Από την Ειδομένη στα Magnum Photography Awards

127 χώρες, 3.000.000 συμμετοχές, μερικές δεκάδες διακρίσεις, ανάμεσά τους και μία ελληνική. Αυτή είναι η φωτογραφία του Κοσμά Κουμιανού από την Ειδομένη και η ιστορία της.
Από την Ειδομένη στα Magnum Photography Awards



Τα βραβεία του κορυφαίου πρακτορείου Magnum που αναδεικνύουν τους καλύτερους φωτογράφους στον κόσμο, φέτος ξεχώρισαν και μια ελληνική συμμετοχή. Ο Κοσμάς Κουμιανός, έφτασε στους φιναλίστ του διαγωνισμού με την συγκλονιστική φωτογραφία που τράβηξε στην Ειδομένη για λογαριασμό του DownTown.  Με αφορμή τη σημαντική διάκριση, ο 32χρονος φωτογράφος μοιράστηκε την ιστορία πίσω από το βλέμμα ενός κοριτσιού που έφτασε από τη Συρία μέχρι την Ειδομένη, για να τη δουν τελικά εκατομμύρια μάτια από όλη τη γη.   

«Είναι αρχές Μαρτίου του 2016 -λίγο πριν κλείσουν τα σύνορα- και βρίσκομαι για λογαριασμό του περιοδικού στην Ειδομένη. 13.000 μετανάστες, κυρίως Σύριοι έχουν εγκατασταθεί σε σκηνές και όπου αλλού μπορούν για να περάσουν τη νύχτα. Η κατάσταση είναι δύσκολη και οι καιρικές συνθήκες την κάνουν ακόμα δυσκολότερη. Είμαι στο σημείο της πύλης των συνόρων στριμωγμένος ανάμεσα σε περίπου1.000 άτομα που θέλουν να περάσουν στη μεριά των Σκοπίων. H συρμάτινη πόρτα των συνόρων πλέον δεν ανοίγει συχνά. Ανά μια ώρα περνούν περίπου τρία με τέσσερα άτομα. Κάποια από αυτά τα γυρνούν πίσω γιατί τα έγγραφά τους δεν είναι σωστά. Στο σημείο επικρατεί μεγάλη ένταση: Ακούγονται φωνές από μετανάστες, ένας Έλληνας μεταφραστής με πολιτικά μαζεύει τα χαρτιά και συνεννοείται με τους Σκοπιανούς για το ποιοι θα περάσουν. Οι λιγοστοί αστυνομικοί προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη και να απωθήσουν τους μετανάστες ώστε να μην συνωστίζονται όλοι κοντά στα σύρματα. Με δυσκολία τα καταφέρνουν. Μετά από μεγάλη προσπάθεια, φτάνω σχεδόν στην πύλη. Στέκομαι δίπλα σε μια οικογένεια Σύριων. Είναι 18 μέρες στο “camp” και το χαρτί που έχουν λέει ότι σήμερα θα περάσουν τα σύνορα. Περιμένουν εκεί τουλάχιστον 8 ώρες όρθιοι και στριμωγμένοι. Ο μεταφραστής έρχεται προς το μέρος μας και τους δίνει τα χαρτιά πίσω. Καταλαβαίνω ότι τους λέει πως σήμερα δεν πρόκειται να περάσουν. Βάζουν τα κλάματα, φωνάζουν και ζητούν τον λόγο από τον μεταφραστή. Την στιγμή που το κοριτσάκι κοιτάζει τον πατέρα του, τη φωτογραφίζω».  

Who is who 

Ο Κοσμάς Κουμιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Ο πατέρας του ναυτικός από την Κρήτη και η μητέρα του αεροσυνοδός από την Λήμνο, είχαν και οι δυο μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, τον πολιτισμό και τα ταξίδια. Μεγάλωσε στον Κορυδαλλό και μετά το δημοτικό πέρασε στη Βαρβάκειο σχολή στο Π. Ψυχικό. Στην συνέχεια σπούδασε πληροφορική στο ΤΕΙ Πειραιά. Στα 25 του ενώ δούλευε ήδη σε μεγάλη εταιρία πληροφορικής ξεκίνησε να σπουδάζει φωτογραφία. Περνώντας από τρεις σχολές (Όραμα, Μικρό Πολυτεχνείο και Άκτο) και έχοντας πάρει κάποιες διεθνείς διακρίσεις σε διαγωνισμούς φωτογραφίας έγινε δεκτός με υποτροφία στο International Centre of Photography στην Νέα Υόρκη. Σήμερα, φωτογραφίζει μόδα και πορτραίτα για σχεδιαστές και περιοδικά, ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο. 

Web: http://www.kosmaskoumianos.com/ 

Πηγή: Περιοδικό DownTown