8 λάθη που όλες οι μανούλες κάνουν στο πρώτο τους παιδί

Και σπάνια επαναλαμβάνουν στο δεύτερο...
8 λάθη που όλες οι μανούλες κάνουν στο πρώτο τους παιδί



Ετοιμάζεσαι να φέρεις στον κόσμο το πρώτο σου παιδάκι; Ή μήπως έχεις ήδη γίνει μανούλα και ήθελες να τσεκάρεις αν αυτά που θα διαβάσεις στη συνέχεια σε αντιπροσωπεύουν; Σε όποια περίπτωση κι αν ανήκεις, ακόμα κι αν απλά σκέφτεσαι να αποκτήσεις παιδάκι με τον σύντροφό σου, θα γνωρίζεις ήδη ότι στην πρώτη εγκυμοσύνη όλες οι γυναίκες κυριεύονται από άγχος, ενίοτε και φόβο για το μωρό τους. Κάτι που δεν συμβαίνει τόσο έντονα με τις επόμενες. Είναι λογικό να νιώθεις ανασφάλεια μπροστά σε μια διαδικασία που για εσένα είναι πρωτόγνωρη. Όλες οι γυναίκες αγχώνονται για τον θηλασμό, αν θα έχουν βοήθεια στο μεγάλωμα του παιδιού τους και γι’ αυτό συμβουλεύονται βιβλία για νέες μητέρες, με σκοπό να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμες και καλύτερες μανούλες όταν έρθει η στιγμή που θα φέρουν στον κόσμο το μωράκι τους.

Διάβασε τα λάθη που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες στο πρώτο τους παιδί:

1. Δεν δέχονται βοήθεια. Πιστεύουν ότι πρέπει να τα κάνουν όλα μόνες τους και ότι αν ζητήσουν τη βοήθεια κάποιυ δικού τους, αυτό τους κάνει κακές μητέρες και λιγότερο ικανές και έτοιμες να μεγαλώσουν μόνες τους το παιδί τους και να ανταπεξέλθουν σωστά στις ανάγκες του. Λάθος! Δεν είναι εύκολη υπόθεση η μητρότητα. Είναι λογικό να χρειαστείς βοήθεια και ορισμένες συμβουλές στην αρχή από τους κοντινούς σου ανθρώπους. Επίσης, θα νιώσεις πολλές φορές κουρασμένη, εξαντλημένη, θα σου λείπει ύπνος και θα θέλεις να βάλεις τα κλάμματα. Γι’ αυτό, δεν είναι κακό να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα και να ζητάς τη βοήθεια από τους ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και που θέλουν να είναι δίπλα σου, όπως τη μανούλα σου για παράδειγμα, την αδερφή σου ή την πεθερά σου. Έχουν μεγαλώσει κι εκείνες παιδιά και ξέρουν...

2. Κλαίνε, κάθε φορά που κλαίει το μωρό. Το μωρό κλαίει συνέχεια. Αυτό δεν πρέπει να σε τρομάζει περισσότερο από το κανονικό. Γιατί πολλές μανούλες αγχώνονται τόσο πολύ που δεν μπορούν από την αρχή να μεταφράσουν το κλάμα του μωρού τους, που βάζουν και οι ίδιες τα κλάμματα. Οι ορμόνες σου μετά την εγκυμοσύνη, στήνουν τρελό χορό στο σώμα σου, κάτι που δικαιολογεί απόλυτα τέτοιου είδους αντιδράσεις. Αλλά, αν κλαις και στρεσάρεσαι μπροστά στο μωρό σου, δεν θα το βοηθήσεις να ηρεμήσει, διότι αντιλαμβάνεται την έντασή σου. Να θυμάσαι, ακόμα και τα πιο χαρούμενα μωρά κλαίνε. Γιατί απλά μόνο αυτό ξέρουν μέχρι ώρας να κάνουν.

3. Πιστεύουν ότι τα κάνουν όλα λάθος. Μην κρίνεις τον εαυτό σου αυστηρά. Είσαι υπέροχη μητέρα και μέρα με τη μέρα θα γίνεσαι όλο και καλύτερη.

4. Διαβάζουν συνέχεια βιβλία και συμβουλές από ειδικούς. Οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στη διαδικασία να προμηθευτούν κάποιο βιβλίο την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, ώστε να πάρουν συμβουλές για το πώς να μεγαλώσουν σωστά το παιδί τους, πώς να γίνουν καλοί γονείς, πώς να κοιμήσουν, να πλύνουν, να ταΐσουν, να αλλάξουν το μωράκι τους. Θα καταλάβεις όμως ότι αυτό που τελικά μετράει περισσότερο είναι το ένστικτο της μάνας, που είναι αλάνθαστο και δεν πέφτει έξω ποτέ. Όσα βιβλία και να διαβάσεις, στην πράξη, ελάχιστα από αυτά θα χρειαστείς τελικά. Να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, γιατί στην τελική κανείς δεν ξέρει το μωρό σου καλύτερα από εσένα.

5. Συγκρίνουν το μωρό τους με άλλα. Δε χρειάζεται να ανησυχείς αν το δικό σου παιδί δεν έχει πει τόσες κουβέντες όσες λέει εκείνο της γειτόνισσας που είναι σχεδόν συνομήλικα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό!

6. Ξεχνούν να φροντίζουν και τον εαυτό τους, εκτός από το μωρό τους. Τον παραμελείς, δεν ξεκουράζεσαι όσο πρέπει και δεν κάνεις πια πράγματα που σε κάνουν χαρούμενη. Είναι λογικό να ενδιαφέρεσαι περισσότερο για το παιδί σου, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς και εσένα, γιατί αυτό θα κάνει κακό όχι μόνο στην ψυχολογία σου, αλλά και στη σχέση σου. Στην τελική, ζήτα για λίγο από τον σύντροφό σου να αναλάβει το μωρό σας, όσο εσύ θα απολαύσεις το μπάνιο σου και ένα ποτηράκι κρασί. Το αξίζεις και σου χρειάζεται!

7. Αμελεούν τη διατροφή και το σώμα τους. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα κιλά που θέλεις να χάσεις, αλλά στη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσεις. Δεν ενυδατώνεις τον οργανισμό σου όσο χρειάζεται και επειδή δεν προλαβαίνεις πάντα να μαγειρεύειες, δεν τρέφεσαι σωστά και υγιεινά.

8. Λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους την άποψη των τρίτων για το παιδί τους. Είναι προτιμότερο να ακους το ένστικτό σου. Αν για παράδειγμα είναι άρρωστο και οι φίλοι σε συμβουλεύουν να μην το πας στο γιατρό, αλλά κάτι μέσα σου σου λέει να το κάνεις, να ακους τη φωνή μέσα σου. Γιατί το ένστικτο της μάνας είναι ισχυρό.

Αν το μωράκι σου βγάζει δοντάκια, διάβασε έδω τι να κάνεις για να το βοηθήσεις, ώστε να περάσει αυτή η δύσκολη περίοδος όσο πιο ανώδυνα γίνεται.