10 αγαπημένα μας βιβλία - Προτάσεις για διάβασμα

Εμείς διαλέξαμε τα δέκα αγαπημένα μας, για να πάρεις ιδέες.
10 αγαπημένα μας βιβλία - Προτάσεις για διάβασμα



Πάρε πια τα μάτια από την τηλεόραση, τον υπολογιστή και το κινητό σου. Ώρα για να απολαύσεις τη μυρωδιά των σελίδων και να φτιάξεις εικόνες με το δικό σου μυαλό. Εμείς σου παραθέτουμε τα βιβλία που μας προκάλεσαν συναισθήματα, γέλιο, μας ταξίδεψαν, μας έμαθαν το μεγαλείο της αγάπης, τις αξίες της ζωής,  μας κράτησαν σε αγωνία και εν τέλει μας δίδαξαν και δύο πράγματα.

Εκατό Χρόνια Μοναξιάς

«Πολλά χρόνια αργότερα, καθώς αντιμετώπιζε το εκτελεστικό απόσπασμα, ο συνταγματάρχης Αουρελιάνο Μπουενδία θυμήθηκε εκείνο το μακρινό απόγευμα, όταν ο πατέρας του τον πήρε μαζί του για να ανακαλύψει τον πάγο». Ο Gabriel Garcia Marquez ξεκινάει με αυτά τα λόγια το βιβλίο που έμελλε να γίνει ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. 
Πρόκειται για ένα βιβλίο σχεδόν τετρακοσίων σελίδων, που αποτελεί τοιχογραφία της μοίρας της Κολομβίας, αλλά και ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής, που για δύο αιώνες τώρα παλεύει απεγνωσμένα, να βρει μια διέξοδο. Περιγράφει την τραγική πορεία του ήρωα της ελευθερίας συνταγματάρχη Αουρελιάνο Μπουενδία από την ώρα της υπέρτατης προσφοράς ως τη στιγμή της έσχατης φθοράς και της προσωπικής εκμηδένισης. Ένας ήρωας που γύρω του μπλέκονται φοβερά πεπρωμένα, που συνθλίβουν τα πιο στενά του συγγενικά πρόσωπα, τους ανθρώπους του τόπου που γεννήθηκε και τελικά όλους όσοι σταθήκανε δίπλα του στον αγώνα. 

Η Γυναίκα της Άμμου 

Το βιβλίο του Abe Kobo, πρωτοδημοσιεύτηκε στην Ιαπωνία το 1962 και έκτοτε επανεκδόθηκε και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Η ιστορία ξεκινάει από κάποια μέρα του Σεπτεμβρίου, οπότε ένας συλλέκτης εντόμων εξαφανίζεται χωρίς ν' αφήσει ίχνη και εφτά χρόνια αργότερα κηρύσσεται επισήμως νεκρός. 
Ψάχνοντας ένα σπάνιο έντομο έχει καταλήξει σ' ένα αλλόκοτο, μικρό, παραθαλάσσιο χωριό χαμένο στους αμμόλοφους. Ζώντας στο βάθος μιας τρύπας, απ' όπου δεν υπάρχει διαφυγή, απομονωμένος με μια νεαρή γυναίκα, ξεκινάει γι' αυτόν ένας παράξενος εφιάλτης. Ένας εφιάλτης με απροσδόκητο τέλος.

Το Παλτό  

Nikolai Gogol. Ένα βιβλίο που θα χρειαστείς το πολύ δύο ώρες για να το διαβάσεις. Μικρό αλλά και μεγαλειώδες. Γράφτηκε το 1842 και από τότε φαίνεται να μην άλλαξαν και πολλά στους κρατικούς μηχανισμούς. 
Το διήγημα (αφού είναι μόλις εξήντα σελίδες) πραγματεύεται τη ζωή ενός κρατικού υπαλλήλου. Οι συνάδελφοι του Ακάκι Ακακίεβιτς (που είναι ο κεντρικός ήρωας), όχι μόνο δεν συμμερίζονται την αβάσταχτη μοναχικότητά του και δεν εκτιμούν την προσφορά του στη δουλειά που αγγίζει θα λέγαμε την αυτοθυσία, αλλά τον χλευάζουν και τον υποτιμούν διαρκώς. Η κακή συμπεριφορά τους αποκτά μέσα από την αφήγηση του Γκόγκολ κωμικοτραγικό χαρακτήρα, μιας και τα πρόσωπα του διηγήματος μοιάζουν τελικά με τραγικές καρικατούρες, διπλά εγκλωβισμένα στη μοναξιά της ύπαρξης τους.

