11 τροφές που φέρνουν την ευτυχία (κι όμως γίνεται)

Διατροφικά «ελιξίρια» ευτυχίας που θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας και θα σας φτιάξουν τη μέρα με τον πιο απολαυστικό τρόπο.
11 τροφές που φέρνουν την ευτυχία (κι όμως γίνεται)



Μήπως τον τελευταίο καιρό αισθάνεστε λίγο πεσμένοι, αγχωμένοι και πιεσμένοι; Υπάρχει τρόπος να κάνετε τη διάθεσή σας να χτυπήσει και πάλι κόκκινο και, μάλιστα, είναι και  ιδιαίτερα νόστιμος. Αρκεί να εντάξετε στη διατροφή σας λίγη σοκολάτα, μία χούφτα δημητριακά ολικής άλεσης και μία φέτα μαύρο ψωμί. Άλλωστε, οι ειδικοί διατείνονται ότι η διατροφή συνδέεται άμεσα με τη διάθεσή μας, επηρεάζοντας άμεσα πώς νιώθουμε. Παρακάτω θα βρείτε ποιες τροφές θα ανεβάσουν το κέφι σας στα ύψη και θα σας γεμίσουν ευτυχία και χαρά.

Καρύδια
Αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, Ω-3 λιπαρών οξέων και μαγνησίου. Επιπλέον, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα και συμβάλλουν στην παραγωγή ενδορφινών και κατεχολαμινών, ουσιών που δημιουργούν το αίσθημα χαράς. Παράλληλα, είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Αντίστοιχη δράση φαίνεται ότι έχουν τα φουντούκια και τα αμύγδαλα.
Η δόση που φέρνει την ευτυχία Αρκούν 3-5 καρύδια σε καθημερινή βάση για να νιώσετε πιο ήρεμοι και ευτυχισμένοι. Για να αυξήσετε τη βιοδιαθεσιμότητα των φυτοθρεπτικών συστατικών τους, προτιμήστε να τα καταναλώνετε σε συνδυασμό με αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα.

Μπανάνα
Το συγκεκριμένο φρούτο τονώνει σημαντικά τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Επιπλέον, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ περιέχει μεγάλες ποσότητες τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος το οποίο βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και συμβάλλει στην απελευθέρωση σεροτονίνης, μίας από τις ορμόνες που συνδέονται με το αίσθημα χαράς και ευτυχίας.Η δόση που φέρνει την ευτυχία: Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία μπανάνα την ημέρα… την κακή διάθεση κάνει πέρα.

Σοκολάτα
Μπορεί η αντικαταθλιπτική της δράση να μην έχει τεκμηριωθεί απόλυτα επιστημονικά, αλλά είναι γεγονός ότι προκαλεί αύξηση της παραγωγής των ενδορφινών.
Η δόση που φέρνει την ευτυχία Ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας σε καθημερινή βάση είναι ικανό να βελτιώσει το κέφι μας. Προτιμήστε τις σοκολάτες που περιέχουν περισσότερο κακάο (πάνω από 65%) και λιγότερο γάλα και ζάχαρη.
 

Φασόλια
Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στα φασόλια καθώς και στα άλλα όσπρια αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενισχύοντας έτσι την παραγωγή των ορμονών που ρυθμίζουν τη διάθεσή μας. Παράλληλα, συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τις απότομες μεταπτώσεις ενέργειας.
Η δόση που φέρνει την ευτυχία Προσπαθήστε να εντάξετε στο διατροφολόγιό σας μια μερίδα όσπρια 2-3 φορές την εβδομάδα.

Πιπεριές
Κι όμως οι πιπεριές μας κάνουν χαρούμενους! Με ποιον τρόπο; Ανεβάζουν τα επίπεδα της βιταμίνης C στο αίμα και συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης και κατεχολαμινών οι οποίες, με τη σειρά τους, βελτιώνουν τη διάθεση και ανεβάζουν την ενέργειά μας στα ύψη.
Η δόση που φέρνει την ευτυχία Εντάξετε τις πιπεριές στην καθημερινή σας διατροφή προκειμένου να επωφεληθείτε στο έπακρο από τις μοναδικές ιδιότητές τους.

