Τι είναι αυτό που κάνει το κεφάλι σου να... κοντεύει να σπάσει;

Μέχρι και το σεξ μπορεί να είναι λόγος. Πες το μου και αυτό!
Τι είναι αυτό που κάνει το κεφάλι σου να... κοντεύει να σπάσει;



Ο πονοκέφαλος είναι συχνό και ενοχλητικό φαινόμενο πόνου. Είναι η δεύτερη αιτία πόνου μετά τον πόνο στη μέση και σύμφωνα με τους ειδικούς απασχολεί περίπου το 20% του πληθυσμού. 
Αν και συνήθως δεν οφείλεται σε κάτι σοβαρό, ωστόσο επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας. Εξαιτίας του δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και τα αφήνουμε στη μέση.

 
Το εντυπωσιακό της όλης υπόθεσης είναι ότι  το 99%  (τεράστιο ποσοστό) των επεισοδίων σχετίζονται με παράγοντες οι οποίοι δεν περνούν καν από το μυαλό μας.
Και οι λόγοι δεν είναι ένας, δύο αλλά...άπειροι. Για να δούμε μερικές αιτίες που δημιουργούν πονοκέφαλο έτσι ώστε να εστιάσεις εκεί και να βρεις λύσεις αντί να καταναλώνεις το ένα παυσίπονο μετά το άλλο. 

Έλλειψη νερού
Η απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών (π.χ. νάτριο, χλωριούχο κάλιο), δηλαδή η αφυδάτωση, έχει έναν μεγάλο αριθμό δυσάρεστων συμπτωμάτων, ανάμεσά τους και ο πονοκέφαλος. 

Από τα παυσίπονα
Όσοι έχουμε πονοκεφάλους και λαμβάνουμε παυσίπονα συστηματικά (2-3 ημέρες την εβδομάδα για 3 μήνες ή και καθημερινά), αυξάνοντας μάλιστα τις δόσεις προκειμένου να δράσουν, τότε τα ίδια τα αναλγητικά είναι πιθανό να πυροδοτούν εκ νέου τους πονοκεφάλους μας. Οι κεφαλαλγίες από κατάχρηση παυσίπονων είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Η λύση που προτείνουν οι ειδικοί είναι η διακοπή των παυσίπονων (σταδιακά ή αμέσως). Ωστόσο, με την άμεση διακοπή οι πονοκέφαλοι μπορεί να επιδεινωθούν πριν βελτιωθούν, αφού το σώμα αναπτύσσει σύνδρομο στέρησης. Από την τρίτη εβδομάδα όμως πολλοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα, ενώ ένας γιατρός μπορεί να μας συστήσει και κάποια βοηθητική αγωγή.

Και από το σεξ;
Υπάρχουν άνθρωποι που μετά τη σεξουαλική διέγερση εμφανίζουν πονοκέφαλο, γνωστό ως κεφαλαλγία της συνουσίας. Ο πονοκέφαλος αυτός προκαλεί ανησυχία, αλλά συνήθως είναι αθώος και πρόκειται για κεφαλαλγία αγγειακής κυρίως αιτιολογίας. Εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες και παράγοντες που μπορεί να προδιαθέτουν είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η προϋπάρχουσα ημικρανία, αλλά και ψυχολογικά αίτια. Στις γυναίκες, οι συνήθεις παράγοντες περιλαμβάνουν τη μυϊκή σύσπαση και ψυχολογικούς λόγους. 

Έγκλειστοι (ύπουλοι) φρονιμίτες
Η εκδήλωση πονοκεφάλου από τους φρονιμίτες που δεν έχουν βγει δεν είναι κάτι σπάνιο. Συνήθως το καταλαβαίνουμε από ένα μικρό τσούξιμο στα σημεία που βρίσκονται τα συγκεκριμένα δόντια. Πιέζονται τα νεύρα και τα αγγεία της περιοχής και έτσι προκαλείται πονοκέφαλος. Μάλιστα, ο πόνος μπορεί να γίνει τόσο δυνατός, που να μη μας επιτρέψει να κοιμηθούμε το βράδυ. Σε αυτήν την περίπτωση τα κοινά παυσίπονα δεν είναι αποτελεσματικά και χρειαζόμαστε μια πιο άμεση επέμβαση από γναθοχειρουργό. Κουράγιο!

Η κακή στάση σώματος
Για παράδειγμα όταν καθόμαστε πολλές ώρες στον υπολογιστή επιβαρύνεται ο αυχένας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι συσπάσεις των μυών της περιοχής.

Κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες
Η υπερβολική ζέστη, το κρύο, η υγρασία, οι έντονες μυρωδιές, μπορεί να δημιουργήσουν ή ακόμα και να επιδεινώσουν το πρόβλημα. 

Η έντονη σωματική δραστηριότητα 
Ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας, γιατί μπορεί να προκαλέσει αγγειοδιαστολή. 

Αξεσουάρ
Βαριά σκουλαρίκια, στέκες, γυαλιά δεν είναι πάντα αθώα. Τα αγαπημένα μας αξεσουάρ μπορεί στην πραγματικότητα να μας δημιουργούν πρόβλημα επειδή πιέζουν είτε την κορυφή του κεφαλιού, είτε τους μυς του αυχένα ή τους κροταφικούς. 

Διατροφικές συνήθειες
Η λανθασμένη διατροφή, αλλά και οι διατροφικές μας επιλογές, μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας με πάρα πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων και η πρόκληση πονοκεφάλου. Για παράδειγμα, οι εξαντλητικές δίαιτες, η παράλειψη γευμάτων, η στέρηση τροφών ή η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή ζάχαρης, το κόκκινο κρασί, τα γαλακτοκομικά, η σάλτσα σόγιας, τα παραγινωμένα φρούτα, τα πρόσθετα, οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά, περιλαμβάνονται στη λίστα με τους πιθανούς ενόχους -διατροφικές συνήθειες και τροφές- που μπορεί να κάνουν το κεφάλι μας να πονά. Ακόμα και ένα βαρύ γεύμα πριν πέσουμε για ύπνο μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Πώς; Κατ’ αρχάς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου μας και επίσης μπορεί να μειώσει την αιμάτωση του εγκεφάλου, αφού το αίμα κατά τη διάρκεια της πέψης συγκεντρώνεται στο στομάχι.

Το υπνοδωμάτιό μας
Ο κακός αερισμός του υπνοδωματίου μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην δημιουργία πονοκεφάλου, αφού ο εγκέφαλος δεν παίρνει το οξυγόνο που χρειάζεται. Επίσης το να καπνίζουμε μέσα στο υπνοδωμάτιο σαφώς και δεν είναι πολύ καλή επιλογή. Γι' αυτό φροντίζουμε, να αερίζουμε καλά το υπνοδωμάτιο και να μην αφήνουμε γεμάτα τασάκια σε αυτό. 

Το τρίξιμο των δοντιών
Η συγκεκριμένη συνήθεια παρατηρείται σε πολλούς ανθρώπους, ιδίως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η διαταραχή δεν είναι σπάνια, καθώς περίπου το 8% των ενηλίκων τρίζουν τα δόντια τους τη νύχτα. Η κατάσταση αυτή προκαλεί το κροταφογναθικό σύνδρομο, μια πάθηση των αρθρώσεων που συνδέουν την κάτω γνάθο με το κρανίο, η οποία εκδηλώνεται με έντονους πονοκεφάλους. 

Δες εδώ τις 7 ανθυγιεινές τροφές που κάνουν καλό (!) στην υγεία μας