13 αλήθειες που πρέπει να ξέρεις για τις μακροχρόνιες σχέσεις

Γιατί δεν θα είναι πάντα όλα μέλι- γάλα
13 αλήθειες που πρέπει να ξέρεις για τις μακροχρόνιες σχέσεις



Ένας λόγος που η ιδέα του γάμου σε τρομάζει, είναι αυτό το «πάντα» που τον ακολουθεί. Γίνεται άραγε να μείνεις με τον ίδιο σύντροφο για μια ζωή; Όσο ευτυχισμένη και να σε κάνει, όσο και να τον λατρεύεις, ένα μικρό άγχος το έχεις, αν η σχέση αυτή θα κρατήσει. Μέχρι τώρα οι σχέσεις σου χαλούσαν μετά από λίγα χρόνια, ακόμα κι εκείνες που ορκιζόσουν πως έχουν πολύ μέλλον. Αυτές είναι ορισμένες σκέψεις που οι περισσότερες κάνουμε.

Αν είσαι σε μία σοβαρή σχέση, αν ετοιμάζεσαι να κάνεις το επόμενο βήμα με τον σύντροφό σου, είτε αυτό σημαίνει να συγκατοικήσεις, είτε να ανέβεις τα σκαλιά της εκκλησίας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχεις υπόψιν σου για τις μακροχρόνιες σχέσεις, ή αλλιώς τις σχέσεις ζωής, ώστε να είσαι όσο γίνεται προετοιμασμένη για τις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος. Γιατί θα έρθουν και στιγμές δύσκολες, που δε θα θυμίζουν σε τίποτα τον πρώτο καλό καιρό. Μην τρομάζεις! Κάθε υγιής σχέση έχει προβλήματα. Αν μάθεις να τα αντιμετωπίζεις, μέσα από αυτά εξελίσσεται και δυναμώνει.

Αυτά είναι όσα πρέπει να ξέρεις και να θυμάσαι:

#1 Ο αρχικός ενθουσιασμός και τρελός έρωτας που νιώθεις για εκείνον κάποτε δεν θα είναι τόσο έντονος. Τα συναισθήματά σου θα καταλαγιάσουν κάποια στιγμή. Δε θα φύγουν, αλλά ο χρόνος θα τα ξεθωριάσει. Να είσαι προετοιμασμένη γι’ αυτό και να μην ανησυχήσεις όταν θα συμβεί, γιατί είναι απλά φυσιολογικό. Καλό είναι να κάνεις πράγματα, τόσο εσύ όσο και ο σύντροφός σου, για να κρατήσετε τη σχέση σας ζωντανή όσο περισσότερο γίνεται.

#2 Θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα θέλεις να τον βλέπεις. Που θα βρίσκεις πράγματα που σε ενοχλούν υπερβολικά σε εκείνον. Που θα αναρωτιέσαι τι του έβρισκες κάποτε και ήσουν τόσο ερωτευμένη. Είναι οι στιγμές εκείνες που θα έχεις νεύρα μαζί του, που έκανε κάτι που σε ενόχλησε και σε ξενέρωσε, αλλά αυτές οι στιγμές θα περάσουν. Όσο υπάρχει αγάπη και επικοινωνία μεταξύ σας, αυτές οι σκέψεις θα έρχονται και θα φεύγουν και τα αρνητικά αυτά συναισθήματα δεν θα καταφέρουν να επηρεάσουν τη σχέση σας.

#3 Κάποιες φορές θα τον κοιτάς και δεν θα σου αρέσει. Μπορεί να μην θέλεις καν να κάνεις έρωτα μαζί του, να μην σε ελκύει, να τον βαριέσαι. Ποτέ τα πράγματα δεν θα είναι όπως στην αρχή, καλώς ή κακώς. Αλλά κάτι τέτοιες στιγμές πρέπει να λάβεις δράση, ώστε να μην αφήσεις αυτό το συναίσθημα και τον αρνητισμό να φωλιάσει μέσα σου. Φέρε στο προσκήνιο τον πρώτο καιρό. Σκέψου όλα εκείνα που σε τρέλαιναν πάνω του στην αρχή. Στοιχεία της εμφάνισης αλλά και του χαρακτήρα του που σε κέρδισαν. Είσαι ακόμα με τον ίδιο άνθρωπο.