Η Γοργόνα

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που θα σε κρατήσει σε αγωνία, γραμμένο με μαεστρία από την Camilla Lackberg. Το καλοκαίρι του 2008 ήταν το απόλυτο best seller, στη Σουηδία, όπου και πρωτοκυκλοφόρησε. Ένας άντρας εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Παρά τις επίμονες προσπάθειες του Πάτρικ και των συναδέλφων του, κανείς δεν γνωρίζει αν ζει ή αν πέθανε. Τέσσερις μήνες αργότερα ανακαλύπτουν το πτώμα του, κοκαλωμένο μες στον πάγο. Η υπόθεση περιπλέκεται όταν ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Κρίστιαν Τιντέλ, τον οποίο η Ερίκα έχει βοηθήσει με το βιβλίο του, αρχίζει να λαμβάνει ανώνυμα απειλητικά γράμματα. Ο Κρίστιαν είναι στο κατώφλι της μεγάλης επιτυχίας με το μυθιστόρημά του Η γοργόνα όταν λαμβάνει ένα ακόμα μήνυμα στη διάρκεια του πάρτι παρουσίασης του βιβλίου του. Ο νεαρός συγγραφέας καταρρέει μπροστά στην Ερίκα, και ενώ προσπαθεί να υποτιμήσει τη σημασία του γεγονότος, η Ερίκα αναλαμβάνει δράση∙ παίρνει το γράμμα και το δείχνει στον Πάτρικ. Εδώ και καιρό η Ερίκα έχει καταλάβει ότι κάτι βασανίζει τον Κρίστιαν και ανησυχεί γι’ αυτόν, ενώ ο Πάτρικ συνειδητοποιεί ότι ο Κρίστιαν διατρέχει μεγάλο κίνδυνο – κάποιος τρέφει βαθύ και άσβεστο μίσος γι’ αυτόν και δεν θα διστάσει να κάνει τις απειλές του πραγματικότητα. 

Η Λούση Παντρεύεται

Η Λούση και οι φίλες- συγκάτοικοι της, περνάνε υπέροχα μαζί. Τρώνε συνέχεια junk food, πίνουν σαν νεροφίδες, γκομενίζουν και δεν τρίβουν ποτέ την μπανιέρα. Όλα αυτά, όμως κινδυνεύουν να καταστραφούν, αφού μια πρόβλεψη, μιας χαρτορίχτρας, λέει πως μέσα σ' ένα χρόνο θα παντρευτεί, η Λούση. 
Μας άρεσε για το χιούμορ, το ανάλαφρο ύφος του και τον αυτοσαρκασμό της συγγραφέα του, Marian Keyes. 

Οι κλέφτες της ομορφιάς

Πάλι αστυνομικό, που κρατάει την αγωνία στα ύψη. Ένα βιβλίο του Γάλλου Pascal Bruckner, που δε θα σε αφήσει να τραβήξεις τα μάτια σου λεπτό. 
Η Ματίλντ, η γοητευτική και ανασφαλής ψυχίατρος, η όμορφη Ελέν και η αβάστατη, ασυγχώρητη νεότητα της, η Φραντσέσκα με τα μαραμένα κάλλη, ο Ζερόμ, ο γερασμένοςΔον Ζουάν, ο Μπενζαμέν, το παράσιτο, ο Ρεϊμόν, ο δύσμορφος νάνος.. Οι ήρωες του Μπρυκνέρ δεν παύουν να παλεύουν με τους ανικανοποίητους πόθους τους, την εκδικητική τους σεξουαλικότητα και το αμείλικτο κύλισμα του χρόνου.

