Αγαπητή Ελένα, ορίστε τα 6 πράγματα που μου έμαθες

Στην πρεμιέρα του Αγαπητή Ελένα της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια.
Αγαπητή Ελένα, ορίστε τα 6 πράγματα που μου έμαθες



Η αλήθεια είναι ότι ένιωσα πολύ καλά που καταχειροκρότησα τους ηθοποιούς της παράστασης «Αγαπητή Ελένα» βλέποντας την πρεμιέρα της στο θέατρο Επί Κολωνώ τη Δευτέρα. Ήταν από τις λίγες φορές που όλοι ανεξαιρέτως με έκαναν να θέλω να σημειώσω τα ονόματά τους με τη σιγουριά ότι θα μας απασχολούν για πολύ καιρό στο μέλλον. Μία δεμένη ομάδα με αρχηγό την συγκινητική Αριέττα Μουτούση, την οποία αν έβλεπες επί σκηνής θα ήθελες μετά το τέλος της παράστασης να αρπάξεις στην αγκαλιά σου και να τη φιλήσεις γιατί σου θυμίζει εκείνους τους σπάνιους ανθρώπους που πατούν γερά τα πόδια τους στη γη παρά το μεγάλο τους ταλέντο.

Όσο για την ιστορία (που έκανε εικόνα με μαεστρία η σκηνοθέτις Ελένη Σκότη) πρέπει να ξέρεις εξ’ αρχής ότι είναι ένα πολύ καλό ψυχολογικό θρίλερ, γι αυτό μην περιμένεις να βγεις από την αίθουσα μες την καλή χαρά. Το στόρι, λοιπόν, έχει ως εξής:  Καταρχήν, η ιστορία διαδραματίζεται στο μικρό διαμέρισμα μιας δασκάλας σε κάποια πόλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο των σχολικών εξετάσεων, με πρόσωπα τη δασκάλα και τέσσερις μαθητές της. Οι τέσσερις νέοι εμφανίζονται ξαφνικά με δώρα στο σπίτι της δασκάλας τους την ημέρα των γενεθλίων της. Ο στόχος όμως δεν είναι να της ευχηθούν αλλά να βρουν τρόπο να της πάρουν το κλειδί για να κλέψουν και να αλλάξουν τα γραπτά τους, που είναι κλειδωμένα στο σχολείο, ώστε να εξασφαλίσουν έτσι την είσοδο τους στο πανεπιστήμιο. Τα πράγματα όμως δεν πάνε κατ' ευχήν καθώς η επίσκεψη εξελίσσεται σε ομηρία...

Ορίστε το trailer της παράστασης:

Ορίστε και τα facts που έμαθα από τη βόλτα μου:

1.  Όλοι εκτός από εμένα ήξεραν ότι η Αριέττα Μουτούση είναι η κόρη της Νόνικας Γαληνέα. Η Νόνικα Γαληνέα βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει από την πρεμιέρα. Ήταν στην πρώτη σειρά μαζί με τη Ζωή Λάσκαρη και τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο.

2. Το Επί Κολωνώ χτίστηκε το 1918 και λειτουργούσε σαν σχολείο. Έχει μία υπέροχη εσωτερική αυλή, από τις λίγες που έχουν απομείνει στην Αθήνα, στην οποία μπορείς να πιείς το ποτό και τον καφέ σου νιώθοντας ότι είσαι στην πλατεία του χωριού.

3. Ο Γιάννης Λεάκος είναι ο τέλειος κακός, τον μισήσαμε θανάσιμα και μας έπεισε τόσο που δυσκολευτήκαμε να του πούμε συγχαρητήρια. Ο Χρήστος Κοντογεώργης, εκτός από γιος της Ελληνίδας μάνας (δες το βίντεο παρακάτω και θα καταλάβεις) είναι επίσης εξαιρετικός ηθοποιός. Και φυσικά η Ηρώ Πεκτέση, ένα φρέσκο και πανέμορφο κορίτσι, που άφησε το δικό της στίγμα στην παράσταση.

4. Ένα άλλο κεφάλαιο όμως είναι ο Δημήτρης Σαμόλης ο οποίος έμαθα ότι υπογράφει και ερμηνεύει ένα από τα πιο όμορφα και μελαγχολικά αγγλόφωνα τραγούδια που έχω ακούσει τελευταία, το Fortune Cookie, από το ντεμπούτο άλμπουμ του με τίτλο POPERTY. Την 1η του Σεπτέμβρη μάλιστα κυκλοφόρησε και το video clip το οποίο μπορείς να δεις εδώ:

Ακολούθησε και το επίσης τέλειο Paper and Crayons που μπορείς να ακούσεις παρακάτω:

5. Το 2011, το «Αγαπητή Ελένα» έγινε ταινία από την Γαλλίδα Charlotte Silvera με τον τίτλο Escalade. Η ταινία παίρνει 4.4 στο imdb αλλά μην το δένεις και κόμπο ότι δεν είναι καλή γιατί τη βαθμολόγησαν μόνο 37 users. Το trailer πάντως φαίνεται συμπαθητικό.

6. Το έργο είχε ξανά ανέβει από την Ομάδα Νάμα πριν από 14 χρόνια και μάλιστα με την Αριέττα Μουτούση στο ρόλο της δασκάλας, ανοίγοντας για πρώτη φορά την αυλαία του Επί Κολωνώ το 2000. Μια παράσταση σταθμός στην ιστορία της ομάδας και του θεάτρου, που απέσπασε 9 βραβεία από το κοινό του Αθηνοράματος.

Πληροφορίες για το έργο:

ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ,
Λένορμαν 94 & Ναυπλίου 12, Κολωνός ,
Τηλ.: 210 5138067

Συγγραφέας: Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια

Σκηνοθέτης: Ελένη Σκότη

Ηθοποιοί: Αριέττα Μουτούση, Γιάννης Λεάκος, Δημήτρης Σαμόλης, Χρήστος Κοντογεώργης, Ηρώ Πεκτέση

Συντελεστές
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου. Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Φωτογραφίες: Δημήτρης Στουπάκης. Βοηθοί σκηνοθέτη: Χρυσόθεμις Αμανατίδη, Βάλεια Τζανέτου

Μέχρι πότε: 31 Ιανουαρίου

Κάθε Πέμπτη έως Σάββατο στις 9:15. Κυριακή στις 6:30

Διάρκεια: 100'

Κανονικό: 16,00€

Φοιτητικό/Ανέργων:
Τετάρτη ως  Παρασκευή 10,00€
Σαββάτο & Κυριακή 12,00€

 

Κείμενο: Νάνσυ Φαφούτη