David Bowie: Ήταν ο πιο στιλάτος άντρας της ροκ;

Aν σήμερα το δικό σου στιλ είναι glam rock, τον όρο αυτόνσε αυτόντον οφείλεις.
David Bowie: Ήταν ο πιο στιλάτος άντρας της ροκ;



Πέρασαν δυο χρόνια από τον θάνατο του David Bowie και εμείς φυσικά δεν το ξεχνάμε. O David Robert Jones κατά κόσμον David Bowie, ήταν ροκ σταρ, συνθέτης και ηθοποιός.

Ήταν ο εαυτός του και οι περσόνες του. Ήταν ο Major Tom, ο Ziggy Stardust, ο Aladdin Sane, o Λεπτός Λευκός Δούκας. Ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε νέους ήχους, που επαναπροσδιόρισε το rock & roll, που άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη μουσική, αλλά και το στιλ.

Ο David Bowie υπήρξε ο λόγος που από την καμπάνα και τα λουλούδια στα μαλλιά των χίπις, οι άντρες των 70’s αναζήτησαν πολύχρωμες ολόσωμες φόρμες, έβαψαν τα μαλλιά τους σε έντονο χρώμα και  τα πρόσωπα τους με αστραπές. 

Ο πρωτοπόρος της βρετανικής μουσικής πέθανε την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016, σε ηλικία 69 ετών, έπειτα από μια 18μηνη μάχη με τον καρκίνο. Ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας με μήνυμά του στο Twitter έγραψε για το θάνατό του «ήταν ο μάστερ της επανεφεύρεσης». Και όντως ήταν. Γιατί ο David Bowie δεν έμοιασε ποτέ με τα αρσενικά της εποχής του. Δεν υιοθέτησε ούτε την αρρενωπή  εικόνα αντρών όπως ο Paul Newman ή ο Steve McQueen, αλλά ούτε και των rock & roll ειδώλων, όπως αυτό του φημολογούμενου εραστή του Mick Jagger.

Ο David Bowie ήταν ένας πειραματιστής, ένας καλλιτέχνης που δεν σταμάτησε ποτέ να μεταμορφώνεται. «Ήμουν πολύ αδύνατος για άνθρωπος. Οπότε σκέφτηκα: Καλύτερα να μοιάζω με υπερ-άνθρωπος», είχε πει. Και τα κατάφερε. Ενώ οι άλλοι ροκ σταρ φορούσαν μπαντάνες στα μαλλιά, μπότες και σκισμένα μπλουζάκια, ο Bowie, έβαφε τα μάτια του με μπλε σκιές, τα μαλλιά του πορτοκαλί και ντυνόταν σαν κάποια εξωγήινη drug queen. 

Ήξερε ότι το στιλ του ήταν παράξενο, αλλά «το παράξενο είναι υπέροχο» συνήθιζε να λέει. Την περίοδο του θρυλικού Ziggy Stardust, ο Bowie, επηρεάστηκε από την ιαπωνική μόδα,  πολύ πριν οι Δυτικοί μάθουν την Ιαπωνία  των Yohji Yamamoto ή των Comme des Garçons. Στα 70’s, o  διάσημος Iάπωνας σχεδιαστής  Kansai Yamamoto, ήταν αυτός που έφτιαξε την περίφημη φουτουριστική στολή του Ziggy, αλλά και τα περισσότερα εκκεντρικά κοστούμια του τραγουδιστή της ίδιας περιόδου.

Πριν από αυτό, ο Bowie, πέρασε την μποέμικη  φάση του, με μακριά μαλλιά και γυναικεία φορέματα. Ήταν ο άνθρωπος που επαναπροσδιόρισε  το ανδρόγυνο look της Chanel και το πήγε ένα βήμα παρακάτω, κάνοντας ακόμα και το μακιγιάζ του να μοιάζει αρκετά φυσιολογικό και φιλικό στην εικόνα του. 

Κι αν σήμερα το δικό σου στιλ  είναι glam rock, τον όρο στον David Bowie τον οφείλεις. Κι εσύ που φοράς τo skinny παντελόνι σου, ίσως και να μην το είχες βάλει ποτέ, αν δεν το είχε φορέσει ο Λεπτός Λευκός Δούκας. Η άρνησή του να προσαρμοστεί σε στερεότυπα των φύλων, δεν άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη μόδα. Άλλαξε μια ολόκληρη κουλτούρα, απενοχοποιώντας το διαφορετικό, με τους απανταχού weirdos κάθε ηλικίας, να τον έχουν ακόμα πόστερ στο σπίτι τους. 

CELEBRITY 26 JoinUs S2 from join us on Vimeo.