#4 Η σεξουαλική σας ζωή δεν θα είναι πάντα ίδια. Θα υπάρχουν στιγμές που το σεξ δεν θα είναι τόσο καλό και που δεν θα γίνεται τόσο συχνά όσο στην αρχή. Μπορεί να περάσει καιρός χωρίς να έρθετε σε σεξουαλική επαφή. Ειδικά όταν η ζωή σας έχει εμπλουτιστεί με παιδιά, σκυλιά, δουλειές και χόμπι. Μπορεί να το θέλετε, να το σκέφτεστε, αλλά ο περιορισμένος χρόνος και η κούραση είναι ανασταλτικοί παράγοντες. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι η σχέση σας περνάει κρίση, αλλά καλό είναι να βρίσκετε χρόνο ο ένας για τον άλλον, ακόμα και όταν η καθημερινότητα σας πνίγει.

#5 Θα υπάρξουν φορές που θα νιώσεις την ανάγκη να βγεις και να φλερτάρεις, να πάρεις την επιβεβαίωση που σου λείπει ίσως από τη σχέση σου, γιατί οι άντρες ξεχνούν να κάνουν κοπλιμέντα στις γυναίκες τους, δυστυχώς. Θα σου περάσει από το μυαλό ίσως ότι θα μπορούσες να έχεις μια πολύ πιο ευτυχισμένη ζωή και σε αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο η ζωή των άλλων που βλέπεις στο facebook. Να θυμάσαι ότι ο κόσμος αυτός, δεν είναι πραγματικός. Μην μπεις στη διαδικασία να συγκρίνεις την ευτυχία σου και τη ζωή σου με εκείνη των άλλων.

#6 Θα πεις και θα ακούσεις λόγια που θα σε στεναχωρήσουν και που κανείς από τους δυο σας δεν εννοεί στην πραγματικότητα. Λόγια που θα μετανιώσεις την ίδια στιγμή που τα ξεστομίζεις. Ξέρεις τόσο καλά τον άνθρωπό σου (κι εκείνος εσένα) που γνωρίζετε τι είναι εκείνο που θα πειράξει περισσότερο τον άλλον. Γι’ αυτό και οι πιο δικοί μας άνθρωποι έχουν την ικανότητα να μας πονέσουν περισσότερο από τον καθένα (και να μας κάνουν τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο, αντίστοιχα!).

#7 Δε γίνεται να έχεις πάντα δίκιο, ούτε εκείνος να έχει πάντα άδικο. Μη χάνεις χρόνο να αποδείξεις το δίκιο σου. Λίγη σημασία έχει αν θα βγεις σωστή. Σημασία έχει να λύσετε την όποια παρεξήγηση και να ξέρετε και οι δύο πότε πρέπει να κάνετε λίγο πίσω.

#8 Θα υπάρξουν στιγμές που θα αμφιβάλλεις για εκείνον και θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη σου. Το ίδιο θα συμβεί και με εκείνον. Όσο υπάρχει επικοινωνία μεταξύ σας, θα το ξεπεράσετε γρήγορα.

#9 Θα νιώσεις ότι φτάνεις στα όριά σου και ίσως αρχίσεις να σκέφτεσαι το χωρισμό. Θα έρθουν στιγμές έντονες που θα σε επηρεάσουν, αλλά οι δυνατές σχέσεις δεν καταλαβαίνουν από τρικυμίες. Ξεπερνούν τα κύματα μαζί, δεμένοι.

#10 Θα βάλεις στην άκρη την αξιοπρέπειά σου και τον εγωισμό σου. Πολλές φορές.

#11 Πρέπει να είσαι ευγενική και γλυκιά, ακόμα και όταν μέσα σου βράζεις. Να μιλάς με ευγένεια. Οι φωνές και οι προσβολές δεν οδηγούν πουθενά.

#12 Να δέχεσαι τις αλλαγές που θα εντοπίσεις στον σύντροφό σου, όπως οφείλει κι εκείνος να κάνει με εσένα. Οι άνθρωποι εξελίσσονται, αλλάζουν, ωριμάζουν.

#13 Να τρώτε πάντα βραδινό μαζί. Να κοιμάστε πάντα μαζί. Να τον φιλάς για καλημέρα, για καληνύχτα, όταν φεύγει για δουλειά και επιστρέφει στο σπίτι. Είναι κάποιες συνήθειες που πρέπει να μείνουν εκεί για πάντα.

Τα διαβάζεις όλα αυτά και σου φαίνονται βουνό, όμως δεν είναι. Γιατί όλα είναι μέσα στη ζωή και όλα μπορείς να τα αντιμετωπίσεις, όταν έχεις δίπλα σου τον άνθρωπό σου. Αυτή η ισχυρή αγάπη που σας δένει είναι ικανή να νικήσει κάθε εχθρό, ακόμα και τον πιο επικίνδυνο. Γιατί πια δεν είσαι εσύ, μόνη σου, είσαι εσύ μαζί του. Και οι δυο σας είστε πολύ πιο δυνατοί...

Παράνομη σχέση; Όλοι οι λόγοι που δεν αξίζει να το κάνεις!