Σεξ, υγεία και γυναικολογικά: 10 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Αν ποτέ νιώσεις κάτι από αυτά, να απευθυνθείς στο γιατρό σου!
Σεξ, υγεία και γυναικολογικά: 10 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις



Ο οργανισμός μας, έχει τον τρόπο να μας στέλνει προειδοποιητικά σημάδια, όταν κάτι δεν λειτουργεί καλά στο σώμα σας. Αρκεί να τους δώσουμε τη σημασία που πρέπει και να μην τα αμελήσουμε, για να είμαστε πάντα υγιείς. Ποια είναι τα συμπτώματα αυτά που παρουσιάζονται στο σώμα μας και συνήθως προσπαθούν κάτι να μας πουν; Από τον πόνο που νιώθεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μέχρι την ξαφνική αιμορραγία, τα σημάδια αυτά είναι καλό να τα προσέχεις και να απευθύνεσαι αμέσως στο γυναικολόγο σου, μόλις κάνουν την εμφάνισή τους. Ακόμα και αν τελικά δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σε ανησυχήσει, γιατί να το ρισκάρεις;

Ας δούμε μαζί τα πιο κοινά σημάδια που μπορεί να φανερώσει το σώμα μας και τι σημαίνουν, πάντα με την καθοδήγηση ενός γιατρού...

Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή                                                               

Υπάρχουν φορές που μπορεί να νιώθεις έναν δυσάρεστο πόνο, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Αυτός ο πόνος ονομάζεται επιφανειακή δυσπαρευνία και συνήθως συμβαίνει όταν το αιδοίο της γυναίκας δεν είναι λιπαρό ή υγρό, ή οταν υπάρχει κάποια μόλυνση ή ερεθισμός στην περιοχή. Τα προκαταρκτικά μπορούν να βοηθήσουν αρκετά στο να μην εμφανίζεται ο πόνος.

Εκτός από την επιφανειακή δυσπαρευνία, η οποία εμφανίζεται στην είσοδο του κόλπου ή στα τοιχώματά του, υπάρχει και η βαθιά δυσπαρευνία. Ο πόνος που νιώθεις κατά τη σεξουαλική επαφή, είναι πιο ψηλά, κοντά στην κοιλιά, ή ακόμα και στη λεκάνη.

Αυτός ο πόνος μπορεί να οφείλεται στην ενδομητρίωση (όταν δηλαδή μικρά κομματάκια από τα τοιχώματα της μήτρας, γλιστρούν έξω από αυτήν), αλλά και στα ινομυώματα (καλοήθεις  όγκοι  που δημιουργούνται μέσα ή γύρω από τη μήτρα).

Αν νιώθεις κι εσύ αυτόν τον πόνο της δυσπαρευνίας την ώρα της ερωτικής επαφής, ή αν έχεις παρατηρήσει κάποιο ερεθισμό στην ευαίσθητη περιοχή σου, κλείσε ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σου.

Άλλος ένας λόγος που μπορεί να πονάς στο σεξ, είναι ο κολεόσπασμος. Τα τοιχώματα του κόλπου, δημιουργούν σπασμούς, την ώρα που γίνεται η διείσδυση. Ακόμα και όταν βάζεις ταμπόν, μπορεί να το νιώθεις. Καλό είναι να επισκεφθείς το γυναικολόγο σου και να κάνεις μαζί του μια συζήτηση. Εκείνος θα σου πει πού οφείλονται όλες αυτές οι ενοχλήσεις και θα σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία, ώστε να εξαφανιστούν σταδιακά.

Αιμορραγία

Τα αντισυλληπτικά χάπια, μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία και να επηρεάσουν τον έμμηνο κύκλο σου. Αν αυτή η αιμορραγία συμβαίνει συχνά, ή αν παρατηρείς κοιλίδες αίματος στο εσώρουχό σου, επισκέψου τον γυναικολόγο σου.

Όλα τα μέτρα αντισύλληψης είναι ικανά να επηρεάσουν την περίοδό σου, το εμφύτευμα ή  η ένεση. Αν δεν υπάρξει κάποια μόλυνση, μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, με θεραπεία.

Αν έχεις δει αίμα μετά την ερωτική συνεύρεση, είναι καλό να απευθυνθείς στο γυναικολόγο σου, γιατί μπορεί να οφείλεται σε κάποιον πολύποδα, ο οποίος είναι καλοήθης και αφαιρείται πολύ εύκολα.  Υπάρχει όμως και η περίπτωση, αν και είναι σπάνια, να έχει συμβεί κάποια αλλοίωση στον τράχηλο της μήτρας, η οποία μπορεί να προκαλέσει, σε ακραίες περιπτώσεις, μέχρι και καρκίνο. Η αλήθεια είναι ότι η αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή, είναι ένα απο τα συμπτώματα του καρκίνου στον τράχηλο.

