Οι καλές πράξεις που μπορείς να κάνεις αυτές τις γιορτές

Σου δίνουμε ιδέες για να μοιράσεις χαρά!
Οι καλές πράξεις που μπορείς να κάνεις αυτές τις γιορτές



Φέτος στις γιορτές θες να κάνεις το καλό και δεν ξέρεις από που να αρχίσεις; Ορίστε μια λίστα από καλές πράξεις που θα προσφέρουν απλόχερα χαρά όχι μόνο στους άλλους, αλλά και σε εσένα. Κάνε την αρχή και να ‘σαι σίγουρος πως μετά τις γιορτές θα θέλεις και άλλο.

Η καλοσύνη των ξένων

Πάντα με συγκινούσε η ιδέα του να κάνεις μια καλή πράξη για κάποιον τελείως ά-γνωστο και να νιώσει χαρά από το πουθενά. Η συνηθισμένη πρακτική μου είναι να ρίχνω κέρματα στο δρόμο ή να αφήνω τα ρέστα στα μηχανήματα από τα εισιτήρια (και καλά ότι ξέχασα να τα πάρω). Είναι σχεδόν σίγουρο πως ο άνθρωπος που θα τα βρει θα αισθανθεί πως η τύχη του χαμογέλασε και στο μυαλό του θα αρχίσουν να σκάνε μικρά πυροτεχνήματα θετικών σκέψεων. Τώρα τα Χριστούγεννα όμως μπο-ρείς να γίνεις πιο large από αυτό. Στα διόδια δες πόσους έχεις πίσω σου και πλή-ρωσέ τους το εισιτήριο. Στο σινεμά αγόρασε δύο έξτρα θέσεις και χάρισέ τις στους επόμενους. Πήγαινε κάπου για καφέ ή φαγητό, ρίξε μια ματιά στην πιο τρυφερή οι-κογένεια, στο πιο αγαπημένο ζευγάρι, στην πιο δεμένη παρέα και πήγαινε πλή-ρωσέ τους το λογαριασμό τους. Μπορείς μάλιστα να τους αφήσεις και ένα σημείω-μα λέγοντας πόσο όμορφο είναι να βλέπεις τόσο αγαπημένους ανθρώπους και πως το λιγότερο που μπορούσες να κάνεις για να τους πεις το δικό σου «ευχαριστώ» ήταν να τους κάνεις αυτό το δώρο.

Bonding με τη γειτονιά

Εντάξει, δεν υπάρχουν παντού οι γειτονιές όπως τις έχουμε στο μυαλό μας. Αλλά σε όποιο μέρος και αν μένεις, υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους ζεις μαζί, συ-ναντιέσαι συχνά πυκνά και με τους οποίους έχεις την ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά με τον πιο απλό τρόπο. Φτιάξε σπίτι σου κουλουράκια. Πολλά κουλουράκια. Πάρε μικρά καλαθάκια ή κουτιά (μπορείς να φτιάξεις ακόμα και handmade χάρτινα κουτά-κια) και τοποθέτησέ τα μέσα. Πρόσθεσε μια κάρτα με ευχές για το νέο έτος, φτιάξε ένα γιορτινό αμπαλάζ και ξεκίνα να αφήνεις τα πακέτα σου. Μπορείς να επισκε-φτείς ένα ένα τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας σου χτυπώντας το κουδούνι ώστε να δώσεις το πακέτο σου χέρι με χέρι. Εναλλακτικά μπορείς απλά να τους το αφή-σεις έξω από την πόρτα τους. Τα «δωρομπισκότα» σου όμως δεν χρειάζεται να περιοριστούν στους τοίχους της πολυκατοικίας σου. Στο περίπτερο λίγο κάτω από το σπίτι σου, στο βενζινάδικο που σταματάς κάθε φορά, στην καφετέρια από την οποία παίρνεις τον πρωινό σου καφέ… Επισκέψου τα μέρη από τα οποία περνάς συχνά πυκνά και κάνε ένα μικρό αλλά ουσιαστικό δώρο σε αυτούς τους ανθρώπους που μπορεί να μην είναι καν φίλοι σου, αλλά είναι μέρος της καθημερινότητάς σου.

