9 οσκαρικά βιβλία θα αλλάξουν τη ζωή σου!

Ιστορίες που έγιναν βιβλία, βιβλία που έγιναν ταινίες, ταινίες που κέρδισαν Oscar ή έστω διεκδίκησανένα Oscar!



Η ζωή ξεπηδάει μέσα από τις σελίδες διαφορετική, πιο θαρραλέα, πιο συναρπαστική, γεμάτη φιλοδοξίες, πάθη και έρωτες για τους οποίους αξίζει να ρισκάρεις τα πάντα, να αφεθείς, να υποστείς και να αναπροσδιοριστείς. Ιστορίες που έγιναν βιβλία, βιβλία που έγιναν ταινίες, ταινίες που κέρδισαν ή έστω διεκδίκησαν ένα Oscar!

ΟΥΔΕΝ ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟΝ ΜΕΤΩΠΟ

Συγγραφέας: Erich Maria Remarque

Εκδόσεις: Μίνωας

«Είμαι νέος. Είμαι είκοσι χρονών. Βλέπω να σπρώχνονται οι λαοί, να χτυπούν ο ένας τον άλλον και να σκοτώνονται δίχως να λένε τίποτα, δίχως να ξέρουν τίποτα, με τρέλα, πειθήνια κι αθώα». Ο νεαρός στρατιώτης Πάουλ Μπόυμερ και οι συμμαθητές του βρέθηκαν από τα θρανία στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και βραβεύτηκε με Oscar καλύτερης ταινίας (1930). Η ταινία κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις: Μία με ήχο και μία ως βουβή ταινία επειδή εκείνη την εποχή πολλές αίθουσες δεν είχαν εξοπλιστεί με τη νέα τεχνολογία.

Ο ΑΓΓΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ

Συγγραφέας: Michael Ondaatje

Εκδόσεις: Καστανιώτης

Στις τελευταίες στιγμές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια εγκαταλειμμένη βίλα της Ιταλίας, συναντιούνται τέσσερις άνθρωποι: μια νεαρή νοσοκόμα με τσακισμένη τη θέλησή της, που συγκεντρώνει όση δύναμη της έχει απομείνει στον τελευταίο, ετοιμοθάνατο ασθενή της, ένας άγνωστος Άγγλος που επέζησε ενός αεροπορικού δυστυχήματος, ένας κλέφτης κι ένας Ινδός φαντάρος στο βρετανικό στρατό, ειδικός στην εξουδετέρωση βομβών, που έχει διδαχθεί από τα τρία χρόνια πολέμου ότι «δεν υπάρχει ασφάλεια πουθενά παρά μόνο στον εαυτό του». Σιγά σιγά αρχίζουν να αποκαλύπτονται ο ένας στον άλλο και εξελίσσεται η ιστορία η οποία έγινε ταινία που κέρδισε εννέα Oscar.

ΚΑΡΟΛ

Συγγραφέας: Patricia Highsmith

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

«Η νεαρή μου ηρωίδα, η Τερίζ, μπορεί να παρουσιάζεται ως ένα «ταπεινό χαμομηλάκι» αλλά έτσι ήταν εκείνη την εποχή. Τα γκέι μπαρ ήταν μια μαύρη πόρτα στο Μανχάταν και εκείνοι που ήθελαν να πάνε σε ένα τέτοιο μπαρ κατέβαιναν από το μετρό μια στάση πριν ή μετά, μην τυχόν καταλάβει κανείς ότι είναι ομοφυλόφιλοι», γράφει στο συνοδευτικό της σημείωμα η Highsmith για το αριστουργηματικό Carol που κυκλοφόρησε το 1952 προκαλώντας σεισμό στην συντηρητική αμερικανική κοινωνία. Το βιβλίο είχε αρχικά άλλο τίτλο («The price of salt» και άλλη υπογραφή «Κλερ Μόργκαν» για ευνόητους λόγους)! Διάβασε αυτόν τον δυνατό έρωτα δύο γυναικών και μετά απόλαυσε την ταινία που είναι υποψήφια για έξι Oscar.

Λεπτομέρεια που θα σε ιντριγκάρει: Η συγγραφέας εργαζόταν πωλήτρια σε κατάστημα δώρων και η πελάτισσα φορούσε στ΄ αλήθεια γούνινο παλτό.

