Φοβάσαι ή ντρέπεσαι; Γιατί τα κορίτσια αργούν να πάνε στο γυναικολόγο;

Αν είσαι κι εσύ ένα από αυτά, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρεις...
Φοβάσαι ή ντρέπεσαι; Γιατί τα κορίτσια αργούν να πάνε στο γυναικολόγο;



Όσο είμαστε στην εφηβεία δεν σκεφτόμαστε και τόσο πολύ την υγεία μας και πώς να προστατεύουμε το σώμα μας, ώστε να έχουμε μια καλή ζωή. Υπάρχουν πράγματα που αμελούμε, είτε γιατί φοβόμαστε, είτε γιατί δεν γνωρίζουμε τη σημασία τους και πόσο πολύ επηρεάζουν τη ζωή και την υγεία μας, είτε γιατί ντρεπόμαστε. Ένα από αυτά που τα περισσότερα κορίτσια δεν κάνουν, είναι να επισκέπτονται συχνά το γυναικολόγο τους.

Θυμάμαι τον εαυτό μου όταν ήμουν έφηβη και μπορώ να σε καταλάβω. Είχα κι εγώ το ίδιο άγχος να επισκεφθώ για πρώτη φορά έναν γυναικολόγο. Αυτές οι σκέψεις δημιουργήθηκαν στο μυαλό μου, όταν είχα την πρώτη μου σεξουαλική επαφή, με ένα αγόρι στο σχολείο. Ήξερα πως όταν ένα κορίτσι ολοκληρώσει, είναι απαραίτητο να επισκεφθεί έναν γυναικολόγο. Τότε λοιπόν, δεν ήθελα να πω στη μαμά μου ότι ήρθα σε σεξουαλική επαφή με το αγόρι μου, για πρώτη φορά στη ζωή μου (αν και το είχε καταλάβει) και οι φίλες μου, που είχαν κι εκείνες ολοκληρωμένες σχέσεις, δεν είχαν πάει σε γυναικολόγο. Άλλες φοβόντουσαν και άλλες δεν ήθελαν να μιλήσουν στη μητέρα τους γι’ αυτό. Στη δική μου περίπτωση, δεν ήξερα σε ποιον γυναικολόγο να πάω και ντρεπόμουν και λίγο την διαδικασία της εξέτασης, μέχρι που η μητέρα μου, η οποία τα είχε καταλάβει όλα, μιας και οι μανούλες από το πρόσωπό μα μπορούν να καταλάβουν τι μας συμβαίνει κι ας πορσπαθούμε κάποτε να τους κρύψουμε πράγματα, με πήγε στον δικό της.

Ξεκινάω με τη δική μου ιστορία, για να καταλάβεις ότι ξέρω πώς μπορεί να σκέφτεσαι και γιατί μπορεί να αποφεύγεις αυτή την επίσκεψη, αν και έχεις κάνει έρωτα. Υπάρχουν λοιπόν ορισμένα πράγματα που θέλω να σου πω και πρέπει να βάλεις καλά στο μυαλό σου:

#1 Πρέπει να απομυθοποιήσεις λίγο την εξέταση που σου κάνει ο γυναικολόγος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεσαι, διότι ο άνθρωπος αυτός είναι επαγγελματίας και έχει εξετάσει άπειρες γυναίκες στη ζωή του. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία αυτή για εκείνον αποτελεί καθημερινή ρουτίνα και είναι απλά η δουλειά του. Επίσης, ό,τι κι αν έχεις ακούσει, καμία εξέταση δεν πονάει. Είναι απαραίτητο να επισκέπτεσαι το γυναικολόγο σου μία φορά το χρόνο και να κάνεις ένα τεστ ΠΑΠ για να είσαι σίγουρη ότι είσαι απόλυτα υγιής. Εκτός από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, που ξέρω πως σε αγχώνουν ,αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος όσο παίρνεις τις κατάλληλες προφυλάξεις, μπορεί να έχεις κάποιο μικρόβιο, μια μολυνσούλα στην ευαίσθητη περιοχή σου, που χρειάζεται απλά μια αγωγή με κρέμες και ίσως και μια αντιβίωση για να σου περάσει. Αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο σε όλες τις γυναίκες και δεν πρέπει να σε αγχώνει. 

