Χρειάζεσαι επειγόντως κάποια αλλαγή στη ζωή σου;

Δες τον τρόπο να την κάνεις σωστά και να έχει διάρκεια...
Χρειάζεσαι επειγόντως κάποια αλλαγή στη ζωή σου;



Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι αυτό που χρειάζεσαι περισσότερο είναι μια αλλαγή. Σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής σου. Είτε στα επαγγελματικά, είτε στα προσωπικά σου. Δεν είναι όμως και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να αποφασίσεις να διαγράψεις το παρελθόν και να ξεκινήσεις από την αρχή. Είναι ρίσκο που απαιτεί δύναμη, κυρίως ψυχική. Ορισμένες φορές όμως, αυτή η αλλαγή είναι απαραίτητη. Αναφέρομαι σε μια ουσιαστική και μόνιμη αλλαγή. Αυτή που πραγματικά χρειάζεσαι. Όχι πισωγυρίσματα στο παρελθόν, όχι κάτι που θα κρατήσει μόνο για λίγο και ύστερα θα γίνουν όλα όπως ήταν πριν. Το «πριν» δεν σου άρεσε, αυτό σε έφερε στη διαδικασία αλλαγής, γιατί να το επαναλάβεις;

Για να κάνεις μια αλλαγή που θα έχει διάρκεια, πρέπει αρχικά να αποφύγεις τα παρακάτω λάθη, που θα εμποδίσουν αυτή τη διαδικασία:

1. Μην αντιστέκεσαι στην αλλαγή: Άλλες φορές συνειδητά και άλλες ασυνείδητα, έχουμε την τάση να αντιστεκόμαστε στην αλλαγή. Να βάζουμε φρένο στον εαυτό μας, όταν νιώσουμε ότι επιθυμούμε διακαώς να μετακινηθούμε από εκεί που βρισκόμαστε σε ένα άλλο σημείο, γιατί απλά αυτό που έχουμε σήμερα δεν μας γεμίζει συναισθηματικά, δεν μας κάνει, δεν μας εξελίσσει. Να θυμάσαι όμως αυτό: Σε ό,τι αντιστέκεσαι, επιμένει! Καμιά φορά η ίδια η ζωή σε ωθεί σε αλλαγές, σε νέα μονοπάτια. Ακου τη φωνή μέσα σου και στρίψε στην πρώτη στροφή, αν ο δρόμος που έχεις πάρει δεν έχει τίποτα καινούριο κι ενδιαφέρον πια να σου προσφέρει.

2. Μην πολεμάς την αλλαγή: Μη φοβάσαι να τολμήσεις το διαφορετικό, το καινούριο. Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν βρεθούν μπροστά στην αλλαγή, στο σημείο εκείνο που αρκεί ένα βήμα για να βγεις από την κατάσταση που βιώνεις και να περάσεις σε μια άλλη, κλοτσούν την ευκαιρία αυτή από φόβο για το άγνωστο που τους περιμένει. Κρύβονται πίσω από διακιολογίες και τελικά ριζώνουν στην προβληματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αλλά παράλληλα ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο να εγκαταλήψουν. Όσο περισσότερο πολεμάς την αλλαγή, τόσο πιο δυνατή την κάνεις και να ξέρεις, πως δεν αργεί η στιγμή που θα σε νικήσει!

3. Μην αδιαφορείς για την αλλαγή: Μην προσποιείσαι ότι δεν τη χρειάζεσαι. Γνωρίζεις καλά, ότι με αυτό τον τρόπο δεν καταφέρνεις τίποτα. Η ανάγκη σου για κάτι καινούριο είναι ακόμα εκεί και σε κοιτάει στα μάτια επίμονα.

Επιτέλους, τόλμησέ το! Θα τα καταφέρεις, αν ακολουθήσεις τους παρακάτω τρόπους:

Βήμα #1 Ποια είναι η αλλαγή που χρειάζεσαι; Αρχικά, πρέπει να γίνεις συγκεκριμένη στο τι είναι εκείνο που θέλεις να αλλάξεις. Δεν αρκεί η γενική διαπίστωση «Χρειάζομαι μια αλλαγή στη ζωή μου» ή «Πρέπει να χάσω λίγα κιλά». Κάνε στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις:

- Σε ποιόν τομέα ή τομείς της ζωής σου επιθυμείς να δεις αλλαγή;

- Τι είναι ακριβώς εκείνο που θέλεις να αλλάξεις;

- Με τι ακριβώς θα ήσουν ικανοποιημένη; Πότε θα έλεγες ότι η αλλαγή πραγματικά πέτυχε;

Βήμα #2 Ξεπέρασε τα εμπόδια. Ο πρώτος «εχθρός» που θα συναντήσεις στο δρόμο σου, είναι οι άνθρωποι εκείνοι που θα προσπαθήσουν να σε επηρεάσουν συναισθηματικά, βάζοντάς σε σε δεύτερες σκέψεις για την αλλαγή που επιθυμείς να κάνεις.  Μπορεί να είναι απλοί φίλοι και γνωστοί ή οι πιο στενοί σου άνθρωποι, ο οικογενειακός κύκλος και οι κολλητοί σου φίλοι, που μπορούν να σε επηρεάσουν σημαντικά. Συχνά σου φέρνουν παραδείγματα από το παρελθόν, για να επιβάλλουν την άποψή τους, γεμίζοντάς σε φόβο και ανασφάλεια για το επόμενο βήμα. Ο σημαντικότερος όμως και πιο δύσκολος αντίπαλος σε αυτή σου την προσπάθεια είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Αν αρχίσεις εσύ η ίδια να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, για το αν μπορείς να τα καταφέρεις και αν πρέπει να το τολμήσεις, η πάλι μεταξύ εσού και του εαυτού σου, έχει μόλις ξεκινήσει.

Βήμα#3 «Γινε η αλλαγή που επιθυμείς να δεις στον κόσμο». Κάνε ένα fast forward και φαντάσου τον εαυτό σου σε λίγα χρόνια. Θα σου άρεσε να συνεχίσεις με τα σημερινά δεδομένα, ή ονειρεύεσαι τον εαυτό σου κάπως αλλιώς; Κράτα σημειώσεις. Τι πρέπει να αλλάξεις και τι να κρατήσεις ίδιο. Τι δε σου χρειάζεται και τι πρέπει να εξελίξεις;  Ύστερα, κάνε στον εαυτό σου τις εξής ερωτήσεις:

- Ποιες είναι οι αλλαγές που πρέπει να κάνεις στην καθημερινότητά σου, για να σε φέρουν πιο κοντά στο στόχο σου, ώστε σε 5 χρόνια από τώρα, να καταφέρνεις να δεις τον εαυτό σου, όπως ιδανικά τον φαντάζεσαι;

- Γιατί να κάνεις αυτές τις μικρές αλλαγές; Τι καινούριο θα καταφέρεις;

- Γιατί επείγει να ξεκινήσεις αλλαγές; Τι αρνητικό μπορεί να συμβεί, αν δεν τολμήσεις να προχωρήσεις σε κάτι νέο;

- Ποια είναι τα θετικά στοιχεία που θα φέρει στο άμεσο μέλλον η αλλαγή που αποφάσισες να τολμήσεις;

Τώρα, απλά πάρε μια βαθιά ανάσα και ξεκίνα το ταξίδι που τόσο καιρό ονειρεύεσαι και αναβάλλεις. Βάλε πλώρη για το καλύτερο εγώ σου κι έχε δίπλα σου ανθρώπους που βάζουν αέρα στα πανιά σου. «Αν όχι εσύ, ποιος; Αν όχι τώρα, πότε»; Πίστεψε ότι μπορείς και τα έχεις σχεδόν καταφέρει... Καλή επιτυχία!

Κι αν έχεις βάλει στόχο να χάσεις κιλά, ξεκίνα ακολουθώντας αυτά τα βήματα που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα. Δες περισσότερα εδώ...