Γιορτή του Πατέρα: 8+1 λόγοι που με κάνουν ευτυχισμένο μπαμπά

Είσαι νέος, είσαι ωραίος, είσαι και πατέρας. Συνδυασμός που σκοτώνει...
 Γιορτή του Πατέρα: 8+1 λόγοι που με κάνουν ευτυχισμένο μπαμπά



Μου ζήτησαν να γράψω δυο-τρεις λέξεις για το πως είναι να είσαι πατέρας και μάλιστα πριν προλάβεις να πατήσεις τα πρώτα -άντα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να περιγράψεις με λέξεις τα τόσα συναισθήματα που σε γεμίζουν αυτές οι μοναδικές στιγμές με το παιδί σου.

Με αφορμή τη γιορτή του πατέρα που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε 3η Κυριακή του Ιούνη, μου δίνεται η ευκαιρία να αποτυπώσω τα δικά μου συναισθήματα για το πως είναι να είσαι πατέρας ενός 3χρονου γιου, ενός μικρού αγγέλου που έφτασε στη γη για να σε κάνει να νιώθεις τόσο σημαντικός όσο κανείς άλλος... 

1. Είσαι σημαντικός.

Είναι αλλιώς να είσαι πατέρας. Νιώθεις ότι έκανες κάτι σημαντικό και είσαι έτοιμος να το προστατεύσεις, να μπεις μπροστά, να αντισταθείς, να χαρίσεις τα πάντα - ο,τι έχεις και δεν έχεις- να πέσεις, να ξανασηκωθείς, να παλέψεις για το μέλλον του και να ζήσεις στιγμές που ούτε είχες φανταστεί πως θα ζούσες γεμίζοντας την ψυχή σου με χίλιες εικόνες χαράς και ευτυχίας.

2. Είσαι ένας σούπερ-ήρωας.

Δεν είσαι ο Σπάιντερμαν, ούτε ο Σούπερμαν. Είσαι κάτι παραπάνω. Είσαι μπαμπάς! Σε έχει για Θεό, για πρότυπό του και τον άνθρωπο που θα έκανε τα πάντα για να μην πάθει ποτέ κάτι κακό. Αρκεί να αρπάξεις αυτή την ευκαιρία που σου δίνει και να αποδειχθείς το σωστό πρότυπο για τον μικρό σου πρίγκιπα.

3. Πίτσα, μπάλα και τραμπάλα.

Κυριακή κοντή γιορτή (της μπάλας) κι έχεις ετοιμάσει τρελό σκηνικό με πίτσες και αναψυκτικά. Είναι δυνατόν να μην μοιραστείς αυτές τις στιγμές με τον γιο σου που τον έχεις κάνει τρελό οπαδό της στρογγυλής θεάς;;; Δε γίνεται! Αλλωστε, είναι και μια καλή δικαιολογία για τη γυναίκα, αφού απολαμβάνοντας την αγαπημένη σου ομάδα κάνεις παράλληλα και μπέιμπι-σίτινγκ. Η τραμπάλα αποτελεί το αγαπημένο παιχνίδι του μικρού σου και συνδυάζεται με τους πανηγυρισμούς στα γκολ.

4. Γίνεσαι και πάλι παιδί.

Είναι βέβαιο πως έχεις το πάνω χέρι όσον αφορά το παιχνίδι. Είσαι εσύ που θα κάνεις πιο ριψοκίνδυνα πράγματα με το γιο σου, αφού η μαμά θα είναι πάντα αυτή που θα φωνάζει: "Πρόσεχε, παιδί μου!", "Θα χτυπήσεις". Κι όμως εσύ δεν καταλαβαίνεις από αυτά. Θα τον πιάσεις , θα τον γαργαλήσεις, θα το πετάξεις στον αέρα, θα παλέψεις μαζί του, θα τον μαρκάρεις στο ποδόσφαιρο, θα παίξετε κυνηγητό, θα χοροπηδήξετε μαζί στο κρεβάτι σαν να μην υπάρχει αύριο! Και στο τέλος θα καταλήξετε μαζί να τραγουδάτε: "Είμαι ακόμα παιδί, στο παιγνίδι μου το γνώριμο κι ας με λένε όλοι ανώριμο...Δε μεγαλώνω, μικρός θα μείνω το δηλώνω".

5. Είσαι δημιουργικός. 

Μπορεί να μην έγινες ούτε ζωγράφος, ούτε αρχιτέκτονας αλλά σίγουρα έχεις την ικανότητα να κάνεις "παπάδες", αφού για χάρη του γιου σου σχεδιάζεις πελώριους πύργους και χτίζεις παλάτια στην άμμο το καλοκαίρι.

6. Γίνεσαι δάσκαλος (και συνεπώς πιο σοφός).

Είσαι αυτός που πρέπει να παίξεις το ρόλο του καθοδηγητή. Ο υπεύθυνος στο να μεταδώσεις στο παιδί σου τις σωστές αξίες στη ζωή. Ο ρόλος αυτός είναι δύσκολος, αλλά είναι και αυτός που θα σε κάνει πιο σοφό και πιο ορθολογικά σκεπτόμενο για να μπορείς να θεωρείσαι και το άξιο πρότυπό του.

7. Το παιδί είναι το οξυγόνο σου.

Ξέχνα τα φάρμακα και τις ασκήσεις ηρεμίας. Είσαι πιεσμένος από τη δουλειά και τη ρουτίνα; Ενα είναι το γιατρικό σου. Γύρνα σπίτι, πέτα τα κλειδιά και την τσάντα όπου βρεις και τρέχα να κάνεις μια αγκαλιά στο παιδί σου. Εγώ εκεί συνηθίζω να βρίσκω διέξοδο σε όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας.  Δοκίμασέ το!

8. Βρήκες το κολλητάρι σου.

Ο άνθρωπός σου, κάτι παραπάνω από το άλλο σου μισό. Το φιλαράκι σου που λέτε τα δικά σας, που πάτε για ένα μονάκι στα μπασκετάκια, που πάτε μαζί  γήπεδο, σινεμά και θέατρο. Η σχέση του μπαμπά με το γιο του είναι το κάτι άλλο... κι είναι και αυτή που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού.

8+1. Το παιδί είναι η καλύτερη γκομενοπαγίδα.

Μετά το γάμο και το παιδί ...το χάος;;; Απεναντίας! Είναι ο καιρός που "μετράς" αρκετά. Είσαι ωραίος, είσαι νέος, είσαι και μπαμπάς. Θα βγεις μια βόλτα με τον τέντι-μπόι σου ή θα πας για ένα καφεδάκι και θα γίνει χαμός. Το κουκλάκι σου θα μαζέψει τόσα εγκωμιαστικά σχόλια που θέλοντας και μη θα γίνεις το κέντρο θαυμασμού σε μία παρέα γυναικών.

Tip: Kάθε άντρας μπορεί να γίνει πατέρας. Χρειάζεται όμως κάτι παραπάνω για να γίνει "μπαμπάς". 

Από τον Γιώργο Κυριακόπουλο

Γιατι είναι τέλειο να είσαι μαμά (και μικρή). True story!