Οι καλύτερες πίτες της ζωής σου! Έχουμε τις συνταγές

Όταν οι συντάκτριες του FollowMe έχουν νεύρα μπαίνουν στην κουζίνα και φτιάχνουν νόστιμες πίτες με συνταγή της μαμάς, της θείας και της γειτόνισσας!
Οι καλύτερες πίτες της ζωής σου! Έχουμε τις συνταγές



Υπάρχει η συνταγή για την τέλεια πίτα; Είναι η πίτα της γιαγιάς σου στο Κυριακάτικο τραπέζι; Η πίτα που έφαγες στις 5:00 τα ξημερώματα μετά από το πιο τρελό πάρτι; Η πίτα που είχες ξεχάσει ότι υπάρχει στο ψυγείο μια μέρα που πεινούσες; Η πρώτη πίτα που σου έμαθε η μαμά σου να φτιάχνεις; 

Αν δεν θυμάσαι πότε δοκίμασες την τέλεια πίτα δεν πειράζει μιας και οι συντάκτες του FollowMe σήμερα μοιράζονται τις δικές τους μοναδικές συνταγές. 

Κεφαλονίτικη Κρεατόπιτα

Προτείνει ο Δημήτρης Δρίζος. "Την συνταγή αυτή την κάνει ο νονός μου που είναι Κεφαλλονίτης!"

Αγοράζουμε φύλλο για πίτα, γιατί είμαστε και εργένηδες! Αγοράζουμε ένα μπούτι από αρνάκι, ξεκοκκαλισμένο. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια και το τσιγαρίζουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι και πράσο, περίπου για 10 λεπτά. Έχουμε πλύνει σπανάκι, μυρωδικά και άλλα χόρτα (καυκαλήθρες, σέσκουλα και λάπατα). Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια όλα τα χορταρικά μας και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Κόβουμε μικρά κομμάτια φέτας. Στη συνέχεια τα ρίχνουμε όλα (ΌΛΑ όμως) σε μια κατσαρόλα μαζί με ρύζι. Τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και ένα αυγό. 

Απλώνουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί, αφού έχουμε στρώσει το φύλλο. Τα "στρώνουμε" και βάζουμε και το δεύτερο φύλλο από πάνω. Χαρακώνουμε το φύλλο στις μερίδες που θέλουμε για να φύγει ο ατμός που θα δημιουργηθεί με το βράσιμο. Ψήνουμε για μια ώρα (περίπου) σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Όταν ροδοκοκκινήσει το φύλλο, η πίτα μας είναι έτοιμη!

Πίτα γλυκιά με κίτρινη κολοκύθα 

Προτείνει η Κωνσταντίνα Μπιτζήλου. "H συνταγή είναι Πελλοπονησιακή και μου την έμαθε η μαμά μου, Φωτεινή. Είναι εύκολη και πολύ πολύ νόστιμη".

Για την γέμιση (για ταψί Νο 32)
Τρίβουμε 2 κιλά κολοκύθα κίτρινη από το βράδυ και την αφήνουμε να στραγγίξει. Την άλλη μέρα ρίχνουμε 2 αυγά χτυπημένα με λίγο γάλα, 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα, ένα φλυτζάνι του καφέ ρύζι γλασσέ, λίγο λάδι και 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. 

Ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε τρία φύλλα αφού τα λαδώσουμε ένα ένα. Ρίχνουμε την γέμιση και σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα. Αλείφουμε το επάνω φύλλο με λάδι και ραντίζουμε με λίγο νερό. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και έπειτα ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Σουφλόπιτα

Προτείνει η Βάλια Ζαμπάρα. "Την συνταγή για αυτή την πίτα μου την έδωσε η πολυαγαπημένη μου θεία Κατερίνα. Όταν τη ρώτησα που βρήκε τη συνταγή, μου είπε ότι είναι δικής της έμπνευσης. Εμπιστευτείτε την. Είναι φοβερή μαγείρισσα. 

Θα χρειαστείς:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1/2 κιλό φέτα
1/2 κιλό ανθότυρο
1 κεσεδάκι γιαούρτι 2% λιπαρά
3-4 αυγά
1 ποτήρι γάλα
1 κουταλάκι μπέικιν

1 φόρμα κέικ (στρογγυλή ή μακρόστενη)

Διαδικασία:
Ανακατεύεις όλα τα υλικά σε ένα μπωλ (πλην του φύλλου). Η γέμιση πρέπει να είναι ρευστή.