Εμμηνόρροια

Από την εφηβεία ως και την εμμηνόπαυση, είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει εμμηνόρροια. Η περίοδος από γυναίκα σε γυναίκα, διαφέρει. Τις πρώτες ημέρες της περιόδου έχεις αίμα, αλλά όσο η περίοδος τελειώνει, το αίμα αντικαθίσταται με λευκά, ή κίτρινα υγρά, που είναι σε κρεμώδη μορφή. Ύστερα, κατά την ωορρηξία, τα υγρά του κόλπου γίνονται πιο διάφανα και υγρά.

Αν όμως δεις τα υγρά του κόλπου σου να αλλάζουν χρώμα και υφή, κάτι που σε ξενίζει, είναι καλό να απευθυνθείς στον γυναικολόγο σου. Αν έχεις παρατηρήσει στο εσώρουχό σου, εκτός από τα υγρά, κομματάκια, είτε λευκά, είτε κίτρινα, ή ακόμα και πράσινα, πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις μια εξέταση.

Οι ορμόνες των αντισυλληπτικών χαπιών, αλλά και όταν η μήτρα προεξέχει των κανονικών ορίων της, κάτι που ονομάζεται εκτρόπιο, είναι ικανά να επηρεάσουν την εμμηνόρροια. Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται είναι ο πολύποδας του τραχήλου της μήτρας (που αφαιρείται εύκολα και δεν είναι κάτι ανησυχητικό), κάποιο ταμπόν που έχεις ξεχάσει να αφαιρέσεις, το ντους, κάποια αλλεργική αντίδραση σε κάποιο σπερματοκτόνο και σπάνια κάποια δυσλειτουργία μεταξύ ουροδόχου κύστεως, παχέως εντέρου και κόλπου.

Μια εξέταση στο γυναικολόγο σου είναι απαραίτητη. Προσοχή! Μην τρομάξεις αν το εσώρουχό σου είναι πολύ υγρό μετά το γυμναστήριο. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όλα αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να τα παρατηρείς στην απλή καθημερινότητά σου, την ώρα που είσαι σπίτι σου.

Εξογκώματα και κύστες

Καμιά φορά, βγάζουμε κυστούλες από το ξύρισμα. Υπάρχει περίπτωση κάποια τρίχα να γυρίσει μέσα στο δέρμα και να δημιουργήσει ένα σπυρί. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό είναι να επισκεφθείς το γυναικολόγο σου, γιατί αν προσπαθήσεις να το σπάσεις μόνη σου, ειδικά στην ευαίσθητη περιοχή, μπορεί να τη μολύνεις.

Άλλα εξογκώματα, για τα οποία δεν χρειάζεται να ανησυχείς, είναι τα κατάλοιπα του παρθενικού υμένα, τα περιττά, ακανόνιστα κομμάτια δέρματος, τα οποία μπορεί να γίνουν ορατά  αν οι μύες του πυελικού εδάφους, είναι αδύναμοι. Τέτοια εξογκώματα είναι και οι αδένες ή οι κύστες, που περιέχουν μέσα πύον.  Δεν είναι απαραίτητο να νιώθεις πόνο, όυτε είναι απαραίτητα ανησυχητικό, αλλά καλό είναι να επισκεφθείς το γυναικολόγο σου για να τα εξετάσει και να σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Ακόμα και η επιφάνεια του κόλπου ενδέχεται να παρουσιάσει εξογκώματα, τα οποία μπορεί να μη σε ενοχλούν καν και να μην τα καταλαβαίνεις, αλλά ο γυναικολόγος σου μπορεί να τα δει και να σου πει πού οφείλονται και πώς να τα αντιμετωπίσεις.

Κνησμός κι ερεθισμός

Μία απλή άφθα μπορεί να προκαλέσει κνησμό κι ερεθισμό της περιοχής. Συνήθως, η θεραπεία είναι απλή και εύκολη, καθώς ο γυναικολόγος σου θα σου χορηγήσει κάποια αλοιφή που θα εξαφανίσει το ενοχλητικό σπυράκι και τον ερεθισμό που έχει προκαλέσει. Καμιά φορά, μπορεί να προκαλέσουμε μόνες μας κάποια αλλεργία ή ερεθισμό στην ευαίσθητη περιοχή μας από καλλυντικά που χρησιμοποιούμε, όπως αφρόλουτρα ή κρέμες σώματος. Ορισμένα καλλυντικά επηρεάζουν το ph της ευαίσθητης περιοχής, την ξηραίνουν και δημιουργούν κνησμό και φαγούρα.

Η δερματίτιδα και το ερεθισμένο δέρμα μπορεί να προκαλέσουν έκζεμα, ομαλό λειχήνα (κνησμό και πληγή με λεπτές, λευκές γραμμές ή κηλίδες στην περιοχή του κόλπου), ή δυστροφίες του αιδοίου. Όπως επίσης και σκλήρυνση του λειχήνα, μια ευαίσθητη περιοχή γύρω από το αιδοίο που αποκτά λευκό χρώμα και το δέρμα δείχνει συρρικνωμένο.

