Φιλί: Όλα όσα δεν ξέρεις και θέλεις πολύ να μάθεις τώρα!

Και μόλις τα μάθεις , θα μοιράζεις παντού φιλιά...
Φιλί: Όλα όσα δεν ξέρεις και θέλεις πολύ να μάθεις τώρα!



Πόσα φιλιά έχουμε μοιράσει στη ζωή μας και πόσα ακόμα που θα μοιράσουμε; Άλλα γλυκά, άλλα παθιασμένα, άλλα ξενέρωτα... Πίσω από ένα φιλί κρύβεται έρωτας, ενθουσιασμός, αγάπη, αλλά και πολλά ακόμα που δεν ξέρεις. Επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το φιλί, μεταξύ άλλων, κάνει καλό στην υγεία σου, σε αδυνατίζει και συμβάλη στην στοματική σου υγιεινή. Γι αυτό, αλλά και για πολλούς ακόμα λόγους που θα διαβάσεις παρακάτω, μοίραζε πολλά πολλά φιλιά. Εκτός, αν ζεις σε κάποια χώρα που το φιλί είναι παράνομο και  τιμωρείται από το νόμο. Πόσο τραγικό!

1. Ήξερες ότι ένα 10% παγκοσμίως δεν δίνει φιλιά;  Από μωρά ακόμα μαθαίνουμε να μοιράζουμε φιλιά. Ακόμα και τα ζωάκια προσπαθούν να σου δώσουν τρυφερά φιλάκια. Κι όμως! Σε κάποια μέρη της γης, το φιλί δεν είναι κάτι τόσο απλό.  Σε ένα νησάκι του Ειρηνικού Ωκεανού, το Mangaia island, οι κάτοικοί του δεν δίνουν φιλιά! Στο Σουδάν, οι κάτοικοι φοβούνται να φιλήσουν, γιατί πιστεύουν ότι μπορεί να χάσουν την ψυχή τους και οι Εσκιμώοι αντί για φιλί, τρίβουν τις μύτες τους.

2. Τι σχέση έχει ο Μέγας Αλέξανδρος με το φιλί; Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν ακριβώς πως δημιουργήθηκε το φιλί και πού ξεκίνησε. Κάποιοι εκτιμούν ότι έχει τις ρίζες του στην εποχή που οι μητέρες μασούσαν την τροφή τους και  την έφτυναν στο στόμα του παιδιού τους. Οι ιστορικοί λένε ότι το φιλί εμφανίστηκε σε κοινότητες των Σουμέριων (αρχαίος ιστορικός λαός, στη περιοχή της Μεσοποταμίας μεταξύ 6000 και 4000 π.Χ)! Αναφορές, πάντως, για το φιλί υπάρχουν και στις ποιητικές συλλογές της  Αρχαίας Αιγύπτου, αλλά και στη Βίβλο. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, ο Μέγας Αλέξανδρος δημιούργησε τη συνήθεια του φιλιού, όταν κατέκτησε ττην Ινδία.

3. Το φιλί κάνει καλό στην υγεία σου. Εκτός του ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, οι οδοντίατροι λένε ότι το φιλί καθαρίζει τα δόντια! Με το σάλιο που δημιουργείται κατά τη διάρκεια ενός φιλιού, ξεπλένονται τα βακτήρια από το στόμα. Επίσης ένα φιλί, σε κάνει να νιώθεις θέρμη και ασφάλεια και χαμηλώνει την πίεση του αίματος. Άσε που ένα παθιασμένο φιλί, βοηθάει και στην απώλεια βάρους, αφού καις 2 θερμίδες το λεπτό.

4. Η διάθεσή σου επηρεάζει το φιλί. Το μυαλό παίζει καθοριστικό ρόλο στο φιλί. Κι αυτό γιατί, όταν βλέπεις κάτι που σου αρέσει, ή ακούς μια ευχάριστη μουσική, ή όταν κατακλύζεσαι από ευχάριστα συναισθήματα, επιθυμείς να φιλήσεις κάποιον. Επίσης, στα χείλη υπάρχουν πολλές νευρικές απολήξεις, με αποτέλεσμα να διεγείρουν κατευθείαν τον εγκέφαλο , όταν ακουμπήσεις τα χείλη εκείνου που σου αρέσει.

5. Το μεγαλύτερο σε διάρκεια φιλί που έχει δοθεί ποτέ; Κράτησε 58 ώρες , 35 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα.

6. Το φιλί είναι χημεία. Ενώ φιλάμε, απελευθερώνεται ντοπαμίνη. Η ίδια ουσία που απελευθερώνεται και όταν γίνει χρήση κοκαϊνης.  

7. Υπάρχουν χώρες όπου απαγορεύεται να φιλήσεις δημόσια κι αν το κάνεις, θα καταλήξεις στη φυλακή (στα Αραβικά Εμιράτα για παράδειγμα). Οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας αντί για φιλί, τρίβουν τις μύτες τους. Σε ορισμένες φυλές της  Νότιας Αμερικής, στη Σομαλία και σε κάποια νησιά του Νότιου Ειρηνικού, το φιλί είναι μια άγνωστη λέξη.

8. Υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται να φιλήσουν. Γιατί φοβούνται τα μικρόβια, τις ασθένειες, την απόρριψη, ή γιατί τους συνοδεύει κάποια τραυματική εμπειρία από την παιδική τους ηλικία.

9. Το φιλί, ανεβάζει τη λίμπιντο. Όταν ένα φιλί γίνεται παθιασμένο και διαρκεί αρκετά, τη συνέχεια την ξέρεις...

10. Πιο σφικτό, πιο υγειές, πιο ξεκούραστο πρόσωπο, με ένα φιλί! Κι αυτό γιατί όλοι οι μύες του προσώπου συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και γυμνάζονται.