Τα γιατροσόφια που θα νικήσουν το κρύωμα

Μία ζέστη, μία κρύο... αρρώστησες κι εσύ ε;



Οι απουσίες πληθαίνουν στο γραφείο καθώς επίσης και οι ατάκες του τύπου «μην με φιλάς, είμαι κρυωμένη». Δακρυσμένα μάτια, κόκκινες μύτες, φταρνίσματα και μπόλικα χαρτομάντιλα έφερε η ‘τρέλα’ του καιρού, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε από πού να φυλαχτούμε.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι χειμώνας και κρυολόγημα πάνε μαζί. Κάτι οι κλειστοί χώροι και τα μικρόβια που κάνουν πάρτι, δεν θέλει και πολύ για να κολλήσεις. Επειδή όμως το τελευταίο που θέλεις είναι να πέσεις στο κρεβάτι με το combo πυρετός – συνάχι – πονόλαιμος, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική. Το καλό πλύσιμο των χεριών, ο αερισμός των κλειστών χώρων και η αποφυγή άρρωστων ατόμων είναι τα πρώτα στη λίστα σου για να μην πέσεις κι εσύ θύμα των ιώσεων που κυκλοφορούν. Επειδή, όμως ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να έρθει το επόμενο χτύπημα, καλό είναι να ξέρεις πώς θα αντιμετωπίσεις το κρυολόγημα.  Και τι καλύτερο από τα παλιά αλλά πάντα επίκαιρα γιατροσόφια της γιαγιάς;

Κοτόσουπα: Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο μαγικός ζωμός κατά της γρίπης και του κρυολογήματος, αφού μαλακώνει τον λαιμό, σου δίνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι και σε δυναμώνει. Το μπόλικο φρέσκο λεμόνι και το τριμμένο πιπέρι δεν προσθέτουν μόνο επιπλέον γεύση αλλά κάνουν καλό στον οργανισμό σου.

Χυμός πορτοκάλι: Αν χρειάζεσαι μία γερή ώθηση στον οργανισμό σου, τότε η δύναμή σου κρύβεται σε ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιών. Έξτρα πόντοι αν περιλαμβάνει και σαγκουίνι.

Χαμομήλι: Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα, το χαμομήλι είναι η λύση. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ροφήματα, το χαμομήλι είναι φιλικό προς το στομάχι σου και σε χαλαρώνει. Συνδύασέ το με μία κουταλιά μέλι και λίγες σταγόνες λεμονιού για να ανακουφιστείς από τον πονόλαιμο ή τον πόνο της κοιλιάς.

Αλατόνερο: Αν υποφέρεις από τις αμυγδαλές σου, το παλιό καλό κόλπο με το αλατόνερο θα σε ανακουφίσει. Διέλυσε λίγο αλάτι σε ένα ποτήρι νερό και ξεκίνα τις γαργάρες.

Νερό: Χρειάζεσαι ενυδάτωση, ειδικά αν περνάς κάποια ίωση με κοιλιακές διαταραχές. Το νερό είναι ιδανικό για αυτή την περίπτωση. Αν αισθάνεσαι ναυτία, δοκίμασε να πίνεις μικρές γουλιές.

Ατμός με ευκάλυπτο: Αν υποφέρεις από βουλομένη μύτη, βάλε νερό να βράσει σε μία κατσαρόλα με μερικά φύλλα ευκαλύπτου και στάσου από πάνω, ενώ έχεις σκεπάσει το κεφάλι σου με μια πετσέτα. Πάρε βαθιές εισπνοές και άφησε τον ατμό να κάνει τη δουλειά του.

Κομπρέσα με νερό και ξύδι: Αν αισθάνεσαι τον πυρετό να ανεβαίνει, βρέξε μία πετσέτα με νερό και λίξο ξύδι και τοποθέτησέ τη στο μέτωπό σου. Φρόντιζε να την ανανεώνεις τακτικά ώστε να παραμένει δροσερή. 

Φυσιολογικός ορός: Άκακος και οικονομικός, ο φυσιολογικός ορός θα βοηθήσει στη ρινική απόφραξη. Μπορείς να τον χρησιμοποιείς όσο συχνά τον χρειάζεσαι.

Ξεκούραση: Το κρυολόγημα θέλει χουχούλιασμα με κουβέρτα στον καναπέ και αρκετή ξεκούραση. Ξέχνα για λίγο τις υποχρεώσεις σου και δώσε στον εαυτό σου τον χρόνο που χρειάζεται για να ανακάμψει.