Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου στην εγκυμοσύνη;

Μπρούμυτα, ανάσκελα ή πλάγια;
Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου στην εγκυμοσύνη;



Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να πιάσεις τον εαυτό σου να παλεύει στο κρεβάτι προσπαθώντας να αποκοιμηθείς άνετα. Δυστυχώς, οι στάσεις που έπαιρνες μέχρι τώρα μπορεί να μην είναι πλέον βολικές. Οι πιθανοί λόγοι για τους οποίους ενδεχομένως αισθάνεσαι έτσι είναι οι εξής:

• Αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς
• Πόνοι στην πλάτη
• Καούρες
• Δύσπνοια
• Αϋπνία

H καλύτερη στάση ύπνου όταν είσαι έγκυος είναι στα πλάγια και ιδανικά από την αριστερή πλευρά. Αυτή η στάση θα αυξήσει την ποσότητα του αίματος και των θρεπτικών ουσιών που φθάνουν στον πλακούντα και το μωρό σου. Επίσης, κράτα τα πόδια και τα γόνατα λυγισμένα και ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σου.  Αν διαπιστώσεις ότι έχεις προβλήματα με τον πόνο στην πλάτη, χρησιμοποίησε την πλάγια στάση και δοκίμασε να τοποθετήσεις ένα μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά σου. Εάν ταλαιπωρείσαι από καούρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, δοκίμασε να στηρίξεις το πάνω μέρος του σώματός σου με μαξιλάρι. Αυτή η στάση μπορεί να μην φαίνεται ιδιαίτερα άνετη, ειδικά αν έχεις συνηθίσει να κοιμάσαι αλλιώς, αλλά δοκίμασέ την και μπορεί να σε βολέψει.

Όσο για τις στάσεις που θα πρέπει να αποφύγεις είναι ανάσκελα ή μπρούμυτα. Η μεν ανάσκελη στάση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με πόνους στην πλάτη, την αναπνοή, το πεπτικό σύστημα, αιμορροΐδες, χαμηλή αρτηριακή πίεση και μείωση της κυκλοφορίας στην καρδιά σας και το μωρό σας. Η δε μπρούμυτη στάση, όταν η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη, πρακτικά δεν είναι βολική, αφού λόγω της φουσκωμένης κοιλιάς θα είναι αδύνατο να στηρίζεσαι στο στομάχι σου.

Πηγή: http://americanpregnancy.org