Thria: Ένα ντιζαϊνάτο σύμπαν γεύσεων

Από τα... βόρεια με αγάπη (και super τιμές)!
Thria: Ένα ντιζαϊνάτο σύμπαν γεύσεων



Για άλλη μια φορά η Θεσσαλονίκη φτιάχνει τις μόδες που θα κατέβουν και στην Αθήνα, βιώνοντας, ταυτόχρονα τη δική της νέα τάση, φτιαγμένη από «συνεταιρικό» φαγητό. Εναλλακτικές ομάδες που επενδύουν στα προϊόντα των μικρών Eλλήνων παραγωγών, μαγειρεύουν πεντάστερο φαγητό σε γεύση και αισθητική, που θα το πληρώσεις όσο στην ταβέρνα της -αθηναϊκής- γειτονιάς σου και, το βασικότερο, συγκεντρώνουν στα ίδια τραπέζια χίπστερ, φοιτητές, πλούσιους και φτωχούς, διάσημους και τον Γιάννη της διπλανής πόρτας, στο πιο πολυσυλλεκτικό και κεφάτο πάρτι των τελευταίων -σκοτεινών- καιρών.

Στο Thria, η θεσσαλονικιώτικη ομάδα Malvi έχει φτιάξει ένα λιτό ντιζαϊνάτο σύμπαν από ξύλο, πηλό και γήινα χρώματα, μια γραμμική, αρμονική πολυτέλεια, από κείνες που έχουμε συνηθίσει στα ξεχωριστά μαγαζιά που όμως θα σου κοστίσουν μια περιουσία. Στο διά ταύτα, μην το φοβηθείς. Εδώ το ντεκόρ δεν θα το πληρώσεις στο ριζότο, αντίθετα μπορείς να βιώσεις σε τιμές ανθρωπινές μια πραγματικά μεγάλη κουζίνα. Μια δουλεμένη ομάδα με κοινή άποψη για το φαγητό, εξαιρετικά γυμνασμένη και σίγουρη, αποφεύγει όλες μαζί τις παιδικές αρρώστιες, στήνει πιάτα εξαιρετικής χάρης, δανείζεται το σου-βιντ, το μπάνιο λαδιού ή νερού και όλες τις τεχνικές των καιρών, για να μαγειρέψει κατσικάκι από τον τόπο του, να τιμήσει τον τραχανά, να δώσει μια άλλη διάσταση σε όλα τα υπέροχα που παράγει η νέα Ελλάδα της υπαίθρου. Στο αποτέλεσμα, πίσω από ένα ριζότο με μανιτάρια και κρέμα κάστανο, μυρίζεις τα δάση της Χαλκιδικής, θυμάσαι την κατσαρόλα της γιαγιάς σου, νιώθεις πως αυτή η γεύση έχει ταυτότητα βόρειας Ελλάδας, γεύεσαι συγκινητική αλήθεια!

Και ενώ η σαλάτα κινόα έχει γίνει πια πασατέμπος σε κάθε δημιουργικό μενού, αυτή εδώ δεν επιτρέπεται να την προσπεράσεις. «Θρία» λεγόταν στα Αρχαία το συκόφυλλο, που μ’ αυτό τύλιγαν τα ντολμαδάκια τους οι πρόγονοί μας. Τη σήμερον ημέρα του Θρία, το πολίτικο ντολμαδάκι με σταφίδα και κουκουνάρι περνά στη νέα επικαιρότητα όταν αρνείται το αβγολέμονο για μια κρέμα από βουβαλίσιο αϊράνι, ο βουβαλίσιος καβουρμάς σοτάρεται με ζωντανά, νόστιμα χόρτα, μελώνει, έρχεται με ένα ολόχρυσο, τραγανό παναρισμένο αβγό ποσέ στο πλάι, σε μια εκδοχή που δεν έχεις γευτεί ποτέ σε αβγό, τα φρέσκα κολοκυθάκια με τον ανθό τους μαζί με αρακά και μανιτάρια παντρεύονται με γυλωμένη μανούρα σε ένα new age ανοιξιάτικο α λα πολίτα, το κότσι ν φούρνο με γλυκοπατάτα και δαμάσκηνα σε βουλιάζει στη θαλπωρή των πιο τρυφερών γιορτών -τα μάτια σου κάνουν χριστουγεννιάτικα δέντρα όσο το τρως-, τα κοπανάκια του κοτόπουλου σιγομαγειρεύονται κονφί μέσα στο λίπος τους, γίνονται λουκούμι όταν συναντούν έναν πουρέ με άρωμα καπνιστής πανσέτας και ένα αβγό ποσέ.

Η άνοιξη γλυκιά στο τέλος, με μια πάβλοβα διαφορετική, με φράουλες, να την πιεις στο ποτήρι!

Thria, Μαρίας Κάλλας 1, τηλ.: 2310 821120

Θα πάω: για να ζήσω το θεσσαλονικιώτικο talk of the town

Η καλύτερη ώρα: ένα ανοιξιάτικο βράδυ στα τραπεζάκια έξω με θέα στη θάλασσα

Μου άρεσε: η δημιουργικότητα που δεν κοροϊδεύει το πορτοφόλι μου

Τιμή: €15 - €30

ΤIP

Μη με ρωτήσεις αν η Θεσσαλονίκη ξέρει να τρώει καλύτερα από την Αθήνα, γιατί θα σου απαντήσω «ναι»!

Φωτογραφίες: p2photography Πανος Χαραμόγλου - Πάνος Μισαηλίδης

 

Tags: