Μαγειρεύουμε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Ένα γιορτινό μενού εμπνευσμένο από τη μεσογειακή κουζίνα
Μαγειρεύουμε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!



Φέτος, το γιορτινό μας τραπέζι θέλουμε να είναι απλό αλλά εντυπωσιακό, χωρίς να βγούμε εκτός budget. Η Ζωή Μελέτη, η ιδιοκτήτρια και σεφ του hip μεζεδοπωλείου «Το Αποστακτήριον» μας προτείνει ένα μενού τριών πιάτων με υλικά που είτε έχουμε ήδη στην κουζίνα μας είτε βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς.

Σαλάτα με ρόκα, μαριναρισμένα κολοκυθάκια και ρόδι για αρχή, φιλέτο γαλοπούλας γεμιστό με μανιτάρια, πατάτες βουτύρου και μανιτάρια γεμιστά για το κυρίως πιάτο, και τέλος, ένα επιδόρπιο διαφορετικό από τα συνηθισμένα: Λευκή μους με γεύση μαστίχα και παστέλι. Και κάπως έτσι, το γιορτινό τραπέζι θα έχει μεσογειακό άρωμα!

Σαλάτα με ρόκα μαριναρισμένα κολοκυθάκια και ρόδι

Υλικά

3 Κολοκυθάκια 
Ρόκα 1 ματσάκι
2 αχλάδια 
1 πορτοκάλι
1/2 Ρόδι
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι
 

Σάλτσα

2 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γ. σάλτσα ροδιού
1 πρέζα σουμάκ
Χυμό απο 1/2 πορτοκάλι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε μέσα τις φλούδες από τα κολοκυθάκια
Τα αφήνουμε να μαριναριστούν 1 ώρα περίπου.
Βάζουμε σε μια πιατέλα την ρόκα και την ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και πιπέρι.
Γύρω της στρώνουμε τα φιλέτα πορτοκαλιού. 
Ρίχνουμε πάνω από την ρόκα τις στραγγισμένες φλούδες από τα κολοκυθάκια, κόβουμε σε κύβους το αχλάδι και το ρίχνουμε και αυτό. Τέλος ρίχνουμε το ρόδι. Πριν σερβίρουμε βάζουμε από πάνω λίγη από την μαρινάδα των κολοκυθιών.

 

Φιλέτο γαλοπούλας γεμιστό με μανιτάρια πατάτες βουτύρου και μανιτάρια γεμιστά

Υλικά
1 στήθος γαλοπούλας κομμένο σε λεπτά φιλέτα
Ψιλοκομμένα μανιτάρια πλευρώτους και πορτσίνι ή ότι άλλο βρούμε
2 πιπεριές φλωρίνης ψιλοκομμένες
Κουκουνάρι
Πατατούλες baby με την φλούδα τους, πολύ καλά πλυμένες και στεγνωμένες
Μανιτάρια πορτσίνι χωρίς το κοτσάνι τους
Λίγο τυρί τις αρεσκείας σας
Τη μαρινάδα από τη σαλάτα
150 γρ βούτυρο 

Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και το αφήνουμε να ζεστάθει παρά πολύ καλά. Στην συνέχεια ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και τις πιπεριές ανακατεύουμε καλά μέχρι να σοταριστούν ρίχνουμε μέσα και το κουκουνάρι. Αλατοπιπερώνουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα γαλοπούλας, βάζουμε μια κουταλιά γέμισης στο κάθε φιλέτο και τυλίγουμε στερεώνοντας με μερικές οδοντογλυφίδες. Τα βάζουμε σε πυρέξ με λίγο νερό και τη μαρινάδα από τα κολοκυθάκια. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 40 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο βάζουμε μέσα στο πυρέξ τα μανιτάρια με την «πλάτη» τους μέσα στο ζουμί και τους ρίχνουμε από πάνω το τυρί πιέζοντας το λίγο με το χέρι μας για να γεμίζουμε τα μανιτάρια. Ρίχνουμε από πάνω ζουμί από το πυρέξ. Ψήνουμε για αλλά 10 λεπτά.
Τις πατατούλες αφού τις έχουμε πλύνει τις αφήνουμε να στεγνώσουν παρά πολύ καλά. Τις βάζουμε σε πυρέξ με το βούτυρο χωρίς αλάτι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 1 ώρα. Αν χρειαστεί ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μην μας «αρπαξούν».

 

Λευκή μους με γεύση μαστίχα και παστέλι

Υλικά
1/2 λίτρο γάλα
3 κουταλιές κορν φλάουρ
2 κουταλιές μέλι
2 κομμάτια μαστίχα αλεσμένα στο blender με λίγη ζάχαρη 
1 μεγάλο παστέλι
Λίγα μπισκότα αλεσμένα μαζί με ξηρούς καρπούς τις αρεσκείας σας.
Λίγη κερήθρα μέλισσας για decor (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Βράζουμε το γάλα το μέλι το κορν φλάουρ και τη μαστίχα ανακατεύοντας διαρκώς για να γίνει μια πηχτή κρέμα.
Βάζουμε στο blender τα μπισκότα με τους ξηρούς καρπούς και τα κάνουμε σκόνη. Τα στρώνουμε στον πάτο ενός ποτηριού. Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα, αλέθουμε το παστέλι και το βάζουμε από πάνω.

* Το Αποστακτήριον Πλ. 28ης Οκτωβρίου (πρώην Τσακπίνη) & Αγ. Αναργύρων 2, Ν. Ερυθραία, 210 6207126