5 βιβλία που θα σε αλλάξουν σαν άνθρωπο!

Εφοδίασε τα ράφια της βιβλιοθήκης σου με βιβλία που θα σου αλλάξουν όχι μόνο τη διάθεση αλλά και τον τρόπο σκέψης σου!
5 βιβλία που θα σε αλλάξουν σαν άνθρωπο!



Οι καθημερινοί σου ρυθμοί φρενήρεις και η ζωτική σου ενέργεια έχει στραγγίξει. Τροφοδότησε το νου σου με κλασσικά βιβλία λογοτεχνίας που θα σου αλλάξουν τη ζωή!
 
«Ο Μικρός Πρίγκιπας», Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερί
 
Αδιαμφισβήτητα η τρυφερή ιστορία του μικρού Πρίγκιπα, είναι ικανή να αγγίξει κάθε αναγνώστη ανεξαιρέτου ηλικίας. Ο μικρός Πρίγκιπας ταξιδεύει σε άλλους πλανήτες και γνωρίζει ανθρώπους απόμακρους αλλά και όμορφους. Τα κοινά σημεία όλων αυτών των χαρακτήρων, που γνωρίζει, είναι πως κανένας τους δεν έχει έναν απώτερο σκοπό στη ζωή εκτός από το να ζει, αλλά και πως όλοι έχουν μια ασχολία που πιστεύουν πως είναι πολύ σημαντική· όμως στην πραγματικότητα είναι τόσο πολύ ασήμαντη. Ο συγγραφέας μάλλον απευθύνεται σε όλους τους μεγάλους που υπήρξαν κάποτε παιδιά και που δεν πρέπει να το ξεχνούν αυτό, γιατί ξεχνώντας την παιδική τους ηλικία χάνουν συγχρόνως και την παιδική τους αθωότητα και το βαθύτερο νόημα της ζωής. Αν και τυπικά θεωρείται ένα παιδικό βιβλίο, τα νοήματά του είναι τόσο βαθιά συνδεδεμένα με την ανθρώπινη ζωή και αναδεικνύουν τα κυριότερα ανθρώπινα ελαττώματα, το βαθύτερο νόημα της ζωής και της φιλίας.
 
«Άμλετ», Ουίλιαμ Σαίξπηρ
 
Το πιο γνωστό ίσως έργο του Σαίξπηρ, ο Αμλετ είναι ένα από τα περισσότερο συζητημένα και σχολιασμένα έργα του δραματουργικού ρεπερτορίου, αν και πολύ σπάνια επιχειρείται να ιδωθεί το εν λόγω δράμα από μια συνολική οπτική. Πολλά ανεβάσματά του τονίζουν την πολιτική διάσταση του έργου, αντιμετωπίζοντας τον Αμλετ ως έναν επαναστάτη που διαβάζει Μονταίνιο και αρνείται να υποταχθεί στην οποιαδήποτε εξουσία. Αλλοτε πάλι τον προτάσσουν σαν ηθικολόγο που είναι ανίκανος να χαράξει μια σαφή γραμμή ανάμεσα στο καλό και το κακό ή τον διανοούμενο που είναι ανίκανος να βρει επαρκή λόγο για δράση. Ο νεαρός πρίγκιπας Άμλετ σχεδιάζει την εκδίκησή του απέναντι στον βασιλιά θείο του για τη δολοφονία του πατέρα του. Ο δανός πρίγκιπας φαίνεται πως είναι αναγκασμένος να περιφέρεται σ' έναν αποξενωμένο και εχθρικό προς αυτόν κόσμο σαν φάντασμα, όντας αυτός ο ίδιος εξαρχής νεκρός. Η ιστορία του Άμλετ αντικατοπτρίζει την πορεία προς την αναζήτηση της αλήθειας, με τα πισωγυρίσματα και την αναποφασιστικότητα που χαρακτηρίζουν πολλά ανθρώπινα όντα, αλλά και την βαθιά αγάπη προς την οικογένεια και την αίσθηση του χρέους που συχνά όλοι αισθανόμαστε.
 
«Ο Φύλακας στη Σίκαλη», Τζ. Ντ. Σάλιντζερ
 
Το μοναδικό αυτό βιβλίο του Σάλιντζερ θεωρείται και δίκαια, θα τολμούσε κανείς να πει, αξεπέραστο ακόμα και σήμερα. Ο ήρωας του Σάλιντζερ, Χόλντεν Κόλφιλντ, δεν είναι εύκολη περίπτωση. Δεν σου επιτρέπει να τον συμπονέσεις, δεν θέλει να τον αγαπήσεις, να τον κάνεις φίλο σου, ούτε να να ταυτιστείς μαζί του έστω. Είναι αδιαπέραστη η αποξένωσή του. Βλέπει τον κόσμο σαν αμείλικτος τριαντάρης, αλλά εκφράζεται με λεξιλόγιο και συντακτικό ενός πιτσιρικά. Δεν πουλάει επανάσταση. Απολύτως τίποτα δεν πουλάει. Απελπίζεται, αλλά δεν το λέει φωναχτά. Παραιτείται, αλλά δεν το κάνει ζήτημα. Η ιστορία του Χόλντεν Κόλφιλντ είναι η πορεία κάθε ανθρώπου προς την ενηλικίωση αναλύοντας το πόσο δύσκολο είναι να ξεπεράσει κανείς τους φόβους και τις δυσκολίες της εφηβείας και να περάσει «στην απέναντι μεριά», παλεύοντας για την ελευθερία και την αγάπη.
 
«Η Δύναμη του Τώρα», του Έκχαρτ Τόλε
 
Σε μια εποχή που τα πάντα δείχνουν να καταρρέουν και η ανθρώπινη δύναμη μοιάζει ανίκανη να αλλάξει οτιδήποτε, η φήμη του βιβλίου αυτού φαίνεται να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο.Το μήνυμα του Τόλε όμως, είναι ξεκάθαρο: την αλλαγή θα τη φέρεις μόνος σου στη ζωή σου. Σε κάνει να αναρωτηθείς τι νόημα έχει η ζωή σου αν δεν μπορείς να απολαύσεις την κάθε στιγμή της και τι γίνεται αν χάσεις την επαφή με τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου. Αν δεν προσπαθήσεις εσύ κι ο καθένας μας ξεχωριστά, δεν μπορεί να γίνει βήμα προς τα μπροστά. Μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης ανακαλύπτει τη χαρά και ξαναβρίσκει τον αληθινό του εαυτό. Και μαθαίνει να ζει ξανά το Τώρα.
 
«Εκατό Χρόνια Μοναξιά», Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες
 
Το βιβλίο του Μάρκες είναι ένα σημαδιακό έργο, τοιχογραφία μιας εποχής, ενός λαού. Τοιχογραφία πράγματι της μοίρας όχι μόνο της Κολομβίας, αλλά ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής, που για δύο αιώνες τώρα παλεύει απεγνωσμένα να βρει διέξοδο. Η λογοτεχνική πένα του Μάρκες περιγράφει μοναδικά την τραγική πορεία ενός ήρωα που αγωνίζεται για την ελευθερία από την ώρα της υπέρτατης προσφοράς ως τη στιγμή της έσχατης φθοράς και της προσωπικής ολοκληρωτικής εκμηδένισης. Το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί ένα αριστούργημα όλων των εποχών.