Souvla Time! Έτσι θα σουβλίσεις το αρνί σου σαν επαγγελματίας

Ήρθε η αγαπημένη εποχή του ψήστη! Η στιγμή που ξεχωρίζουν οι πραγματικοί μάστορες από τους μαθητευόμενους!
Souvla Time! Έτσι θα σουβλίσεις το αρνί σου σαν επαγγελματίας



Το ψήσιμο είναι η χαρά του άντρα. Μαζί με άλλα, που δεν θα αναλυθούν τώρα. Έτσι το σούβλισμα του αρνιού αποτελεί για έναν ψήστη ότι η Μόνα Λίζα για τον Ντα Βίντσι: Το πραγματικό αριστούργημα του!

Καταρχάς μιλάμε για προετοιμασία 2 ημερών. Μεγάλο Σάββατο-Κυριακή Πάσχα. 48 ώρες απόλυτης προσήλωσης στον στόχο. Ξεκινάμε λοιπόν το ταξίδι στην σούβλα και τη μαστοριά του ψησίματος του οβελία. Αν αποτύχεις πάλι, θα στιγματιστείς. Η ζωή είναι άδικη…

Μεγάλο Σάββατο (Αυτά που έπρεπε να κάνεις χτες!)

Η μέρα-κλειδί. Εκείνη που θα καθοριστούν όλα. Παραλαμβάνεις το αρνάκι που έχεις παραγγείλει από τον χασάπη το απόγευμα. Όχι το πρωί. Το απογευματάκι, κατά προτίμηση και 1 λεπτό πριν κλείσει. Ο λόγος; Απλούστατος: Επαγγελματικό ψυγείο=καλύτερη συντήρηση του οβελία. Ξεκάθαρα.

Σημείωση: Το μέγεθος του αρνιού καθορίζεται από τους επισκέπτες. Τα μεγάλα αρνιά 12 κιλά και άνω, είναι για περίπου 6-10 άτομα και τρως και την άλλη μέρα.

Πριν το αρνί προσέχεις να έχεις κάνει ΑΚΡΙΒΩΣ αυτά: Καθάρισμα σούβλα. Δηλαδή πλύσιμο μέχρι τελικής πτώσεως. Πλύσιμο διχάλων. Αγόρασμα 20-25 κιλών κάρβουνων. Και καθάρισμα της ψησταριάς. Κράτα την στάχτη, μην την πετάς.

Αφού έχεις κάνει όλα τα παραπάνω, καθαρίζεις ένα τραπέζι και ξαπλώνεις το αρνί. Μην αρχίσεις «Ρε το καημένο» και τα συναφή. Τέντωσε το αρνάκι, σαν να κάνει πιλάτες. Και επειδή εσύ έχεις… μπιράτσα, ετοιμάσου για τα δύσκολα. Ξάπλωσε το αρνί και πέρνα του την σούβλα από… ναι, εκεί που νομίζεις κατά μήκος του. Πρέπει τα δίχαλα της σούβλας να τρυπήσουν τα μπούτια του αρνιού. Στο κρανίο θα συναντήσεις ζόρι. Πολύ μεγάλο ζόρι. Μην μασάς, σ(ζ)πρώξε.

Αν το κατάφερες αυτό, πέρασαν τα δύσκολα. Τώρα βάζεις με αυτή την σειρά: Ένα δίχαλο στα μπροστά, στον λαιμό. Ένα στα πόδια, τα οποία τα δένεις και με σύρμα σφιχτά. Πολύ σφιχτά. Ένα λίγο πιο μπροστά από την ραχοκοκαλιά και ένα λίγο πιο πίσω από το κέντρο της.

 Βάλε σε ένα μπολάκι ΠΟΛΥ αλάτι και πιπέρι. Αναλογία 70-30. Αυτό γιατί με το ψήσιμο θα χάσει το αρνί πολλά υγρά. Μην το φοβάσαι, ρίξε μέσα, πασπάλισε το, λούστο βρε αδερφέ. Και τώρα έχει και μαθήματα ραψίματος το πρόγραμμα.

Πάρε την σακοράφα, πάρε και καφέ σπάγκο χοντρό. Περνάς τον σπάγκο στην σακοράφα και ράβεις την κοιλιά. Τι πάει να πει δεν ξέρεις; Ήξερε ο Κολόμβος που πήγαινε; Όχι, αλλά έμαθε. Οπότε άσε τις γκρίνιες. Σταυρωτές οι βελονιές και σφιχτό δέσιμο. Ο αμνός είναι έτοιμος.