Τζίντζερ
Τόσο το τζίντζερ, όσο και η κανέλα το κάρι, θεωρούνται ισχυρά βελτιωτικά της διάθεσης. Ο μηχανισμός δράσης τους σχετίζεται με την ιδιότητά τους να ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος βελτιώνοντας έτσι την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλοντας στην παραγωγή των ενδορφινών.
Η δόση που φέρνει την ευτυχία Καλό είναι να καταναλώνετε ¼ κ.γλ. σε καθημερινή βάση.

Μαύρο ψωμί
Όπως τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, τα όσπρια και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, έτσι και το μαύρο ψωμί αποτελεί πολύ καλή πηγή υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες, μάλιστα, ευνοούν το αίσθημα χαλάρωσης και ευτυχίας καθώς η διάσπασή τους κατά την πέψη συνδέεται με την παραγωγή σεροτονίνης.
Η δόση που φέρνει την ευτυχία Συνοδεύστε κάθε γεύμα σας με μία φέτα μαύρο ψωμί.

Σολομός
Ο σολομός αποτελεί εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια διατροφή πλούσια σε καλά λιπαρά συμβάλλει στη βελτίωση τόσο της ψυχικής διάθεσης όσο και των πνευματικών ικανοτήτων. Παράλληλα, μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση ψυχικών διαταραχών, όπως η ατονία, η μελαγχολία και η κατάθλιψη. Δεν σας αρέσει ο σολομός; Το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο μπακαλιάρος είναι τρόφιμα εξίσου πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Η δόση που φέρνει την ευτυχία Προσπαθήσετε να καταναλώνετε ψάρια 2-3 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, προτιμήστε τις ψητές εκδοχές τους έναντι των τηγανητών και των πανέ οι οποίες φορτώνουν τον οργανισμό με κακά λιπαρά και περιττές θερμίδες.Ο σολομός συμβάλλει στη βελτίωση τόσο της ψυχικής διάθεσης όσο και των πνευματικών ικανοτήτων.

Καφές
Σε μικρές δόσεις ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, ξυπνάει τον οργανισμό και προκαλεί ευεξία.
Η δόση που φέρνει την ευτυχία: Απολαύστε έως και 2 φλ. καφέ ημερησίως και προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε αυτή την ποσότητα: η υπερβολική κατανάλωση του δημιουργεί υπερδιέγερση και υπογλυκαιμία με αποτέλεσμα την πτώση των επιπέδων ενέργειας.

Συκώτι
Είναι καλή πηγή της βιταμίνης D η οποία βελτιώνει τη διάθεση. Σε γενικές γραμμές, η βιταμίνη D παράγεται μέσω της έκθεσης στον ήλιο, γεγονός που εξηγεί γιατί οι κάτοικοι της Μεσογείου είναι πιο ευτυχισμένοι από εκείνους των βόρειων χωρών. Ωστόσο, η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να προσληφθεί και μέσω της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών ζωικής προέλευσης, όπως το μοσχάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η δόση που φέρνει την ευτυχία Φροντίστε να μένετε στον ήλιο καθημερινά για 10 λεπτά και να καταναλώνετε συκώτι ή μοσχαρίσιο κρέας μια φορά την εβδομάδα.

Δημητριακά ολικής άλεσης
Είναι πλούσια σε σελήνιο, ένα μέταλλο με αντιοξειδωτική δράση, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Άλλες τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι το ψωμί ολικής αλέσεως, το πλιγούρι, τα όσπρια, το άπαχο κρέας, οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά.
Η δόση που φέρνει την ευτυχία Βελτιώστε άμεσα τη διάθεσή σας καταναλώνοντας 30 γραμμάρια δημητριακών ολικής άλεσης 3-4 φορές την εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα περισσότερα άρθρα και tips για τη διακόσμηση και οτιδήποτε αφορά το σπίτι στο www.spirossoulis.com - the home issue