Η πίτσα είναι πιο υγιεινή όταν την ταμπονάρεις με χαρτοπετσέτα

Το λέει η επιστήμη!
Η πίτσα είναι πιο υγιεινή όταν την ταμπονάρεις με χαρτοπετσέτα



Πίτσα

Σύμφωνα με την ιστορία, ο Gennaro Lombardi ήταν ο πρώτος επιχειρηματίας, στις Ηνωμένες Πολιτείες, που πήρε άδεια πώλησης πίτσας το 1905. Από τότε, οι περισσότεροι είναι εθισμένοι σε αυτό το φαγητό.  Και ενώ μπορεί η πίτσα να μην είναι το πιο υγιεινό φαγητό, κάποιοι λένε ότι υπάρχει ένα απλό τέχνασμα, που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις θερμίδες:

Αφαιρώντας το Λίπος

Όσο καιρό υπάρχει η πίτσα στην Αμερική, άλλο τόσο καιρό υπάρχει και η αφαίρεση του λίπους. Αυτή την ιδιοτροπία και ενίοτε ψυχαναγκαστική συμπεριφορά του καθαρισμού της πίτσας από το επιπλέον λίπος, συνήθως ταμπονάροντάς την με μια πετσέτα, μπορεί να τη συναντήσουμε στα καλύτερα σαλόνια από τη μια άκρη μέχρι την άλλη.
Εκτός από μια γευστική εμπειρία που στάζει λιγότερο, ο κύριος λόγος για την αφαίρεση του λίπους είναι η πεποίθηση, ότι αν απορροφήσει η πετσέτα όλο αυτό το επιπλέον λίπος, η πίτσα μπορεί να γίνει πιο υγιεινή. Αν το λίπος βρίσκεται στην πετσέτα και δεν είναι στο στομάχι σου ή δεν σου φράζει τις αρτηρίες, τότε η θεωρία ισχύει. Αλλά είναι αλήθεια, ή το αποτέλεσμα είναι εντελώς ασήμαντο;
Για τους συνειδητά υγιείς καλοφαγάδες, που συντηρούν την τεράστια βιομηχανία πίτσας των $ 39 δισεκατομμυρίων, η επιστήμη δίνει μια απάντηση. Και τα νέα είναι καλά.

Η Επιστήμη: «Αν αφαιρέσετε λίπος ή λάδι από οποιοδήποτε προϊόν ή πιάτο, τότε θα μειώσετε τις θερμίδες» , είπε ο διαιτολόγος του «Top Balance Nutrition», Ryan Turner στο Mic. «Αν στέκεται το λάδι στην επιφάνεια της πίτσας, σίγουρα θα βοηθήσει».

Αλλά πόσο θα βοηθήσει; Το να προσδιορίσουμε τα ακριβή οφέλη για την υγεία μας από την αφαίρεση του λίπους της πίτσας είναι μία θολή διαδικασία. Μέχρι σήμερα, καμμιά επιστημονική ανάλυση δεν έχει απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα.

Μια μελέτη από το Ινστιτούτο «Georgia-Pacific Health Smart» αποδεδειγμένα διαπίστωσε, ότι αφαιρώντας το λίπος μπορεί να μειώσει «έως και 14% της συνολικής περιεκτικότητας σε λιπαρά» και το 17% της χοληστερόλης και των κορεσμένων λιπαρών σε μία πίτσα 15 ιντσών. Ωστόσο, μια εκπρόσωπος του «George-Pacific», είπε στο Mic ότι δεν είχε ακούσει ποτέ γι’ αυτή τη μελέτη και δεν θα μπορούσε να επιβεβαιώσει ότι ήταν πραγματική.

Ένα πιο συγκεκριμένο πόρισμα προήλθε από μια καινούργια σειρά του Διαδικτύου που ασχολείται με τα Τρόφιμα τη «Food Detectives».  Η σειρά, η οποία φιλοδοξούσε να «βρει την αλήθεια πίσω από το γρίφο του πολυσυζητημένου φαγητού» ερεύνησε την αξία της αφαίρεσης του λίπους απ’ την πίτσα και κατέληξε σε μια οριστική απάντηση: μειώνει περίπου 3,5 γραμμάρια λίπους ή 35 θερμίδες ανά φέτα.

Ο Scott Wiener, ιδιοκτήτης και ιδρυτής της «Scott’s Pizza Tours», δήλωσε ότι οποιοδήποτε ποσοστό ανάμεσα στις 35 και στις 50 θερμίδες ανά κομμάτι, είναι μια ασφαλής εικασία, προσθέτοντας ότι δεν είναι μικρό πράγμα, δεδομένου ότι ένα κανονικό κομμάτι έχει περίπου 270 θερμίδες.  «Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που ταμπονάρουν το λίπος από την πίτσα απ’ ότι φαντάζεστε», δήλωσε ο Wiener στο Mic. «Σίγουρα είναι κάπου ανάμεσα στο 10% με 15%», σύμφωνα από εκτίμηση που έκανε από δικούς του πελάτες.

Πηγή: mononews.gr