Έχεις κόρη; Αυτά είναι όσα δεν πρέπει να της πεις ποτέ!

Πόσες φορές της έχεις πει «Είσαι ακόμα μικρή, δεν μπορείς»;
Έχεις κόρη; Αυτά είναι όσα δεν πρέπει να της πεις ποτέ!



Οι γονείς είναι οι σιωπηλοί συμπαραστάτες των παιδιών τους. Και πολλές φορές τα παιδιά, είναι οι γονείς τους. Ειδικά στην πρώιμη παιδική ηλικία, απορροφούν σαν σφουγγάρι ό,τι τους λες και ό,τι τους μαθαίνεις. Προσπαθούν να μιμηθούν τους γονείς τους, γιατί τους θαυμάζουν και τους έχουν σαν παράδειγμα προς μίμηση. Οι γονείς για τα παιδιά είναι οι ήρωές τους. Και ένα σωστός γονέας οφείλει να δώσει στο παιδί του δύο βασικά πράγματα: ρίζες και φτερά.

Ένας καλός γονέας προσπαθεί καθημερινά να γίνεται καλύτερος γονιός για το παιδί του. Αν έχεις κόρη, αυτά είναι τα πράγματα που δεν πρέπει να της πεις ποτέ:

«Είσαι μικρή ακόμα.»

Είναι αλήθεια ότι τα κορίτσια είναι πιο ευαίσθητα και περισσότερο συναισθηματικά από τα αγόρια.Γι’ αυτό και οι γονείς είναι περισσότερο προστατευτικοί με τις κόρες τους. Τα κορίτσια, έχουν την τάση να ονειρεύονται το μέλλον τους και να κάνουν σχέδια από πολύ μικρά. Αν για παράδειγμα ρωτήσεις ένα αγοράκι «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;», θα σου πει μάγος ή αστροναύτης.  Ένα κορίτσι όμως θα σου δώσει μια πολύ πιο ώριμη απάντηση. Συνήθως ονειρεύονται να γίνουν δασκάλες, ή γιατροί, ή ηθοποιοί. Αυτό φανερώνει υπευθυνότητα και ανεξαρτησία, στοιχεία τα οποία τα κορίτσια αναπτύσσουν από μικρά. Όταν η κόρη σου, σου μιλάει για τα πράγματα που σκέφτεται και θέλει να κάνει μεγαλώνοντας, άκουσέ την με προσοχή. Μην της κόψεις τα φτερά λέγοντάς της «Είσαι ακόμα μικρή γι’ αυτά». Στήριξε τις σκέψεις της και συζήτα μαζί της. Δώσε της τη σωστή καθοδήγηση κι ενθάρρυνέ την! Πες της ότι μπορεί να φέρει εις πέρας κάθε όνειρο κι επιθυμία της με πείσμα, δουλειά και υπομονή.

«Είσαι κορίτσι. Είναι δύσκολο να τα καταφέρεις.»

Αν έχει υψηλές προσδοκίες κι αν ονειρεύεται κάτι δύσκολο, μην την αποπάρεις λέγοντάς της ότι επειδή είναι κορίτσι, είναι δύσκολο να επιβιώσει σε έναν τέτοιο χώρο. Αν θέλεις να μεγαλώσεις μια δυναμική γυναίκα, με πείσμα, που θα έχει το σθένος και το θάρρος να επιβληθεί στα όνειρά της και να υλοποιήσει τους στόχους της, οφείλεις να την ενθαρρύνεις και να μην της περάσεις τη λανθασμένη άποψη ότι οι γυναίκες είναι το αδύναμο φίλο. Οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρουν παντού. Φτάνει να το θέλουν! Μην της χαλάσεις τον ενθουσιασμό της. Μάθε της ότι όταν δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, μπορούμε να φτάσουμε πολύ ψηλά και να καταφέρουμε πολλά πράγματα.

«Αυτό είναι για αγοράκια.»

Αν θέλει να ασχοληθεί με το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο, άφησέ την να το κάνει. Μην προσπαθήσεις να της περάσεις κάτι άλλο που εσύ θεωρείς ότι αρμόζει καλύτερα σε ένα κοριτσάκι. Άφησέ την να δοκιμάσει πράγματα και να αποφασίσει τι είναι αυτό που της αρέσει και της ταιριάζει.

«Χάνεις το χρόνο σου.»

Μην κρίνεις αρνητικά το χρόνο που αφιερώνει σε πράγματα που της αρέσουν και την ενδιαφέρουν. Ακόμα κι αν ξέρεις ότι δεν έχει νόημα να ασχολείται με κάτι, μην της το πεις. Άφησέ την να το καταλάβει μόνη της! Δώσε της χρόνο κι ενθάρρυνε την περιέργειά της. Μπορεί στην τελική να περνάει μια φάση. Κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό για κάθε παιδί που βρίσκεται στην εφηβεία. Επίσης, αν αποδειχθεί ότι έχεις δίκιο μην της πεις «στα έλεγα εγώ».

«Κοίτα την ξαδέρφη σου πόσο καλή μαθήτρια είναι.»

Μην τη συγκρίνεις συνεχώς με άλλα παιδάκια. Μην την κάνεις να νιώθει κατώτερη. Ξέρω ότι προσπαθείς να της δώσεις κίνητρο να προσπαθήσει περισσότερο και να γίνει καλύτερη, αλλά δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος για να το πετύχεις.

«Σταμάτα να τρως.»

Μην την κάνεις να νιώθει άσχημα με το σώμα της και μην την προσβάλεις. Μάθε της να αγαπάει το σώμα της και να έχει αυτοπεποίθηση. Ενθάρρυνέ τη να ασχοληθεί με τον αθλητισμό, αλλά μην την κάνεις να νιώσει άσχημα και μειονεκτικά, γιατί θα είναι κάτι που θα κουβαλάει σε όλη της τη ζωή.