Τα tips που θα διώξουν την κούραση οριστικά και θα κοιμηθείς ήσυχα!

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας σε έχουν οδηγήσει στα όρια της εξάντλησης; Η επιστήμη βρήκε αποτελεσματικούς τρόπουςγια να φορτίσεις τις… μπαταρίες σου!
Τα tips που θα διώξουν την κούραση οριστικά και θα κοιμηθείς ήσυχα!



Η κούραση που ζεις σε έχει καταβάλει σε πολλές περιπτώσεις, όμως ο οργανισμός σου μπορεί να ανταπεξέλθει με απλά βήματα. Το τρίπτυχο ύπνος-άσκηση-αναπνοές υπόσχεται... θαύματα και εσύ δεν έχεις παρά να... ξεκουραστείς!

Πώς να κοιμηθείς αποτελεσματικά

Ο ύπνος, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το Α και το Ω για να καταφέρεις να διατηρήσεις τα επίπεδα της κούρασης και τους άγχους χαμηλά. Υπάρχουν απλά βήματα που θα σε κάνουν να κοιμηθείς σαν… πουλάκι, όπως:

-Κατανάλωσε ξηρούς καρπούς: Είναι πλούσιοι σε κάλλιο και βοηθούν το σώμα στην έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Επίσης, το σπανάκι μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα. Γενικά, προτίμησε τροφές οι οποίες θα σου προσφέρουν κάλλιο,  γιατί πρόκειται για ένα από τα αποτελεσματικότερα φυσικά φάρμακα για τον ύπνο.

-Δοκίμασε μαρούλι: Το μαρούλι περιέχει την ουσία lactucarium, ή αλλιώς το όπιο του μαρουλιού, που βοηθάει τον εγκέφαλο να χαλαρώσει. Μπορείς να φτιάξεις τσάι από μαρούλι, βράζοντας μερικά φύλλα για 10-15 λεπτά.

-Βάλε ψάρια στη διατροφή σου: Τα ψάρια περιέχουν βιταμίνη Β6, η οποία είναι υπεύθυνη για την έκκριση σεροτονίνης και μελατονίνης.

-Το χαμομήλι κάνει θαύματα: Ηρεμεί το νευρικό σύστημα και τους μύες και σε βοηθάει να χαλαρώσεις.

-Κλείσε τα πάντα: Όταν ξαπλώσεις σβήσε την τηλεόραση, τον υπολογιστή και το smartphone σου καθώς το φως που παράγουν τραβάει την προσοχή σου.

-Οι μπανάνες κάνουν την ίδια δουλειά με το ζεστό γάλα: Και τα δυο περιέχουν τριπτοφάνη, η οποία βοηθάει τον οργανισμό να ηρεμήσει ενώ παράλληλα τον βάζει σε… sleep mode!

Υπάρχουν όμως και σκευάσματα που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς, όπως:

-Μελατονίνη από το φαρμακείο: 3-9 milligram είναι η επιθυμητή δοσολογία πριν τον ύπνο.

-Βαλεριάνα: Αποτελεί ένα φυσικό ηρεμιστικό, το οποίο μπορείς να το βρεις σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα, ενώ υπάρχει σε χάπια και σε τσάι.

-Αμινοξύ 5-ΗΤP: Είναι η δραστική ουσία που κάνει την σεροτονίνη να εκκρίνεται στον εγκέφαλο. Στα μείον της είναι πως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που πάσχουν από υπέρταση.

-Θεανίνη: Είναι το αμινοξύ που συναντάμε στο πράσινο τσάι, ωστόσο δεν απορροφάται αποτελεσματικά από τον οργανισμό μέσα από σκευάσματα. Σκέτη, μπορεί να καταναλωθεί, ωστόσο η δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 mg ημερησίως.

Γιόγκα και άσκηση

Η άσκηση προκαλεί έκκριση ενδορφινών στον εγκέφαλο, της χημικής ουσία η οποία αποτελεί το φυσικό παυσίπονο μειώνοντας παράλληλα το στρες. Εκτός από την γιόγκα, η οποία θα σε βοηθήσει με τις αναπνοές να ηρεμήσεις, το περπάτημα για 30 λεπτά μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα, διώχνοντας παράλληλα και την κατάθλιψη.

Ανάπνευσε σωστά και αποτελεσματικά

Υπάρχει ένας συγκεκριμένος και σωστός τρόπος αναπνοής για να διώξεις το στρες. Συνήθως αναπνέουμε ασυναίσθητα, αλλά αναπνέουμε σωστά; Οι έρευνες έδειξαν πως όταν ένα άτομο δεν αναπνέει σωστά υπάρχει κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.  Ο σωστός τρόπος είναι εισπνεύσεις βαθιά μέχρι ο αέρας να γεμίσει τους πνεύμονες, εκπνέοντας αργά και σταθερά.