαγή, έβαλε μέσα στην κατσαρόλα και μπουκίτσες φιλέτου γαλοπούλας, οπότε μού μπήκε η ιδέα ότι θα ταίριαζε και με άλλα είδη κρέατος, όπως και όλα τα λαχανικά και τα όσπρια, δηλαδή.

Αργότερα, στη δική μου κουζίνα, και μέχρι σήμερα, φτιάχνω τον αρακά πάντα κοκκινιστό, με πατάτες, αλλά δεν βάζω ποτέ άνηθο, γιατί δεν τον αγαπώ. Καμιά φορά δεν βάζω ούτε φρέσκο κρεμμύδι, μόνο ξερό και μπόλικες χρωματιστές πιπεριές, ψιλοκομμένες, που λιώνουν και γίνονται ένα με τη σάλτσα. Και αρκετές φορές τού ρίχνω μέσα λουκάνικα!

Στα LIDL βρίσκω μεγάλη ποικιλία σε λουκάνικα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και με διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά, οπότε πειραματίζομαι κάθε φορά, διαλέγοντας κάτι διαφορετικό. Κι από πατάτες, για κατσαρόλα, προτιμώ τις βιολογικές, μέσα στο διχτάκι. 

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζέστανε λίγο ελαιόλαδο και τσιγάρισε ελαφρώς πιπεριές, κρεμμύδι και σκόρδο ψιλοκομμένα. Πρόσθεσε τον αρακά κατεψυγμένο και άχνισέ τον μαζί με τα λαχανικά. Ρίξε στην κατσαρόλα πατάτες κομμένες σε μεσαίο μέγεθος - να μη λιώσουν όταν βράσουν - και τα λουκάνικα που θες κομμένα σε χοντρές ροδέλες. Πρόσθεσε 1 κουτί χυμό ντομάτας ή μπόλικες φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες  - αφού τις ξεφλουδίσεις πρώτα. Ρίξε και μπόλικο νεράκι, γιατί το πίνει ο αρακάς όσο βράζει και είναι εύκολο να σου αρπάξει στον πάτο. Θέλει μέτρια φωτιά και συχνό ανακάτεμα, μέχρι να μαλακώσουν όλα, περίπου 1 ώρα. 

Από μυρωδικά, βάζω θυμάρι και γλυκιά πάπρικα, αλλά εξαρτάται και από το αν θέλεις τη σάλτσα πιο γλυκιά ή πιο πικάντικη και από τα μυρωδικά του λουκάνικου. Στο τέλος και πριν το σερβίρισμα, ρίχνω ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλλά αν θες, ρίξε άνηθο, που είναι πιο σύνηθες για τον αρακά. 

Φυσικά, σερβίρεις με φέτα και μην ξεχνάς ότι είναι από τα φαγητά που τρώγονται και σε θερμοκρασία δωματίου. Πολύ εύκολο και οικογενειακό, με 1 κιλό αρακά και μερικά καλά και οικονομικά υλικά τρώει μια ολόκληρη οικογένεια, μεσημέρι-βράδυ!