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ (Η επιστροφή του βασιλιά)

Συγγραφέας: Tolkien J. R. R.

Εκδόσεις: Κέδρος

Οι στρατιές φανατικών αναγνωστών του φανταστικού κόσμου του Τόλκιν μας προϊδέαζαν για την τεράστια εισπρακτική επιτυχία της μεταφοράς του τελευταίου τόμου της τριλογίας στον κινηματογράφο αλλά λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν πως η ταινία θα ισοφάριζε το ρεκόρ του Ben Hur κατακτώντας 11 βραβεία Oscar. Είναι άλλωστε η πρώτη ταινία φαντασίας που κέρδισε Oscar καλύτερης ταινίας στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, διασκορπισμένη πλέον, αντιμετωπίζει τους πιο επικίνδυνους εχθρούς. Θα καταφέρουν να συναντηθούν και πάλι και να ολοκληρώσουν την αποστολή τους; Η αιώνια μάχη του Καλού και του Κακού μέσα σε έναν κόσμο φαντασίας και περιπέτειας.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Punke Michael

Εκδόσεις: Key Books

Πριν δεις το Revenant, την ταινία που λέγεται ότι θα χαρίσει στον Leonardo DiCaprio το πρώτο του Oscar διάβασε αυτό το βιβλίο! Το 1823, στην αχαρτογράφητη φύση της Αμερική, οι παγιδευτές της Γουνεμπορικής Εταιρείας Βραχώδη Όρη ζουν μια σκληρή ζωή, γεμάτη κινδύνους. Ο Χιου Γκλας, ένας από τους πιο αξιόλογους άντρες της εταιρείας, έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με μια αρκούδα που τον κατακρεουργεί. Ο θάνατός του θεωρείται βέβαιος. Δύο συνοδοιπόροι του μένουν μαζί του ώστε να φροντίσουν για την ταφή του. Τελικά τον ληστεύουν και τον εγκαταλείπουν. Ο Γκλας κρατιέται στη ζωή χάρη σε μία και μόνο επιθυμία: την εκδίκηση.

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Συγγραφέας: Blixen Karen

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Δεν χωράνε οι λέξεις να περιγράψει κανείς αυτό το βιβλίο και ίσως δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να μάθεις την πλοκή του. Κλείσε τα μάτια, ονειρέψου ατελείωτες φυτείες καφέ στην Κένυα, μια γυναίκα παθιασμένη με τα κεκτημένα της και έναν έρωτα που μπαίνει στη ζωή της εντελώς απρόσμενα. Ένα υπέροχο βιβλίο και μια θρυλική πλέον ταινία (η οποία αντλεί στοιχεία κι από άλλα έργα της συγγραφέα) που κέρδισε συνολικά 28 βραβεία, ανάμεσά τους και επτά Oscar (1985), με τους Robert Redford και Meryl Streep στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

SLUMDOG MILLIONAIRE

Συγγραφέας: Vikas Swarup

Εκδόσεις: Μίνωας

Ο ήρωας του βιβλίου (το οποίο είχε αρχικά τίτλο Q&A) είναι ο έφηβος Τζαμάλ που ζει στις φτωχογειτονιές της Βομβάης και αποφασίζει να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι "Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;» μήπως αλλάξει η ζωή του. Απαντά σε όλες τις ερωτήσεις και φτάνει στην τελευταία, όταν η εκπομπή τελειώνει, για να συνεχιστεί την επομένη. Ο Τζαμάλ συλλαμβάνεται με την υποψία της απάτης: πώς μπορεί ένα αμόρφωτο φτωχόπαιδο να ξέρει τόσα; Απελπισμένος να αποδείξει την αθωότητά του, διηγείται στον ανακριτή την ιστορία της ζωής του· κάθε κεφάλαιό της αποκαλύπτει πώς γνώριζε τις απαντήσεις. Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στο βιβλίο και την ταινία που κέρδισε μάλιστα οκτώ Oscar αλλά σε κάθε περίπτωση αξίζει να αφιερώσεις τον χρόνο σου και στα δύο!