Το φαγητό ενώνει τους ανθρώπους

Η αλήθεια είναι πως ίσως έχω το φαγητό σε υψηλότερη θέση από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Ποιος μπορεί να το αρνηθεί όμως, πως ένα καλό φαγητό μπορεί να σου αλλάξει τη διάθεση από τη μια στιγμή στην άλλη; Γι’ αυτό βάλε όλη σου την τέ-χνη και μαγείρεψε ένα φαγητό υπερπαραγωγή για τους άλλους. Ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι; Μπορεί να είναι ο φοιτητής που μένει δίπλα σου και έχει να φάει μαγειρευτό φαγητό πολύ καιρό, μιας και τα γνωστά «ταπεράκια» της μαμάς τελείωσαν πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Μπορεί να είναι η οικογένεια της διπλανής πολυ-κατοικίας που άκουσες ότι δυσκολεύεται τελευταία και θες να τους δείξεις πως είσαι εδώ γι’ αυτούς. Μπορεί να είναι το γηροκομείο της περιοχής που μένεις, ή ένα σχο-λείο με παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες, ή ένα κοινωνικό εστιατόριο, ή ένα συσσίτιο. Μπορεί να είναι ένας άστεγος άνθρωπος. Και σε όλους αυτούς φρόντισε μαζί με τη ζεστασιά του φαγητού σου να προσφέρεις και το πιο ζεστό σου χαμόγελο.

Τα λόγια ΔΕΝ είναι περιττά

Θα το έχεις σκεφτεί σίγουρα. «Τι να πω στη μαμά μου “σ’αγαπώ”, αφού το ξέρει». Ε λοιπόν ναι, πράγματι το ξέρει, αλλά να είσαι σίγουρος πως θα την κάνεις την πιο χαρούμενη μαμά στον κόσμο αν της το πεις κιόλας. Τα λόγια έχουν μεγάλη επιρρο-ή. Με μια σου πρόταση μπορείς να κάνεις κάποιον να λάμψει από χαρά. Μπορείς να τον ομορφύνεις στη στιγμή. Επίσης πόσο υπέροχο είναι να υπενθυμίζεις στους ανθρώπους σου πόσο σημαντικοί είναι για σένα; Υπάρχει όμως και δεύτερη πίστα στη συγκεκριμένη κατηγορία. Τα λόγια προς τους αγνώστους. Έχεις δοκιμάσει ποτέ να πεις στην κοπέλα που σε εξυπηρετεί στην τράπεζα ότι έχει πολύ όμορφα μάτια ή ότι είναι πολύ ευγενική; Κάντο και θα με θυμηθείς. Γιατί πραγματικά είναι ανεκτί-μητη η αντίδραση των ανθρώπων σε μια ειλικρινή φιλοφρόνηση από κάποιον ά-γνωστο. Έχει δοκιμάσει να πεις «γεια σας» σε έναν άνθρωπο με τον οποίο θα συ-ναντηθούν τα βλέμματα σας στο δρόμο; Η στιγμιαία ζεστασιά που μπορεί να αι-σθανθείς με κάποιον που συναντάς για πρώτη φορά είναι ό,τι πιο αναζωογονητικό. Για τέλος, μιας και είμαστε σε γιορτινό mood μην ξεχνάς απ’ όπου και να φεύγεις να λες πάντα «ευχαριστώ και καλές γιορτές». Δεν υπάρχει καλύτερο πράμα από τις ευχές.