Λαδώνεις τη φόρμα, στρώνεις ένα φύλλο διπλό στη βάση, βάζεις τρεις- τεσσερις κουταλιές γέμιση και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Για τη τελευταία στρώση φρόντισε να περισσέψουν τρία φύλλα.  Στο τέλος (όταν πια η πίτα σου είναι έτοιμη στο ταψί) ρίχνεις λίγο γάλα με ελάχιστο λάδι. Την αφήνεις περίπου ένα τέταρτο στη φόρμα να φουσκώσει και μετά ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα.

Σε 30-40' έτοιμη η πεντανόστιμη σουφλόπιτα! 

Χορτόπιτα

Προτείνει η Έλενα Χριστοδούλου. Η πιο νόστιμη, παραδοσιακή χορτόπιτα της γιαγιάς.

Θα χρειαστείς για τη ζύμη:

•    1 ½ κούπα αλέυρι για όλες τις χρήσεις
•    1 ποτήρι του κρασιού νερό
•    ½ ποτήρι του κρασιού λάδι
•    1 κ.σ. ξύδι
•    1 πρέζα αλάτι

Θα χρειαστείς για τη γέμιση:

•    1 κιλό διάφορα χόρτα (σπανάκι, σέσκουλο και ό,τι άλλο είδος θες)
•    1 ποτήρι του κρασιού λάδι
•    1 ματσάκι άνιθο
•    1 μεγάλο κρεμμύδι
•    2 αυγά
•    1 πρέζα αλάτι
•    250 γραμμάρια φέτα τριμμένη
•    Λίγο πιπέρι

Διαδικασία:

Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης και την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.( Αν δεν ξέρεις να ανοίγεις φύλλο, ή βαριέσαι τη διδικασία, μπορείς να αγοράσεις έτοιμο φύλλο σφολιάτας.)

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε.
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ελαφρώς για 2 με 3 λεπτά. 
Προσθέτουμε τα χόρτα και τα αφήνουμε για 3 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνιθο ψιλοκομμένο.

Χρησιμοποιείς τη μισή ζύμη για να ανοίξεις πρώτα το κάτω φύλλο και ύστερα την άλλη μισή για το πάνω.
Αφού ανοίξεις τα φύλλα σου, επιστρέφεις στην κατσαρόλα και ρίχνεις μλεσα τα αυγά, τη φέτα, λίλο πιπέρι και τα ανακατεύεις.
Η γέμισή σου είναι έτοιμη.

Την απλώνεις ομοιόμορφα στο φύλλο και τοποθετείς από πάνω το άλλο.
Με ένα πινέλο απλώνεις στο πάνω φύλλο λίγο λάδι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 30-40 λεπτά (μέχρι να ροδίσει το φύλλο).

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Πρασόπιτα

Προτείνει η Τόνια Παπαμιχαλοπούλου ΄΄Την συνταγή αυτή την φτιάχνει η αγαπημένη μου πεθερά, που είναι ειδική στις πίτες και είναι η αγαπημένη μου''

Θα χρειαστείς:

Φύλλο κρούστας

4 πράσα (ψιλοκομμένα, θέλουμε περισσότερο το λευκό τους μέρος)

3 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)

3 κούπες τυριά (γκούντα, ένταμ και κεφαλογραβιέρα)

3 αυγά (χτυπημένα)

Διαδικασία:

Στρώνεις 4 φύλλα σ'ένα ταψί με λάδι και ρίχνεις μέσα τη μισή γέμιση. Στην συνέχεια στρώνεις άλλα 2 φύλλα και προσθέτεις την υπόλοιπη γέμιση, ολοκληρώνοντας με άλλα 6 φύλλα. Χαράζεις, ραντίζεις με λίγο νερό και την ψήνεις στους 180 βαθμούς για μισή ώρα. Καλή επιτυχία!!!

Κασερόπιτα

Προτείνει η Νάνσυ Φαφούτη. Η πίτα της μαμάς Ελένης είναι θερμιδική βόμβα και κάνει πάταγο στα Κυριακάτικα τραπέζια.  