 

ΥΠΗΡΕΤΡΙΕΣ – ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ, ΔΥΟ ΧΡΩΜΑΤΑ

Συγγραφέας: Stockett Kathryn

Εκδόσεις: Μίνωας

Μισισιπή, 1962. Η Σκίτερ έχει μόλις επιστρέψει σπίτι της μετά την αποφοίτησή της από το πανεπιστήμιο. Μπορεί να έχει ένα πτυχίο, αλλά η μητέρα της δεν θα νιώσει ικανοποίηση παρά μόνο όταν η Σκίτερ φορέσει βέρα... Η Έιμπιλιν είναι μια μαύρη υπηρέτρια, αφοσιωμένη στο κοριτσάκι που φροντίζει, αν και ξέρει πως θα έρθει η στιγμή που και των δύο η καρδιά θα ραγίσει. Η Μίνι, η καλύτερη φίλη της Έιμπιλιν, μπορεί να μαγειρέψει καλύτερα από τον καθένα, αλλά δεν μπορεί να συγκρατήσει τη γλώσσα της... Έτσι χάνει πάλι τη δουλειά της. Παρόλο που φαίνονται εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, αυτές οι γυναίκες θα συναντηθούν χάρη στο σχέδιο της Σκίτερ, που θα τις βάλει σε κίνδυνο. Και που θα αλλάξει τν πόλη για πάντα. Συγκινητικό, με γρήγορη πλοκή, χιούμορ και ελπίδα για όσα προσπαθείς κι εσύ να ξεπεράσεις! Η μεταφορά της ιστορίας αυτής στον κινηματογράφο χάρισε στην ταινία τέσσερις υποψηφιότητες για Oscar (ανάμεσά τους και για το Καλύτερης Ταινίας) και ένα χρυσό αγαλματάκι για την εκπληκτική ερμηνεία της Octavia Spencer.

ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ

Συγγραφέας: Margaret Mitchell

Εκδόσεις: Κάκτος

Μια επική ερωτική ιστορία με φόντο μια ολόκληρη εποχή που έγινε παγκόσμιο best seller αλλά και μια από τις πιο εμπορικές ταινίες όλων των εποχών. Δέχτηκε έντονη κριτική για το ρομαντικό πέπλο που έριξε πάνω από τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο και γράφτηκε… ανάποδα. Η Margaret Mitchell έγραψε πρώτα το τελευταίο κεφάλαιο, από τον σπαρακτικό χωρισμό της Ο'Χάρα από τον Ρετ Μπάτλερ και συνέχισε γράφοντας διάφορες στιγμές χωρίς να τηρεί την σειρά της εξέλιξης της ιστορίας αλλά ανάλογα με την διάθεση που είχε εκείνη την μέρα. Λέγεται μάλιστα ότι το πρώτο κεφάλαιο ήταν εκείνο που την δυσκόλεψε πιο πολύ. Το έγραψε 70 φορές. Το βιβλίο άρχισε να γράφεται τον Μάιο του 1926 και τυπώθηκε 10 χρόνια μετά κάνοντας αμέσως επιτυχία. Το 1937 η συγγραφέας βραβεύτηκε με Πούλιτζερ για το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς ενώ η ταινία βγήκε στις αίθουσες το 1939 με πρωταγωνιστές την Βίβιαν Λι και τον Κλαρκ Γκέιμπλ, έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών και βραβεύτηκε με 8 Oscar (καλύτερης ταινίας, πρώτου γυναικείου ρόλου αλλά… όχι και πρώτου ανδρικού ρόλου!), ρεκόρ που διατήρησε για είκοσι χρόνια (το Ben Hur -που ήταν βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Lewis "Lew" Wallace- πήρε 11 Oscar).

Η συγγραφέας δεν έγραψε κανένα άλλο βιβλίο στη ζωή της παρότι δεχόταν απειλές για την ζωή της από φανατικούς αναγνώστες που απαιτούσαν να γραφτεί η συνέχεια του έπους. Η ατάκα του Ρετ «αύριο ξεκινάει μια άλλη μέρα» και η υπόνοια οριστικού χωρισμού τους είχαν εξαγριώσει. Η Mitchell δεν μετάνιωσε ποτέ για το τέλος που έδωσε και σύμφωνα με τον αδερφό της Stevens “Η Margaret πάντοτε έλεγε πως δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τι απέγιναν μετά τον χωρισμό».

Πέθανε πολύ νέα, 49 μόλις ετών, σε τροχαίο δυστύχημα.