Η υγεία είναι το παν

Γι’ αυτό και αν προβληματίζεσαι προς τα που να κινηθείς ως προς τις καλές πρά-ξεις των γιορτών, θα σου έλεγα να δείξεις την αγάπη και τη συμπαράστασή σου στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε σχέση με την υγεία τους. Έτσι μπορείς να επισκεφτείς απλά κάποια κλινική, κάποιο νοσοκομείο, κάποιο χώρο φι-λοξενίας ασθενών, κάποια αντίστοιχη κοινότητα και να προσφέρεις όχι απαραίτητα σε οικονομικό επίπεδο αλλά πάνω απ’ όλα σε συναισθηματικό επίπεδο. Το γέλιο είναι γιατρικό. Έτσι δεν λένε; Φέρε το φως στις καρδιές των ανθρώπων και γίνε στη στιγμή ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο. Επιπλέον στον τομέα της υγείας μπορείς να προσφέρεις και με άλλο τρόπο όπως με το να δώσεις αίμα, ή με το να γίνεις δότης μυελού των οστών.

Έχεις πιο δυνατή φωνή απ’ όσο νομίζεις

Δεν χρειάζεται να είσαι «επώνυμος» για να βγεις να μιλήσεις για φιλανθρωπικούς οργανισμούς και δράσεις αλληλεγγύης και να υπάρξει απήχηση. Έχεις 20 μόνο φί-λους στο facebook; Αυτό δεν σημαίνει ότι δε μπορείς να κάνεις ένα post μιλώντας για δράσεις που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή έστω και ενός ανθρώπου. Ακόμα και ένας από τους φίλους σου να το ποστάρει με τη σειρά του, ή να μιλήσει σε κάποιον άλλο για αυτό που ανέβασες μπορεί να ξεκινήσει μια αλυσίδα αλληλεγγύης που ού-τε τη φανταζόσουν. Γι’ αυτό φρόντισε αυτές τις γιορτές να κάνεις την αρχή και να φωνάξεις για όλες αυτές τις ευκαιρίες που έχουμε καθημερινά ώστε να κάνουμε τις καλές πράξεις πραγματικότητα.

Μικρές καθημερινές στιγμές ομορφιάς

Όλα τα παραπάνω και πόσα ακόμα μπορείς να κάνεις για να ομορφύνεις τον μι-κρόκοσμό σου. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα δεις έναν παππού ή μια γιαγιά να δυσκολεύονται να ανέβουν τα σκαλιά, να είσαι εκεί για να κρατηθούν από πάνω σου. Και την επόμενη φορά που θα δεις την άδεια αυλή του μοναχικού γείτονά σου, να πάρεις μια γλάστρα με τα πιο όμορφα λουλούδια και να την αφήσεις εκεί χωρίς να πεις ποτέ τίποτα. Και την επόμενη φορά που θα δεις εκείνο τον τοίχο της γειτο-νιάς σου με τα συνθήματα, να πάρεις τους φίλους σου και να τον φρεσκοβάψετε. Και την επόμενη φορά που θα δεις κάποιον να κρυώνει στο δρόμο, να του δώσεις το παλτό σου.

Και κάπως έτσι μπορείς να αλλάξεις το κόσμο πριν καν το καταλάβεις.

Υ.Γ. Με αφορμή την ιδέα για το σημείωμα στην παράγραφο «Η καλοσύνη των ξέ-νων», θυμήθηκα ένα βίντεο που είχα δει παλαιότερα. Το κανάλι του ABC είχε κάνει ένα πείραμα σε ένα εστιατόριο στο Texas. Πήραν 5 ηθοποιούς. Δύο γυναίκες που θα έκαναν τους gay γονείς, δύο πιτσιρίκια που θα έκαναν τα παιδιά τους και μια άλλη γυναίκα που θα είχε το ρόλο της «κακιάς» σερβιτόρας όπου θα έκανε λεκτική επίθεση στο ζευγάρι και ρατσιστικά σχόλια σε σχέση με την επιλογή τους να κά-νουν οικογένεια. Το συγκινητικό μέρος ξεκινάει όταν αρχίζουν οι αντιδράσεις του κόσμου. Με αποκορύφωμα το σημείωμα που αφήνει ένας νέος άντρας στην οικογέ-νεια -και δεν έχω καταφέρει ακόμα να το δω χωρίς να φύγει δάκρυ-. Αν δεν έχεις χρόνο να δεις όλο το βίντεο, δες από το 03:06 μέχρι το 04:23