10 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις έστω μια φορά στη ζωή σου

Θα σου αλλάξουν (σίγουρα) τον τρόπο που σκέφτεσαι!
10 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις έστω μια φορά στη ζωή σου



Τι είναι το βιβλίο; Μία λέξη με τις πιο βαθύτερες έννοιες! Ένα βιβλίο είναι η καταγραφή των σκέψεων ενός ανθρώπου που τις μοιράζεται δημόσια. Ο καθένας που διαβάζει ένα βιβλίο, στην ουσία προσπαθεί να καταλάβει το σκεπτικό ενός αγνώστου. Και αυτή είναι η μαγεία.

Έρχεσαι σε εσωτερική επαφή με κάποιον συγγραφέα που δεν έχεις ιδέα για την ζωή του και  για τον χαρακτήρα του. Τον γνωρίζεις μέσα από την φαντασία του, η οποία είναι ικανή να σου διδάξει πράγματα, να σε ψυχαγωγήσει, να σε συγκινήσει και να σου προσφέρει τόσα διαφορετικά συναισθήματα.  

Ένα βιβλίο δε ζητάει τίποτε από εμάς, περιμένει υπομονετικά σε ένα σκονισμένο ράφι για να μας δώσει τις πληροφορίες του, να μας βγάλει από αδιέξοδα και να μας ταξιδέψει σε κόσμους μαγικούς, έτσι ώστε να ξεχάσουμε τα δικά μας προβλήματα ή ακόμα και να τα δούμε με άλλη οπτική.

Ο Άμος Άλκοτ έλεγε πως το “Άριστο βιβλίο είναι εκείνο που ανοίγουμε με λαχτάρα και κλείνουμε με κέρδος.”  Τα παρακάτω βιβλία πρέπει να τα διαβάσεις  τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου. Δες ποια είναι! 

Ο Μικρός Πρίγκιπας, Antoine de Saint-Exupery
Η υπέροχη ιστορία ενός αγοριού από άλλο πλανήτη που συναντά τον αφηγητή ο οποίος είχε ατύχημα με το αεροπλάνο του στην έρημο. Ο Μικρός Πρίγκιπας αφηγείται τη ζωή του στον δικό του πλανήτη και νοσταλγεί να γυρίσει πίσω.  Ο συγγραφέας μάλλον απευθύνεται σε όλους τους μεγάλους που υπήρξαν κάποτε παιδιά και που δεν πρέπει να το ξεχνούν αυτό, γιατί ξεχνώντας την παιδική τους ηλικία χάνουν συγχρόνως και την παιδική τους αθωότητα και το βαθύτερο νόημα της ζωής. Αν και τυπικά θεωρείται ένα παιδικό βιβλίο, τα νοήματά του είναι τόσο βαθιά συνδεδεμένα με την ανθρώπινη ζωή και αναδεικνύουν τα κυριότερα ανθρώπινα ελαττώματα, το βαθύτερο νόημα της ζωής και της φιλίας. 

Το δέντρο που έδινε, Shel Silverstein 
«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα δέντρο… που αγαπούσε ένα αγόρι». Πρόκειται για μια από τις πιο πολυδιαβασμένες παιδικές ιστορίες, στην οποία ο Shel Silverstein περιγράφει την ιστορία ενός δέντρου που αγάπησε ένα μικρό αγόρι τόσο πολύ που όσο μεγάλωνε, του έδινε ό,τι είχε. Ένα έργο αφιερωμένο στην ανιδιοτελή αγάπη, που συνεχίζει να εμπνέει ακόμα και σήμερα διαφορετικές ερμηνείες και παραμένει μια από τις πιο συναισθηματικά δυνατές ιστορίες που έχουν γραφτεί. 

«Η Δύναμη του Τώρα», του Έκχαρτ Τόλε
Σε μια εποχή που τα πάντα δείχνουν να καταρρέουν και η ανθρώπινη δύναμη μοιάζει ανίκανη να αλλάξει οτιδήποτε, η φήμη του βιβλίου αυτού φαίνεται να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο.Το μήνυμα του Τόλε όμως, είναι ξεκάθαρο: την αλλαγή θα τη φέρεις μόνος σου στη ζωή σου. Σε κάνει να αναρωτηθείς τι νόημα έχει η ζωή σου αν δεν μπορείς να απολαύσεις την κάθε στιγμή της και τι γίνεται αν χάσεις την επαφή με τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου. Αν δεν προσπαθήσεις εσύ κι ο καθένας μας ξεχωριστά, δεν μπορεί να γίνει βήμα προς τα μπροστά. Μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης ανακαλύπτει τη χαρά και ξαναβρίσκει τον αληθινό του εαυτό. Και μαθαίνει να ζει ξανά το Τώρα.