#2 Το πιο πιθανό είναι να επισκεφθείς έναν γυναικολόγο που σου έχει συστήσει μια φίλη σου ή το γυναικολόγο της μητέρας σου, την πρώτη φορά. Ενδεχομένως όμως αυτός ο συγκεκριμένος γιατρός να μη σε «κερδίσει». Αυτός είναι ο λόγος που πολλά κορίτσια αποφεύγουν να ξαναεπισκεφθούν το γυναικολόγο. Να θυμάσαι πάντα ότι μπορείς να αλλάξεις όσους γιατρούς θέλεις, μέχρι να κατασταλάξεις σε εκείνον που σου εμπνέει εμπιστοσύνη και οικειότητα. Όταν με πήγε η μητέρα μου στον δικό της γυναικολόγο, θυμάμαι ότι δεν τον συμπάθησα καθόλου. Μπορεί να είναι άψογος στη δουλειά του, αλλά δεν κατάφερε να με κάνει να τον εμπιστευτώ και να νιώσω άνετα. Έκανα λοιπόν κι εγώ το λάθος να αποφεύγω να τον επισκέπτομαι, με αποτέλεσμα να κάνω καιρό να πάω στο γυναικολόγο, κάτι που με άγχωνε, γιατί θέλω να είμαι τυπική με τις εξετάσεις που χρειάζονται για την υγεία και το σώμα μου. Μέχρι που η αδερφή μου επισκέφθηκε έναν γυναικολόγο που της έκανε πολύ καλή εντύπωση. Έκλεισα ραντεβού μαζί του και εδώ και χρόνια, δεν τον έχω αλλάξει και ούτε πρόκειται. Γι’ αυτό, αν δεν νιώσεις άνετα με τον γυναικολόγο σου, ψάξε να βρεις άλλον, αλλά μην αμελείς τις εξετάσεις που πρέπει να κάνεις. Στον γυναικολόγο σου πρέπει να νιώθεις άνετα, να μιλάς για τα πάντα ανοιχτά, για ό,τι σε προβληματίζει σχετικά με τα γυναικολογικά σου, ή ακόμα  και για οποιαδήποτε ενόχληση νιώθεις όταν κάνεις σεξ με το αγόρι σου. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις και δύο και τρεις γιατρούς, μέχρι να βρεις τον κατάλληλο για εσένα και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

#3 Σταμάτα να ψάχνεις στο internet τι σημαίνουν και πού μπορεί να οφείλονται τα διάφορα συμπτώματα, πόνοι, ή ενοχλήσεις στο σώμα σου. Γιατί θα βρεθείς αντιμέτωπη με χιλιάδες πράγματα που δεν ισχύουν και θα αγχωθείς χωρίς λόγο. Η καλύτερη λύση είναι να πας στο γυναικολόγο και να του εξηγήσεις ακριβώς τι συμβαίνει. Θα δεις ότι τελικά δεν θα είναι τίποτα, ή θα είναι κάτι πολύ απλό, που θα σου εξηγήσει λεπτομερώς πώς δημιουργήθηκε, ώστε να μην αγχώνεσαι και θα σου πει πώς να το αντιμετωπίσεις.

Γι’ αυτό αγαπητές μου φίλες, αν έχετε ήδη ολοκληρωμένες σχέσεις, είναι η στιγμή να επισκεφθείτε έναν γυναικολόγο. Θα δείτε πως σε λίγο καιρό θα γίνει πραγματικά φίλος σας και ο αγαπημένος σας γιατρός, μόλις βρείτε εκείνον που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη σας. Αν χρειάζεστε περισσότερες συμβουλές και για ό,τι θέλετε να ρωτήσετε, είμαι στη διάθεσή σας. Να θυμάστε ότι όλες έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο, να φοβόμαστε ή να ντρεπόμαστε να πάμε στο γυναικολόγο, οπότε μη νιώθεις μόνη σου σε όλο αυτό. Πίστεψέ με όμως, θα δεις ότι όλα αυτά είναι στο μυαλό σου, οπότε κλείσε άμεσα ραντεβού. Αν δεν γνωρίζεις κάποιον, ζήτα από μια φίλη σου, ή τη μεγαλύτερη αδερφή ή ξαδέρφη σου να σου συστήσει τον δικό της. Να θυμάσαι ότι η υγεία μας είναι πάνω από όλα και ότι το να αγαπάς και να σέβεσαι τον εαυτό σου, σημαίνει να τον φροντίζεις.

Δες εδώ 10 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις.