Διατροφή για μαύρισμα! Σου έχουμε αναλυτικό διατροφολόγιο

Θέλεις να μαυρίσεις; Πρόσεξε τι τρως!
Διατροφή για μαύρισμα! Σου έχουμε αναλυτικό διατροφολόγιο



Το καλοκαιράκι έφτασε! Μήπως σκέφτεσαι κι εσύ με ανυπομονησία, πότε θα αποκτήσεις αυτό το ηλιοκαμένο summer look, που εδώ που τα λέμε καλύπτει και κάποιες ατέλειες ; Εκτός από τους συχνούς επικινδύνους τρόπους για να μαυρίσεις ( ξαπλωμένη με τις ώρες κάτω από τον ήλιο), υπάρχει κι ένας τρόπος που ίσως σου έχει ‘’ξεφύγει’’ κι αυτό είναι η διατροφή! Αν είσαι λοιπόν στην κατηγορία που ανήκω κι εγώ (πιο άσπρη πεθαίνεις), το άρθρο αυτό θα σου αρέσει! Ποιες τροφές όμως είναι αυτές που θα σε βοηθήσουν να έχεις ένα λείο μαυρισμένο σώμα αλλά παράλληλα να φροντίσεις την ελαστικότητα και την νεανικότητά του;

Βιταμίνη Α : πρώτες και καλύτερες φυσικά είναι στη λίστα οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α με το β- καροτένιο να ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος και την προστασία του από την ξηροδερμία και την πρόωρη γήρανση. Τροφές πλούσιες σε β-καροτίνη είναι τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα (φρέσκα ή αποξηραμένα), τα ραδίκια, το σπανάκι, η κολοκύθα, το λάχανο, ο ντοματοχυμός, η σέσκουλα, το γκρέιπφρουτ (ροζ ή κόκκινο), το μάνγκο, το μαρούλι, το καρπούζι, το μπρόκολο. Βιταμίνη Α περιέχουν τα αβγά αλλά και λόγων συγκεκριμένων αμινοξέων που περιέχουν, βοηθούν την παραγωγή μελανίνης.

Βιταμίνες Ε & C : γνωστές για την προστασία τους κατά της γήρανσης και της αντιοξειδωτικής τους δράσης. Η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή του κολλαγόνου. Ο ήλιος σκληραίνει το κεράτινο στρώμα του δέρματος με αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται και να είναι σκληρότερα. Με την βιταμίνη C ενισχύουμε την ελαστικότητα του δέρματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι το ελαιόλαδο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το αβοκάντο, οι ηλιόσποροι και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι η φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, η ντομάτα, το λεμόνι, κόκκινη πιπεριά κλπ.

PABA- παρα-αμινο-βενζοϊκό οξύ: είναι μέρος της δομής του φυλλικού οξέος. Βρίσκεται ενδογενώς μέσα στον οργανισμό και δημιουργείται από τα εντερικά βακτηρίδια. Ωφελεί το μαύρισμα, δεδομένου ότι βοηθά επίσης στην προστασία του δέρματός μας. Βρίσκεται στην μαγιά, στην μελάσα, στο συκώτι, αβγά.

Βιταμίνη Β12 : συμβάλλει στην παραγωγή μελανίνης και έχει αντιγηραντική δράση. Δεν είναι τυχαίο που περιέχεται σε πολλά αντηλιακά. Η Β12 βρίσκεται στο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αβγά.

ω3 λιπαρά οξέα : βοηθούν στην καταπολέμηση των δερματικών φλεγμονών και να προστατεύουν τη μεμβράνη των κυττάρων από την απώλεια νερού. Τα ω3 βρίσκονται στα ψάρια, στα καρύδια κ. α.

τσάι, φασκόμηλο και βιο- μελανίνη : έρευνες έδειξαν ότι το πράσινο τσάι, το τσάι βουνού, η βιο- μελανίνη και το φασκόμηλο λόγω της περιεκτικότητάς τους σε τανίνες και αντιοξειδωτικά, αντιδρούν στα δυσμενή αποτελέσματα της UV ακτινοβολίας στο δέρμα. Αποδείχτηκε ότι μπορεί να προστατεύσει ενάντια στα αποτελέσματα των ακτινών UVA και UVB λόγω των πολυφαινολών και του αντιοξειδωτικού τους περιεχόμενου. Η βιο- μελανίνη μαζί με το πράσινο τσάι εμποδίζουν ένα πιθανό έγκαυμα από τον ήλιο.

Νερό : είναι πολύ σημαντικό να ενυδατώνεις τον οργανισμό σου συνεχώς ειδικά το καλοκαίρι που το σώμα σου το έχει περισσότερο ανάγκη. Τουλάχιστον 8 - 10 ποτήρια την ημέρα κυρίως τις ώρες που είσαι κάτω από τον ήλιο.

Extra tips:

  • Απόφυγε τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά όπως τα γλυκά, τα τηγανητά κλπ.
  • Αύξησε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
  • Απόφυγε δίαιτες που αποκλείουν μία ή περισσότερες ομάδες τροφίμων όπως, Atkins, dukan κλπ. Επισκέψου έναν διαιτολόγο για εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής ώστε να σε βοηθήσει σε ότι αφορά την διατροφή σου.
  • Απόφυγε τις πολλές ώρες ηλιοθεραπείας και τις ώρες που ο ήλιος είναι δυνατός ( 12:00 – 17:00).
  • Ρωτησε τον δερματολόγο σου για το κατάλληλο προϊόν προστασίας από τον ήλιο.