Αν θες δένεις και την μπόλια με σπάγκο για να μην φύγει. Εγώ το συνιστώ.

Τον κουβαλάς στην αποθήκη ή στο μπάνιο, δηλαδή σε δροσερό μέρος, και βάζεις κάτω από την σούβλα ένα ταψάκι. Σκεπάζεις το αρνί με ένα τραπεζομάντηλο ή σεντόνι και πιάνεις με το μανταλάκι την πάνω μεριά και την κάτω. Δεν πλησιάζει ΑΝΘΡΩΠΟΣ ή ΖΩΟ το αρνί μέχρι το άλλο πρωί.

Ετοιμάζεις την φωτιά. Όπερ σημαίνει: Τρία πυργάκια με κάρβουνα. Δυο στις άκρες, ένα στην μέση. Ξεκίνα με τρία κιλά κάρβουνο, και αν χρειαστεί συμπληρώνεις.

Πάνε κάνε μπάνιο για την Ανάσταση…

Κυριακή του Πάσχα

7 πήγε, ώρα για εγερτήριο. Δεν έχει μα και μου. Ανάβεις την φωτιά και περιμένεις. Τόσο που μπορείς να πιείς καφέ. Κοντά στην ψησταριά πάντα, έτσι. Όχι φρέντα και τέτοια. Ελληνικό καφέ, βαρύ.

Η φωτιά έπεσε μετά από 45 λεπτά ή «έκατσε», όπως λέμε, και ήρθε η στιγμή! Βάνε το αρνί στην πάνω μεριά. Ψηλά, στο τελευταίο πιαστράκι την σούβλα. Εννοείται πως έχεις μοτεράκι, γιατί δεν παλεύεται. Δεν το βάζεις να γυρνάει σαν να μην υπάρχει αύριο. Αργά. Η υπομονή θα κάνει το κρέας λουκούμι.

Χαμηλή φωτιά! ΟΧΙ ΔΥΝΑΤΗ! Περισσότερη θράκα στον λαιμό και τα πόδια. Ψήνονται δυσκολότερα.

Ξεκινάς να πίνεις μπύρες. Τι πάει να πει είναι 9 η ώρα; Και; Μπύρες! Και μουσική! Ενδιάμεσα, κατεβάζεις το αρνάκι λίγο πιο κοντά στην φωτιά. Παραμένει χαμηλή η φωτιά. ΠΟΤΕ δεν το πλακώνουμε στα κάρβουνα. Συμπληρώνουμε ανάλογα την πορεία κάρβουνα. Αν έχεις πολύ φωτιά, θα σου χρειαστεί η στάχτη που σου είπα να κρατήσεις. Ρίχνεις λίγη πάνω στην φωτιά και μειώνεις την ένταση.

Δεν πλησιάζει άνθρωπος το αρνί να τσιμπήσει πέτσα. Οι παραβάτες τιμωρούνται με χτύπημα χεριού. Μόνο εσύ έχεις το δικαίωμα.

Μετά το τρίωρο αρχίζει το αρνί και αφρίζει. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ σημάδι. Αρχίζει και βράζει το κρέας και ψήνεται μέχρι μέσα. Λογικά σε 2 ώρες σκάνε τα πόδια. Έτοιμος είσαι!

Να υπολογίζεις 5-6 ώρες διαρκεί το ψήσιμο ή μισό καφάσι μπύρες. Μονάδα μέτρησης που διαφέρει.

Κατεβάζεις την σούβλα και την στηρίζεις όρθια σε ένα μεγάλο ταψί με το κεφάλι ΚΑΤΩ! Το αφήνεις να κρυώσει. Ξεβιδώνεις τα δίχαλα μέχρι την μέση. Έχεις και τον μπαλτά μαζί. Ναι, μπαλτά! Συν ένα μεγάλο μαχαίρι. Σαν άλλος δολοφόνος της 10ης Εντολής, μπαλτάδιασε το στην μέση. Θα προσγειωθεί το μισό στο ταψί. Δεύτερο ταψί μετά, ξεβίδωμα δίχαλου και προσγείωση ποδιών και μέσης στο ταψί.

Άντε και του χρόνου, γεροί και δυνατοί να είμαστε!

ΥΓ: Και το Δεκαπενταύγουστο να σουβλίσεις, αν αντέχεις την ζέστη.

ΥΓ1: Ακούς ΑΥΤΟ το τραγούδι κατά το σούβλισμα

Ή αν είσαι του έντεχου ΑΥΤΟ:

Δες ΕΔΩ πως θα ψήνεις σαν επαγγελματίας και τις Κυριακές