"Το Μυστικό" της Rhonda Byrne 
Το βιβλίο βασίζεται κυρίως στο moto "Όταν επιθυμείς κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις". Το περιβόητο Μυστικό του βιβλίου είναι τόσο απλό που δεν φαντάζεσαι! Η "δύναμη της έλξης", η οποία σε συνάρτηση με το πόσο θετικά ή όχι σκέφτεσαι, έλκει πάνω σου αντίστοιχα θετικές ή μη εξελίξεις.  

"Το Εγχειρίδιο του πολεμιστή του Φωτός" του Paulo Coelho 
Η δοκιμασμένη συνταγή του συγγραφέα που έγραψε τον  "Αλχημιστή", συνεχίζεται και σε αυτό το βιβλίο. Είναι κάτι σαν εγχειρίδιο όπως προδίδει και το τίτλος του, και  θεωρεί ότι είσαι ή ότι μπορείς να γίνεις ένας πολεμιστής γι' αυτό και σου δίνει κατευθύνσεις. Αξίζει να το διαβάσεις γιατί θα μάθεις απλά πράγματα που μέχρι τώρα αγνοούσες αλλά τελικά έχουν μεγάλη σημασία!

"Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια", Χάρπερ Λι
Το βιβλίο εκδόθηκε το 1960 και κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις. Έχει κερδίσει το βραβείο Πούλιτζερ, και έχει γίνει ένα από τα κλασσικά βιβλία της σύγχρονης Αμερικανικής Λογοτεχνίας. Η ιστορία και οι χαρακτήρες βασίζονται σε παρατηρήσεις του συγγραφέα της οικογένειας και των γειτόνων της. Αναφέρεται σε μία ιστορία που συνέβη κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα της στην ηλικία των 10 ετών και κέρδισε τις καρδιές των αναγνωστών με τη ζεστασιά και το χιούμορ του, ενώ ταυτόχρονα, αγγίζει τα σοβαρά θέματα του βιασμού και της φυλετικής ανισότητας.

«Αννα Καρένινα», Λέων Τολστόι
Ένα οδυνηρό και σπαρακτικό μυθιστόρημα με έντονο πάθος και έρωτα. Θα συνυπάρξεις συναισθηματικά και θα βιώσεις μαζί με τους “πρωταγωνιστές” της ιστορίας τις επιπτώσεις της απιστίας και τη ζήλιας. Το βιβλίο αφηγείται την τραγική ερωτική σχέση ανάμεσα στην επαναστατική Άννα και τον ελκυστικό αξιωματικό Βρόνσκι. Η τραγωδία αρχίζει από τη στιγμή που η Άννα απορρίπτει τον απαθή γάμο της και στέκεται ενάντια στις υποκρισίες της κοινωνίας. Γεγονός επαναστατικό και τολμηρό για τα δεδομένα της εποχής.
Η ιστορία λαμβάνει χώρα στο 19ο αιώνα στη Ρωσία και παίζει τις αντιθέσεις της πόλης και της χώρας και όλες τις παραλλαγές της ζωής, του έρωτα και της οικογενειακής ευτυχίας.

"Να ζεις, ν' αγαπάς και να μαθαίνεις" του Leo Buscaglia 
Το συγκεκριμένο βιβλίο περιγράφεται ως "θησαυρός" και "ατελείωτη πηγή έμπνευσης, θάρρους και αποφασιστικότητας για όλους όσους αναζητούν μία καινούργια διάσταση στην προσωπικότητα τους". 

"Ιστορίες να σκεφτείς" του Jorge Bucay 
Πολλά, μικρής έκτασης διηγήματα που το πρώτο πράγμα που θα κάνουν είναι να σκεφτείς  το που έχεις το μολύβι σου για να σημειώσεις, υπογραμμίσεις, για να μην ξεχάσεις  δηλαδή, λέξεις και προτάσεις που όντως γράφτηκαν για σένα, χωρίς ούτε να πλασάρονται ως συμβουλές ούτε ως παρατηρήσεις. Ο ψυχοθεραπευτής Bucay απλά περιγράφει ιστορίες άλλων που "ταρακούνησαν" και τον ίδιο, αλλά το κυριότερο είναι ότι ξυπνάνε και εσένα. Οι "Ιστορίες να σκεφτείς" είναι ένα βιβλίο που ΄σίγουρα δεν θα διαβάσεις μόνο μία φορά και το πιο πιθανό είναι ότι θα το έχεις κάπου χωμένο στην τσάντα σου ώστε να παραπέμπεις άμεσα σε αυτό, κάθε φορά που βρίσκεσαι σε μία δύσκολη στιγμή. 

Δες εδώ τα 20 πιο δημιουργικά εξώφυλλα βιβλίων για το 2014!