Καθάρισμα κοσμημάτων: Εύκολοι και οικονομικοί τρόποι για να καθαρίσεις τα κοσμήματά σουΆνοιξες πριν ένα μήνα το σεντούκι της γιαγιάς και βρήκες θησαυρούς. Χρυσούς, ασημένιους, ψεύτικους, με πέτρες ή χωρίς, ημιπολύτιμες ή πολύτιμες. Βραχιόλια, σκουλαρίκια, κολιέ και δαχτυλίδια τόσο ιδιαίτερα και... μαυρισμένα.

Το τελευταίο δε χρειάζεται να σε προβληματίζει. Υπάρχει τρόπος να καθαρίσεις τα "καλούδια" που κληρονόμησες και να τα συνδυάσεις όπως μόνο εσύ ξέρεις.

Πολύτιμες πέτρες (διαμάντι, σμαράγδι, ρουμπίνι ή ζαφείρι)
Αν μέσα στο χαμό βρήκες το δαχτυλίδι αρραβώνων του '40, υπάρχει τρόπος να καθαριστεί. 

Θα χρειαστείς:
1 κούπα ζεστό νερό
1/4 κούπας αμμωνία
Λίγο υγρό πιάτων
Μια μαλακή οδοντόβουρτσα

Διαδικασία:
Βάζεις το κόσμημα στο ζεστό νερό με την αμμωνία και το αφήνεις για 30λεπτά. Στη συνέχεια το μεταφέρεις σε ένα μπολ με ζεστό νερό και υγρο πιάτων και το τρίβεις γύρω γύρω. Έπειτα καθαρίζεις την πέτρα με την οδοντόβουρτσα και ξεπλένεις (πάλι) με ζεστό νεράκι.

Ημιπολύτιμες πέτρες
Aκολουθείς όλα τα παραπάνω βήματα, εκτός της αμμωνίας, η οποία ενδείκνυται μόνο για ανθεκτικές πέτρες. 

Στις ημιπολύτιμες λίγο σαπουνάκι αρκεί.

 

Χρυσό ή επιχρυσωμένο
Οποιοδήποτε κόσμημα από χρυσό ή έστω επιχρυσωμένο, αρκεί λίγη οδοντόκρεμα.

Θα χρειαστείς:
Λίγη οδοντόκρεμα
Κρύο νερό
Μαλακή οδοντόβουρτσα

Βάζεις οδοντόκρεμα στην οδοντόβουρτσα, ρίχνεις λίγο νεράκι και στην συνέχεια τρίβεις καλά τη μαυρισμένη επιφάνεια. Ξεπλένεις με νερό και σκουπίζεις με ένα μαλακό πανάκι.

Ασήμι
Αν και το μαυρισμένο ασήμι, καθόλου δεν μας χαλάει, υπάρχει τρόπος αν θες να το καθαρίσεις. Πάντα ανάλογα με το πόσα κοσμήματα θες να καθαρίσεις, θα είναι και διαφορετικές οι αναλογίες.

Θα χρειαστείς:
Μαγειρική σόδα
Νερό 
Ύφασμα χωρίς χνούδια

Διαδικασία:
Κάθε 3/4 σόδας, βάζεις 1/4 νερό. Ξέπλυνε το κόσμημά σου και τοποθέτησε με το ύφασμα το μείγμα που έχεις δημιουργήσει. Ξεκίνα να τρίβεις και σε λίγο το κόσμημά σου θα λάμπει!

Προσοχή: Για να το διατηρήσεις έτσι όμως, θα πρέπει να αποφεύγεις να το εκθέτεις σε νερό.

Μαργαριτάρια
Κανονικά τα μαργαριτάρια με το πέρασμα του χρόνου γίνονται όλο και πιο ωραία. Αν ωστόσο για κάποιο λόγο θες να τα καθαρίσεις, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τα βάλεις σε ένα μπολ με ένα πολύ μαλακό απορρυπαντικό και χλιαρό νερό.

Τα τρίβεις με ένα βουρτσάκι μακιγιάζ (πολύ απαλά όπως καταλαβαίνεις).

Ψεύτικο statement κολιέ
Οι ψεύτικες πέτρες δεν είναι ανθεκτικές. Άρα αυτό που κάνεις, είναι να βάλεις σε ένα μαλακό ύφασμα ζεστό νεράκι με λίγο υγρό πιάτων, τρίβεις μαλακά και στη συνέχεια βρέχεις ένα άλλο πανί με νερό και το ξεπλένεις, τρίβοντάς το για να φύγει το σαπουνι.

 

Νίκελ
Τα περισσότερα οικονομικά κοσμήματα είναι νίκελ. Και ναι! Καθαρίζονται.

Θα χρειαστείς:
Νερό 
Ξύδι
Μαλακό ύφασμα
Μαγειρική σόδα

Διαδικασία:
Βουτάς το ύφασμα σε νερό και ξύδι και τρίβεις το κόσμημα. Έπειτα παίρνεις ένα ακόμη καθαρό πανί και του βάζεις σόδα με νερό, χωρίς πολύ τρίψιμο. Στη συνέχεια καθαρίζεις το κόσμημά σου με  στεγνό πανί.     

Statement κοσμήματα απαιτούν και statement παπούτσια. Δες εδώ τα πιο ωραία.