Ήρθες αντιμέτωπη με το πρόβλημα των ευρυαγγειών και των κιρσών στα πόδια σου;

Μάθε ποιες είναι οι αιτίες αλλά και οι κίνδυνοι αυτής της πάθησης, καθώς και τις νέες τεχνικές για την οριστική αντιμετώπισή της.
Ήρθες αντιμέτωπη με το πρόβλημα των ευρυαγγειών και των κιρσών στα πόδια σου;



“Πιάσατε” τον εαυτό σας να νιώθετε άσχημα για την εμφάνιση των ποδιών σας; Αισθάνεστε άτυχες και ζηλεύετε τις γυναίκες που φιγουράρουν στα εξώφυλλα των περιοδικών, υπαγορεύοντας έτσι, το πως πρέπει να είναι η τέλεια γυναίκα;

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως δεν είστε μόνες. Διάσημες γυναίκες, όπως η Britney Spears, η Emma Thompson και Kristin Davis από το Sex&theCity, έχουν καταφύγει σε συγκεκριμένες μεθόδους αντιμετώπισης του ίδιου προβλήματος με εσάς, προκειμένου να νιώσουν περισσότερο όμορφες. 

Ο αγγειοχειρουργός Νικόλαος Τσεκούρας, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, περιγράφει το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας, το οποίο, συχνά, παρουσιάζεται στα πόδια των γυναικών. Επιπλέον, αναλύει τις αιτίες και τους κινδύνους αυτής της πάθησης, καθώς και τις νέες τεχνικές της οριστικής αντιμετώπισής της.

Γιατί οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί εμφανίστηκαν στα δικά μου πόδια; γιατί δεν εμφανίζονται σε όλους τους ανθρώπους;

Το φλεβικό σύστημα στα κάτω άκρα μεταφέρει το αίμα από τα άκρα προς τον κορμό, με τελικό προορισμό τους πνεύμονες. Σε περίπτωση ορθοστασίας ή καθιστικής θέσης, η βαρύτητα εμποδίζει το ταξίδι αυτό του αίματος, από τα πόδια προς τον κορμό, ωθώντας το προς την αντίθετη κατεύθυνση.  Ευτυχώς, για τους περισσότερους ανθρώπους, οι φλέβες διαθέτουν βαλβίδες,οι οποίες εμποδίζουν το αίμα να αλλάξει κατεύθυνση, όταν η βαρύτητα προσπαθεί να κάνει το αντίθετο. Σε περίπτωση που οι βαλβίδες αυτές καταστρέφονται, χάνεται η ικανότητα των φλεβών να αντιστέκονται στην δράση της βαρύτητας, με αποτέλεσμα το αίμα να παλινδρομεί, να λιμνάζει μέσα σε αυτές και να οδηγεί σε διόγκωση φλεβικών τμημάτων, τα οποία, σταδιακά, μετατρέπονται σε κιρσούς.   

Ο βασικότερος λόγος καταστροφής των φλεβικών βαλβίδων είναι η κληρονομικότητα. Άλλες αιτίες που συμβάλουν στην εμφάνιση των κιρσών, σε άτομα με γενετική προδιάθεση, είναι:

• ο τρόπος ζωής και εργασίας (παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, διατροφή, επαγγελματική δραστηριότητα με παρατεταμένη ορθοστασία ή ακινητοποίηση, κ.λ.π.),
• οι ορμονικές αλλαγές (αντισυλληπτική αγωγή, εγκυμοσύνη, κ.α.),
• η ηλικία,
• ιστορικό φλεβικής θρόμβωσης,
• συγγενείς (γενετικοί) λόγοι όπως η έλλειψη βαλβίδων που οδηγεί σε φλεβική ανεπάρκεια σε άτομα νεαρής ηλικίας.

Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του επαγγέλματος ενός ατόμου και την πιθανότητα ανάπτυξης ευρυαγγειών ή κιρσών;

Ναι, ειδικά αν έχετε μια γενετική προδιάθεση για τη φλεβίτιδα, ενώ ταυτόχρονα η εργασία σας απαιτεί πολύωρη ορθοστασία ή καθιστική θέση.

