Διατροφή και Υγεία: 5 λόγοι που η κανέλα πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι

Αν δεν την χρησιμοποιείς και τόσο στην καθημερινότητά σου, αυτοί οι λόγοι θα σε κάνουν να αλλάξεις γνώμη!
Διατροφή και Υγεία: 5 λόγοι που η κανέλα πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι



Ξεκίνησαν τα κρύα, το φθινόπωρο έκανε επιτέλους την εμφάνισή του και με τη βούλα και η καθημερινότητά μας δεν είναι ίδια. Οι πρώτες βροχούλες ντύνουν τα πρωινά μας με μια γλυκιά μεγαγχολία και ο πρώτος και απαραίτητος καφές της ημέρας είναι πια ζεστός. Εμένα η ημέρα μου ξεκινάει με ζεστό καπουτσίνο, σκέτο, πασπαλισμένο με αρκετή κανέλα. Τρελαίνομαι για την κανέλα. Γενικά. Για τη γεύση και την οσμή της. Και δεν λείπει ποτέ από το σπίτι μου, γιατί δεν είναι απαραίτητη μόνο για τον πρωινό καφέ μου, αλλά τη συνοδεύω και με πολλά φαγητά.

Έχεις σίγουρα ακούσει κι εσύ ότι η κανέλα κάνει πολύ καλό στην υγεία και πολλοί διατροφολόγοι συστήνουν να την προσθέσουμε στην διατροφή μας, επειδή έχει πολλά οφέλη, τόσο για το σώμα όσο και για την υγεία μας. Δεν ξέρω πόσο fan της κανέλας είσαι, αλλά οι παρακάτω λόγοι πιστεύω ότι θα σε πείσουν να τη χρησιμοποιείς κι εσύ περισσότερο στην καθημερινότητά σου και στη διατροφή σου.

#1 Μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του εντέρου. Η χημική ένωση που δίνει στην κανέλα το χρώμα και τη χαρακτηριστική μυρωδιά της είναι και αυτή που αναστέλλει  τη δημιουργία του καρκίνου στο έντερο. Αυτό το πόρισμα προέκυψε από έρευνα που εκπονήθηκε τον περασμένο Μάιο στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στο πλαίσιο ενός πειράματος που έγινε σε ποντίκια, στα οποία χορηγήθηκε αυτή η χημική ένωση που περιέχεται στην κανέλα. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η προστασία αυτή που τους παρήχε η συγκεκριμένη χημική ένωση κατά της καρκινογένεσης, ισχύει και για τους ανθρώπους.

#2 Μπορεί να καταπολεμήσει ιώσεις και κρυολογήματα. Αν προσθέσεις την κανέλα στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής σου, θα αρρωσταίνεις λιγότερο. Αρκεί να προσθέτεις κάνέλα στο γάλα ή τον καφέ σου, ή να πασπαλίζεις με αυτή τα pancake ή τα smoothie σου. Η κανέλα ταιριάζει γευστικά με διάφορες τροφές και ροφήματα, οπότε είναι εύκολο να την εντάξεις στην καθημερινότητά σου και να επωφελήθείς από όλα τα καλά που έχει να σου προσφέρει.

#3 Η κανέλα κάνει καλό στη μνήμη, κάτι που έχει αποδειχθεί μέχρι ώρας από πειράματα που έχουν γίνει σε ζώα. Οι ερευνητές θεωρούν αυτονόητο ότι την ίδια επίδραση θα έχει και στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

#4 Μπορεί να κρατήσει τον διαβήτη σε φυσιολογικά επίπεδα. Ειδικά για τον διαβήτη δευτέρου τύπου, τα αποτελέσματα είναι σημαντικά για τους ασθενείς του. Μιας και η κανέλα έχει μικρό κόστος, γιατί να μην την έχεις μόνιμα στο ντουλάπι της κουζίνας σου, ώστε να αρχίσεις να τη χρησιμοποιείς καθημερινά;

#5 Ανακουφίζει από τις κράμπες και τον πόνο της περιόδου. Αν είσαι κι εσύ από εκείνες που υποφέρουν από έντονο πόνο κάθε φορά που σου έρχεται περίοδος, η κανέλα μπορεί να σε βοηθήσει. Αυτό έδειξε μια έρευνα που έγινε τον Απρίλιο του 2015 σε 80 φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Ιατρικών Σπουδών στο Ιράν. Στο πλαίσιο της έρευνας, δοθηκε στις φοιτήτριες μια δόση κανέλας σε μορφή χαπιού και είχε άμεσα αποτελέσματα στον πόνο και τη δυσφορία που ένιωθαν εξαιτίας της περιόδου.

Λοιπόν, τι λες; Θα πίνεις από εδώ και στο εξής τον καφέ σου με κανέλα; Νομίζω ότι είναι μια καλή αρχή...

Δες ΕΔΩ τις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C (εκτός από τα πορτοκάλια) και θωράκισε τον οργανισμό σου για να αποφύγεις τα κρυολογήματα.