Όταν οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας γίνονται πραγματικότητα

Εφευρέσεις εμπνευσμένες από τον κινηματογράφο.
Όταν οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας γίνονται πραγματικότητα



Χωρίς φαντασία η επιστήμη δεν θα μπορούσε να προχωρήσει, αυτό είναι γεγονός. Ίσως λοιπόν οι παρακάτω ταινίες επιστημονικής φαντασίας να αποτέλεσαν έμπνευση για τους επιστήμονες που έφεραν ή θα φέρουν στη ζωή μας τα ιπτάμενα αυτοκίνητα, το αιωρούμενο skateboard, τη συσκευή που σε κάνει αόρατο κτλ κτλ. Ή απλά ήταν…προφητικές! Δείτε τις μία προς μία:

Συσκευή δημιουργίας φαγητού

Sci-fi: Η συσκευή Nutri-Matic από την ταινία The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (2005) επέτρεπε στους χρήστες της να φτιάξουν στη στιγμή όποιο ρόφημα επιθυμούσαν.

Πραγματικότητα: Η NASA, βέβαια, το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Αναπτύσσει έναν τρισδιάστατο «εκτυπωτή» φαγητών με σκοπό να τον χρησιμοποιήσει στις αποστολές της στον Άρη.

 

Ιπτάμενα αυτοκίνητα

Sci-fi: Στην ταινία Blade Runner (1982), το αυτοκίνητο του Harrison Ford μπορούσε να πετάξει!

Πραγματικότητα: Η Αμερικανική εταιρία Terrafugia δημιούργησε το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο με το όνομα The Transition το οποίο δεν είναι έτοιμο για να βγει στην αγορά, όμως εκτιμάται ότι θα αγγίζει το ταπεινό ποσό των 180.000 δολαρίων.

 

Σεξ σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας

Sci-fi: Στην ταινία The Zero Theorem (2013), ο Christoph Waltz φοράει ένα κοστούμι το οποίο του επιτρέπει να κάνει σεξ σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

Πραγματικότητα: Ο Brian Shuster, ιδρυτής του network εικονικής πραγματικότητας Utherverse, αναπτύσσει ένα σύστημα στο οποίο συνδυάζει την τεχνολογία Oculus Rift και Leap Motion, το Oculus XXX. Οι χρήστες του θα μπορούν να μεταφερθούν σε ένα περιβάλλον εικονικού τρισδιάστατου πορνό.

 

Αιωρούμενο skateboard

Sci-fi: Στην ταινία Back to the Future II (1989) θα δεις τον Marty McFly να αιωρείται πάνω σε ένα hoverboard.  

Πραγματικότητα: Η εταιρία της Καλιφόρνια Arx Pax, μέσω της χρηματοδοτικής πλατφόρμας kickstarter έχει συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό για την κυκλοφορία του πρώτου hoverboard που λέγεται Hendo. Η αίσθησή του είναι σαν να στέκεσαι σε πάνω σε ένα δίσκο του airhockey ο οποίος απέχει 3/4 της ίντσας από το έδαφος. To hoverboard μπορεί να λειτουργήσει μόνο πάνω σε συγκεκριμένες επιφάνειες και διαρκεί για περίπο 15 λεπτά.

 

Η συσκευή που σε κάνει αόρατο

Sci-fi: Στην ταινία του 1956 με τίτλο Forbidden Planet, το πλήρωμα ενός διαστημόπλοιου προσγειώθηκε σε έναν μυστηριώδη πλανήτη και δέχτηκε επίθεση από ένα τέρας που μπορούσε να γίνει αόρατο.

Πραγματικότητα: Φέτος, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Rochester ανέπτυξαν την πρώτη οπτική συσκευή απόκρυψης, ικανή να συνδέεται με τρισδιάστατα αντικείμενα και να τα κάνει αόρατα.

 

Παγκόσμιος μεταφραστής

Sci-fi: Στο Farscape του 1999, ο αστροναύτης John Crichton μπορούσε να μεταφράζει αυτόματα όλες τις ομιλούμενες γλώσσες όταν έβαλαν στο σώμα του «μικρόβια μετάφρασης» μέσω μίας ένεσης.

Πραγματικότητα: Η Microsoft φέτος προχώρησε σε μία συνεργασία με το Skype η οποία θα γράψει ιστορία. Πρόκειται για τον μεταφραστή του Skype ο οποίος θα μεταφράζει αυτόματα τους διαλόγους σε όποια γλώσσα επιθυμεί ο καθένας.

 

Εμφυτεύματα αυτοματοποίησης

Sci-fi: Στην ταινία Dune (1984), η οικογένεια Harkonnen είχε εγκαταστήσει ένα τύπου βύσμα στην καρδιά όλων των μελών της. Αν ήθελε μπορούσε να προγραμματίσει το εμφύτευμα να σκοτώσει κάποιον ανά πάσα στιγμή.

Πραγματικότητα: Και μπορεί το εμφύτευμα του Kevin Warwick να μην είναι φονικό, όμως  ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Reading έχει την ικανότητα να χειρίζεται τις πόρτες και να ανοίγει τα φώτα αφού εγκατέστησε ένα μικροτσίπ στο μπράτσο του.