Τα καλύτερα wine bars του Κέντρου της Αθήνας

Βγήκαμε, ψάξαμε, δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε τα καλύτερα wine bars του Κέντρου, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου
Τα καλύτερα wine bars του Κέντρου της Αθήνας



Κατεβήκαμε Δευτέρα μεσημεράκι στο κέντρο της Αθήνας με σκοπό να πιούμε κρασί. Σε απόσταση το πολύ ενός χιλιομέτρου ανακαλύψαμε τέσσερις μικρούς θησαυρούς. Τέσσερα wine bars που αν πας μια φορά, θα ξαναπάς και θα ξαναπάς. Γιατί εκεί οι άνθρωποι τους έχουν κάνει σοβαρή δουλειά. Σου τα παραθέτουμε όχι με σειρά προτεραιότητας, αλλά με τη σειρά που τα επισκεφτήκαμε.

Από την Βάλια Ζαμπάρα

Φωτογραφίες: Δανάη Ίσσαρη

Vintage Wine Bar and Bistro 

Tέλος Ιουλίου του 2014 και στην οδό Μητροπόλεως, στο νούμερο 66-68, η Ίζα και ο Πάνος ανοίγουν ένα wine bar με ετικέτες κρασιού από όλον τον κόσμο. «Σκοπός μας ήταν και είναι, οι πελάτες μας να μπορούν να «ταξιδέψουν» γευστικά από την Ελλάδα στη Χιλή κι από την Αυστραλία, στην Αργεντινή, την Ισπανία ή τη Γαλλία», λένε με ενθουσιασμό.

Μπορείς να δοκιμάσεις από 4,5€ μέχρι… 320€ το ποτήρι. Υπάρχουν πάνω από 200 ετικέτες και έχεις την επιλογή να πιεις ότι θες σε ποτήρι, καθώς στο Vintage, τα μπουκάλια δεν ανοίγονται. Χρησιμοποιείται το Coravin για το σερβίρισμα, ένα «εργαλείο» που με μια πολύ λεπτή σύριγγα αφαιρεί το κρασί από το μπουκάλι, χωρίς να βγει ποτέ ο φελλός. Και μην προτρέξεις! Είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να μην περνάει αέρας. 

Το φαγητό είναι απολύτως προσεγμένο και μπαίνοντας μέσα σε κατακλύζουν οι μυρωδιές. Έχουν δικό τους κρεοπώλη που συνεργάζονται και το μόνο σίγουρο είναι ότι εκεί θα φας απλά πιάτα, φτιαγμένα όμως σωστά. «Στόχος μας δεν ήταν άλλο ένα gourmet μαγαζί, αλλά κάπου που θα μπορείς όσο κομψά να γευτείς το κρασί σου, άλλο τόσο άνετα να κάνεις την «βούτα» σου στη σαλάτα». Υπάρχουν επίσης κρύα πιάτα τυριών και αλλαντικών, όπου σου δίνεται η δυνατότητα να φτιάξεις το δικό σου με όποια προτιμάς.

Είναι ένα μαγαζί, όπως λένε και οι ιδιοκτήτες του, για wine freaks και θα συμφωνήσουμε. Μπορείς να επιλέξεις να κάνεις «wine flight» (αυτό στο αφήνουμε για surprise- απλώς ζήτα το), ακούγοντας vocal jazz και soul, σε ένα χώρο που θυμίζει κλασικό βιεννέζικο bistro.  Επίσης μην ξεχάσεις να επισκεφτείς την κάβα και να «ταξιδέψεις» από χώρα σε χώρα για να καταλήξεις σε αυτό που τελικά θες να πιεις. 

«Wine is emotional. Wine is a way of living» λέει η Ίζα και εκεί κρύβεται όλη η φιλοσοφία του μαγαζιού.

WinePoint

Πριν από τρία χρόνια περίπου, άνοιξε στους πρόποδες της Ακρόπολης, στην Πορίνου 2, ένα μαγαζί- πόλος έλξης για τους φίλους του ελληνικού κρασιού. Αποκλειστικά.

Στο WinePoint θα βρεις 250 ετικέτες από 120 οινοποιεία, μικρά και μεγάλα,  55 γηγενείς και 25 διεθνείς ποικιλίες, με λίγα λόγια εκεί θα βρεις έναν ιδιαίτερο χάρτη καταγραφής του πλούτου της Ελληνικής οινοπαραγωγής. Για την καλύτερη απόλαυση των κρασιών, προσφέρονται κρύα πιάτα από τυριά και αλλαντικά, και πάλι μόνο Ελλήνων παραγωγών.

Η λίστα των ποτηριών του, αλλάζει κάθε είκοσι ημέρες και έχεις την δυνατότητα να δοκιμάσεις τριάντα διαφορετικές ετικέτες κάθε φορά.  Μπορείς φυσικά να κάνεις και wine tasting με 4€ το ποτήρι για όσα μπουκάλια είναι ανοιχτά. Όλα τα παιδιά που δουλεύουν εδώ είναι οινολόγοι, επομένως και πάντα «ετοιμοπόλεμοι» να απαντήσουν στις απορίες σου.

Το WinePoint κάθε μήνα παρουσιάζει την δουλειά ενός οινοποιείου, έχοντας δημιουργήσει τον θεσμό του “Παραγωγού του Μήνα”. O εκάστοτε οινοποιός που φιλοξενείται στο χώρο, μια φορά μέσα σε αυτόν τον μήνα, έρχεται σε επαφή με το κοινό, που έχει ενημερωθεί μέσω των social media, δίνοντας την ευκαιρία και στους δύο, να γνωριστούν και να συζητήσουν γύρω από το κρασί.

Πρόκειται εν ολίγοις, για ένα μαγαζί που τιμάει το ελληνικό προϊόν στο έπακρο. Κι όλα αυτά σε ένα φιλικότατο, minamal περιβάλλον , υπό jazz ήχους. Ο Ξενοφώντας, μας είπε και ένα μυστικό. Κοίτα γύρω σου τους πίνακες. Είναι όλοι φτιαγμένοι όχι από κοινό χρώμα, αλλά από … κρασί. True story.

Oinoscent

Στην οδό Βουλής , λίγο πιο κάτω από εκεί που είναι σήμερα, άνοιξε πριν από πέντε χρόνια το Oinoscent. Δε θα σχολιάσω το σπιρτόζικο και catchy όνομά του. Ξέρω ότι το σκέφτηκες κι εσύ με το που το είδες. Πιστό στην ποιότητα και την ποικιλία του, το Oinoscent έχει πια τον δικό του κόσμο και τους σταθερούς του πελάτες.

Σήμερα βρίσκεται στο νούμερο 45-47 και λειτουργεί από τις 12:00 το πρωί. Στην ερώτησή μας «ποιος πάει στις 12 για κρασί» η απάντηση είναι αποστομωτική. «Πολλοί και κυρίως τουρίστες που θα έρθουν μάλιστα με όρεξη για wine tasting ελληνικών ετικετών». Το συγκεκριμένο wine bar έχει μια τεράστια ποικιλία κρασιών (πάνω από 500 ετικέτες) , εκ των οποίων το 65% είναι ελληνικής προέλευσης. 
Η λίστα των ποτηριών αλλάζει με τρομερή συχνότητα. Σχεδόν κάθε δύο μέρες τυπώνεται και ένας νέος κατάλογος. Μπορείς να πιεις λευκό, κόκκινο, ροζέ, επιδόρπιο, αποστάγματα ακόμα και cocktails, με βάση τι άλλο από κρασί; Τώρα αν στην παρέα σου έχεις και μη οινόφιλους, υπάρχει μια αρκετά καλή ποικιλία σε μπύρες ελληνικές και ξένες.
 
Και αν «πέσει πείνα», σίγουρα θα βρεις κάτι να διαλέξεις από τον κατάλογο. Υπάρχουν σταθερά πιάτα finger food και σαλατων και πάντα ένα πιάτο ημέρας. Δοκίμασε οπωσδήποτε Κινόα με σως από ταχίνι, Κορινθιακή σταφίδα και αμυγδαλόψιχα, και παλαιωμένη κεφαλογραβιέρα με μέλι και καρύδια.
 
Το last call τις καθημερινές είναι στη 01:00, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο, στις 02:00. Οι άνθρωποι του Oinoscent έχουν έναν ενδιαφέρον τρόπο να επικοινωνούν μαζί σου. Στον κατάλογο (είναι μιας χρήσης) μπορείς να συμπληρώσεις το email σου και να λαμβάνεις newsletter και ενημερώσεις που αφορούν στο μαγαζί. 
 

Kiki de Grèce

Στην Ηπίτου "γίνονται πράγματα", αλλά αυτά θα τα πούμε και άλλη φορά. Ένα από τα «ενδιαφέροντα» της οδού, στον αριθμό 4, είναι σίγουρα το Kiki de Grèce, που άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2013. Η Ρόζα, μας αποκάλυψε την προέλευση του ελληνογαλλικού ονόματος του.

Το όνομα λοιπόν είναι εμπνευσμένο από την Kiki de Montparnasse, χορεύτρια και τραγουδίστρια σε καμπαρέ, ηθοποιό, συγγραφέα κι ερωμένη μερικών από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες των αρχών του 20ου αιώνα, η οποία είχε πει το ακόλουθο: «Το μόνο που χρειάζομαι είναι ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί, ένα κρεμμύδι και ένα ψωμί. Κι αυτά μπορεί οποιοσδήποτε να μου τα προσφέρει». Ε, κι επειδή οι ιδιοκτήτες του έχουν χιούμορ, το έκαναν λίγο πιο… ελληνικό. Έτσι λοιπόν το wine bar με το παράξενο όνομα, έγινε αγαπημένο στέκι στον «φρέσκο» πεζόδρομο. 

Αρχιτεκτονικά αποτελεί ένα μείγμα minimal αισθητικής με maximal αντικείμενα (φυσικά και γίνεται), υπό retro jazz ήχους. Όλες οι ετικέτες του (πάνω από 50) είναι ελληνικές, ενώ συχνά πυκνά γίνονται ολόκληρα αφιερώματα σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Οι τιμές ξεκινούν από 3€ το ποτήρι και από 12€ η φιάλη. 

Ελληνικά φυσικά, επιμένουν και στην κουζίνα, με άψογα υλικά  από πολλά χωριά της χώρας. Ένας πολύ καλός κατάλογος για να τσιμπήσεις με πιάτα από 3-11€. Αξίζει να δοκιμάσεις κροσίνι με κατσικίσιο τυρί και προσιούτο Ευρυτανίας και κρέμα από φασόλια Πρεσπών με σπετζοφάι. Σου ακούστηκαν ιδιαίτερα; Είναι. Επίσης έχε στο νου σου να ρωτήσεις για την σούπα ημέρας ή από βδομάδα που ξεκινάει και η νηστεία, αναζήτησε κάποιο από τα νηστίσιμα πιάτα για να συνοδεύσεις το κρασί σου. 

Κάθε Τετάρτη (κι εδώ σου εφιστούμε την προσοχή), διοργανώνεται Aperitivo, στις 18:00- 20:00. Και τι σημαίνει αυτό;  Η "Kiki" παρουσιάζει κάθε εβδομάδα έναν έλληνα παραγωγό κρασιού, «στρώνοντας» παράλληλα τον μπουφέ της με ελληνικά deli , μεζεδάκια και εδέσματα, με σκοπό να συνοδεύσει την γευσιγνωστική σου εμπειρία. Η τιμή δε, αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη, αφού ξεκινάει από 5€ για ποτήρι κρασί μέχρι 20€ για φιάλη.