Ποια είναι η διαφορά των ευρυαγγειών και των κιρσών;

Οι ευρυαγγείες είναι μικρές κόκκινες, μοβ ή μπλε φλέβες, παθολογικά διατεταμένες, οι οποίες διακρίνονται εμφανώς κάτω από την επιδερμίδα ενώ, αντιθέτως, οι κιρσοί αποτελούν φουσκωμένες φλέβες κάτω από το δέρμα. Ουσιαστικά,πρόκειται για την ίδια πάθηση σε διαφορετικό στάδιο. Οι ευρυαγγείες αποτελούν το πρώτο στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας, ενώ οι κιρσοί το δεύτερο. Στην περίπτωση των ευρυαγγειών δεν υπάρχουν ιατρικές συνέπειες, αλλά υπάρχει άλλοτε άλλης βαρύτητας αισθητικό πρόβλημα. Αντιθέτως, οι κιρσοί, πέραν του αισθητικού προβλήματος, συχνά, έχουν δυσμενή επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, λόγω συμπτωμάτων που τους συνοδεύουν όπως πόνος, βάρος, καύσος, πρήξιμο και δερματικές αλλοιώσεις. Επιπλέον, οι κιρσοί μπορεί να επιπλακούν με θρόμβωση, κατάσταση με σημαντικές ιατρικές συνέπειες όπως περιγράφεται παρακάτω.

Προκαλούν ευρυαγγείες ή κιρσούς τα ψηλά τακούνια;

Αν και τα τακούνια δεν είναι ο κύριος ένοχος της φλεβικής ανεπάρκειας,η αφύσικη στάση των ποδιών, φαίνεται να επιβραδύνει την φλεβική κυκλοφορία. Έτσι, το πέλμα δυσκολεύεται να κάνει την κίνηση που χρειάζεται, ώστε να λειτουργήσουν σωστά οι μύες της γάμπας, με αποτέλεσμα η πολύωρη και καθημερινή χρήση των τακουνιών να θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας για τα πόδια με προδιάθεση ευρυαγγειών ή κιρσών. Θα λέγαμε ότι τα ψηλά τακούνια δεν προκαλούν φλεβική ανεπάρκεια, αλλά την επιδεινώνουν σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που διατρέχω;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παθολογικά φλεβικά τμήματα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τους κιρσούς, επιπλέον αποτελούν εστίες θρόμβωσης (πήξης του  αίματος). Όταν η θρόμβωση περιορίζεται σε επιφανειακές φλέβες οι συνέπειες είναι μικρές. Πάντα όμως υπάρχει ο κίνδυνος ο θρόμβος να επεκταθεί σε κεντρικότερα φλεβικά στελέχη, ακόμα και μέχρι τους πνεύμονες, προκαλώντας μία σοβαρή επιπλοκή, γνωστή ως πνευμονική εμβολή, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ζωή του ασθενούς.

Πως θεραπεύονται οι ευρυαγγείες;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών, όπως η σκληροθεραπεία, η σκληροθεραπεία με αφρό, το δερματικό Laser και η θερμοπηξία (RF), οι οποίες μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ποια είναι σύγχρονη θεραπεία των κιρσών;

Η θεραπεία των κιρσών γίνεται, πλέον, με το ενδοφλεβικό laser. Πρόκειται για μια αναίμακτη επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές, χωρίς ράμματα, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ασθενής νιώθει ελάχιστο πόνο, ενώ μπορεί εξαιρετικά σύντομα να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. 

Το χρονικό της επέμβασης

Ο αγγειοχειρουργός εισάγει αρχικά, στην πάσχουσα φλέβα, την οπτική ίνα του Laser. Εν συνεχεία, τοποθετεί γύρω από αυτή το τοπικό αναισθητικό, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Ακολούθως, αποσύρει προοδευτικά την ίνα, διαχέoντας ακτινικά την ενέργεια laser, η οποία και συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα,σφραγίζοντας έτσι ολοκληρωτικά την πάσχουσα φλέβα.Μετά το κλείσιμό της πάσχουσας φλέβας η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από υγιείς φλέβες του δικτύου.Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα. Ο ασθενής είναι σε θέση να σηκωθεί, να περπατήσει, να πάει περίπατο και να φάει κανονικά,άμεσα, μετά την επέμβαση.

Στη δική μου περίπτωση μπορώ να κάνω Laser;
Ναι, μπορείτε να θεραπευτείτε με Laserκι΄εσείς!!! Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικάνικης Αγγειοχειρουργικής και Φλεβολογικής Εταιρείας του 2011 (GloviczkiP., ComerotaJ., etal, JVascSurg 2011;53:2S-28S), όσον αφορά την ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με Laser δεν υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις.
 
Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά όλοι οι ασθενείς έχουν την ευκαιρία να θεραπευθούν με αυτή την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, αφού δεν υπάρχουν ανατομικοί ή άλλοι περιορισμοί. 

Τσεκούρας Νικόλαος MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute (Toledo, Ohio) University of Michigan (Ann Arbor) – USA. Για περισσότερες πληροφορίες , επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ,ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191