Να σου πω μια Ιστορία

Ανήκει στην κατηγορία των βιβλίων αυτοβελτίωσης και πρόκειται για  μικρές ιστορίες στο ντιβάνι της ψυχοθεραπείας.
Ο Jorge Bukay, συνθέτει της ιστορίες του. Ιστορίες στις οποίες θα βρεις ένα κομμάτι του εαυτού σου. Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα:
«Δεν μπορώ, του είπα. Δεν μπορώ!
Σίγουρα; 
Με ρώτησε αυτός.
Ναι. Πολύ θα ήθελα να μπορούσα να σταθώ μπροστά της και να της πω τι νιώθω... Ξέρω, όμως, ότι δεν μπορώ.

Ο Χοντρός κάθισε σαν τον Βούδα πάνω σ' εκείνες τις φριχτές μπλε πολυθρόνες του γραφείου του. Χαμογέλασε, με κοίταξε στα μάτια και, χαμηλώνοντας τη φωνή όπως έκανε κάθε φορά που ήθελε να τον ακούσουν προσεκτικά, μου είπε:
«Να σου πω μια ιστορία...»
Και χωρίς να περιμένει να συμφωνήσω, ο Χόρχε άρχισε να αφηγείται».

Ο Λαξευτή ς του Ουρανού

Ο Βρετανός συγγραφέας Richard Rayner, στον «Λαξευτή του ουρανού» πλάθει μια ιστορία για το ερωτικό πάθος, για τον πόλεμο και την τέχνη, που απλώνεται από τις παγωμένες στέπες του Αρκτικού κύκλου μέχρι τον ανελέητο επιχειρηματικό κόσμο της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του 1920. Πρόκειται για ένα ταξίδι στην καρδιά της ομορφιάς, αλλά και την καταστροφική δύναμη του έρωτα.
Όλα αυτά με «φόντο» έναν ουρανοξύστη.

Η Πιο Μεγάλη Αγάπη

Ένα βιβλίο γραμμένο από την Antoinette May, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες (ανεκπλήρωτης) αγάπης, που γράφτηκαν ποτέ. 

Μικρό κοριτσάκι η Κλαυδία, καθισμένη δίπλα στον αυτοκράτορα Τιβέριο πρωτοαντικρίζει το διάσημο μονομάχο Όλταν που θα γίνει ο μοναδικός και παντοτινός έρωτας της ζωής της.

Όταν αργότερα παντρεύεται τον Πόντιο Πιλάτο και τον συνοδεύει στην Ιουδαία, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επανάστασης που κοχλάζει.

Διχασμένη ανάμεσα στον έρωτά της και στο καθήκον, ζει από κοντά τις συγκλονιστικές στιγμές που άλλαξαν την πορεία του κόσμου.

Η Γυναίκα που Πετάει

Επιτέλους και ένας Έλληνας συγγραφέας στη λίστα μας. Είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα βιβλία του πρόσφατα δολοφονηθέντος Μένη Κουμανταρέα. 

Γυναίκα που πετάει είναι η γιαγιά Αγγελική, που από το στόμα του εγγονού της μαθαίνουμε την ιστορία του άτυχου γάμου της με τον Συνταγματάρχη Αριστείδη.
Με τη φωνή της πετάει και η Μαρία Κάλλας στη σύντομη επίσκεψή της στην Αθήνα το καλοκαίρι του '57.

Γυναίκες που πετάνε στον ύπνο τους η Μπρόνια, η Ροβένα, η Μάγια και η Ναταλία, οι τέσσερις μετανάστριες που ονειρεύονται τις πατρίδες τους.
Η κυρία Βικτωρία πετάει κι αυτή μαζί με τους μετεωρίτες μιας καλοκαιρινής νύχτας.

Γυναίκα που πέταξε πια, η μάνα του Άρη στο ομότιτλο διήγημα.
Υπάρχουν και άντρες σ' αυτές τις έντεκα ιστορίες: από τον μυστηριώδη Δανό βιολιστή και τα δίδυμα ανάπηρα αγόρια ως τον ταξιτζή με το χαμένο κινητό. Αυτοί όμως δυσκολεύονται να πετάξουν.