Θα χρειαστείς: 

1 πακέτο φύλλο κρούστας 
¼  τυρί gouda 
¼  τυρί κασέρι 
¼ γραβιέρα γλυκιά 
¼ τυρί regato
½ λίτρο γάλα 
Πιπέρι
4 αβγά 

Διαδικασία:

Απλώνουμε δυο φύλα στο τραπέζι μας και τα αλείφουμε μεταξύ τους και από πάνω με λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε τα τυριά μας και ρίχνουμε μία στρώση πάνω στο φύλο. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο τρεις φορές μόνο που το φύλο που θα χωρίζει τις στρώσεις τυριών θα είναι ένα και όχι δύο όπως στη βάση. Τυλίγουμε την πίτα σαν ρολό μέχρι να φτιάξουμε ένα μεγάλο μπαστούνι. Κόβουμε το μπαστούνι μας με ένα μαχαίρι σε φέτες, όπως θα κάναμε με οποιοδήποτε ρολό. Υπολογίζουμε το πάχος να είναι περίπου δύο δάχτυλα. Έπειτα τοποθετούμε τα κομμάτια σε ένα οβάλ πιάτο. Χτυπάμε το γάλα με τα αβγά, ρίχνουμε λίγο πιπεράκι και περιχύνουμε το μείγμα πάνω στην πίτα. Αφήνουμε την πίτα μας μισή ώρα να πιεί το μείγμα. Την ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45’ μέχρι να ροδίσει.

Γαλατόπιτα 

Προτείνει η Φανή Πλατσατούρα - «Την συγκεκριμένη συνταγή την φτιάχνει η γιαγιά μου η Φανή και είναι πεντανόστιμη».

Υλικά

Θα χρειαστείτε φρέσκο γάλα, σιμιγδάλι, ζάχαρη, δύο βανίλιες, τέσσερα αυγά, βούτυρο και κανέλα. Σε μία μόλις, ώρα η υπέροχη γαλατόπιτα της γιαγιάς θα είναι έτοιμη.

Διαδικασία

Βάζουμε το γάλα να βράσει με το 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και το βούτυρο.Ύστερα ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας καλά το μείγμα μας για να μην κολλήσει.

Στη συνέχεια το βγάζουμε από τη φωτιά και χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες και τα ρίχνουμε μέσα όσο αυτό είναι ακόμη ζεστό, ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις.

Αμέσως μετά αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί που έχουμε πρώτα, βουτυρώσει και ψήνουμε στους 170oC για 45 λεπτά της ώρας.

Κόβουμε την πίτα μας σε μικρά κομμάτια, ρίχνουμε από πάνω ζάχαρη και κανέλα και η πιο τέλεια γαλατόπιτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ, είναι έτοιμη!!!

Τάρτα Ρυζιού

Προτείνει η Δανάη Γεωργαντά. "Τέλεια συνταγή της μανούλας!"

Υλικά

Για τη γέμιση:

1 λίτρο γάλα
160 γρ. ελαφρώς βρασμένο ρύζι
125 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. της σούπας κρέμα βανίλιας σε σκόνη
3 αυγά
1 πρέζα αλάτι

Για την τάρτα:

7 γρ. ξηρή μαγιά
1 κουτ. της σούπας ζάχαρη
1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
250 γρ. αλεύρι
20 γρ. βούτυρο
1/2 χτυπημένο αυγό
1 κουτ. του γλυκού αλάτι

Προετοιμασία

Για τη γέμιση:

Ζεσταίνεις το γάλα, ρίχνεις το ρύζι και τη ζάχαρη σε αυτό. Αφήνεις το μείγμα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 12 λεπτά. Ρίξε και τη κρέμα βανίλιας σε και το ανακατάτεψέ για άλλο 1 λεπτό. Αφήσέ το να κρυώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Για την τάρτα:

Ανακάτεψε τη μαγιά με τη ζάχαρη, 4 κουταλιές της σούπας γάλα και αγησέτο για 15 λεπτά. Κοσκίνησε το αλεύρι, κάνε ένα βαθούλομα στη μέση και ρίξε το μείγμα με τη μαγιά. Πρόσθεσε το βούτυρο και το αυγό. Ρίξε το αλάτι και το 1/3 γάλα στο βαθούλωμα. Ανακάτεψε τη ζύμη μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Βάλε ένα κάλυμα και άφησέτο για μία ώρα.

Προθέρμανε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Άνοιξε τη ζύμη σε μία στρογγυλή φόρμα. Τρύπησε τακτικά το κάτω μέρος και άφησέ το να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά με το κάλλυμα.

Σε ένα άλλο δοχείο χτύπησε τα ασπράδια με το αλάτι μέχι να να σφίξει και αναμειξέ το γρήγορα με το ρυζόγαλο. Ρίξε τη γέμιση πάνω στην τάρτα και απλωσέ το ώστε να είναι ομοιόμορφο. Ψήστε την τάρτα 25-30 λεπτά στη μέση του φούρνου. Άφησέ το να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια βάλτο στο ψυγείο για να παγώσει. Σερβίρεται κρύο.

Σου άνοιξε η όρεξη ε; Μπες ΕΔΩ και βρες τις πιο σέξι συνταγές για σένα και τους αγαπημένους σου!