Αν παρουσιάζεις κάτι από ολά αυτά, είναι καλό να δεις έναν δερματολόγο/αφροδισιολόγο. Μέχρι τότε:να είσαι πολύ προσεκτική στα αφρόλουτρα που χρησιμοποιείς για την ευαίσθητη περιοχή σου, να φοράς βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγεις τα πολύ στενά παντελόνια και τζιν, να μειώσεις τα ζεστα μπάνια και πάντα να καθαρίζεις την ευαίσθητη περιοχή σου από μπροστά προς τα πίσω, να χρησιμοποιείς καθαρές πετσέτες και να κάνεις πάντα σεξ με προφύλαξη.

Ξηρότητα

Ο αυστηρός καθαρισμός, τα ορμονικά φάρμακα (ειδικά εκείνα που περιέχουν προγεστερόνη) , η περίοδος μετά την εγκυμοσύνη (τότε που μειώνονται τα επίπεδα οιστρογόνου), ο θηλασμός, τα αντιισταμινικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα, συντελούν στην ξηρότητα του ευαίσθητου σημείου.

Λίγο πριν την εμμηνόπαυση αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, μπορεί επίσης η περιοχή του κόλπου να είναι πολύ ξερή. Υπάρχουν όμως διάφορα, κατάλληλα λιπαντικά και κρέμες για την αντιμετώπιση της ενοχλητικής ξηρότητας. Ο γυναικολόγος σου, θα σου συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Μυρωδιά

Έχεις παρατηρήσει δυσάρεστη μυρωδιά από το αιδοίο σου; Έχεις υγρά που μυρίζουν άσχημα; Τα βακτήρια είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που συμβαίνει αυτό (βακτηριακή κολπίτιδα).

Αν η μυρωδιά των κολπικών υγρών σου θυμίζει ψάρι, τότε υπάρχει κάποια μόλυνση, έχει προκληθεί βακτηριακή κολπίτιδα και θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς το γυναικολόγο σου, για να σου χορηγήσει κάποια θεραπεία. Αν έχεις περάσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, αναγνωρίζεις τα συμπτώματα και έχεις ήδη κάνει τη θεραπεία, τότε πρέπει να την επαναλάβεις.

Αν έχεις παρατηρήσει ότι η δυσάρεστη οσμή προκαλείται αμέσως μετά την ερωτική πράξη ή αφού τελειώσει η περίοδός σου, τότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις ένα gel με γαλακτικό οξύ, το οποίο μπορείς να προμηθευτείς από το φαρμακείο. Αυτό θα δώσει στην ευαίσθητη περιοχή σου τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να διατηρήσει το φυσικό ph και την ισορροπία της. Όπως και όλο το υπόλοιπο σώμα μας, έτσι και η ευαίσθητη περιοχή μας, χρειάζεται θρεπτικά συστατικά για να διατηρείται υγιής. Είναι σημαντικό να προσέχεις τη διατροφή σου, η οποία επηρεάζει αρκετά την υγιεινή του κόλπου σου, αλλά και την οσμή του.

Αλλαγή στα ούρα

Αν την ώρα που κάνεις την ανάγκη σου στην τουαλέτα, νιώθεις κάποια ενόχληση ή τσούξιμο, τότε ίσως να έχεις κάποια ουρολοίμωξη. Έναν τέτοιο πόνο μπορεί να νιώσεις και μετά την ερωτική επαφή, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί αν επισκεφθείς την τουαλέτα πριν αλλά και μετά την ερωτική πράξη,  ώστε να αποβάλεις τα βλαβερά βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στην ευαίσθητη περιοχή του κόλπου σου.

Πολύ σημαντικό είναι επίσης, ο κόλπος σου να είναι αρκετά υγρός κατά τη διάρκεια του σεξ, διότι με αυτό τον τρόπο δεν θα πληγωθεί το δέρμα.

Αν έχεις παρατηρήσει ότι σου φεύγουν ούρα χωρίς να το καταλάβεις, αν έχεις δηλαδή μια μορφή ακράτειας, αυτό οφείλεται επειδή οι μύες έχουν πρόπτωση και έχουν χαλαρώσει. Επισκέψου το γυναικολόγο σου!

Μούδιασμα

Αν κάνεις ποδήλατο, είναι κάτι που νιώθεις συχνά. Η ευαίσθητη περιοχή σου μουδιάζει και νιώθεις έναν ενοχλητικό πόνο, λόγω της πολύωρης πίεσης των γεννητικών σου οργάνων, επάνω στη σέλα. Αν εκτός από το μούδιασμα έχεις παρατηρήσει πρήξιμο, προβλήματα στην ουρίθρα ή το έντερο, ακόμα και έντονο πόνο στην μέση και την πλάτη, καλό είναι να κλείσεις ένα ραντεβού με τον γιατρό σου.

Πόσο φυσιολογική είναι η μορφή του αιδοίου μου;

Κάθε αιδοίο είναι διαφορετικό και μοναδικό, όπως ακριβώς και τα δαχτυλικά αποτυπώματα. Σε άλλες γυναίκες τα χείλη του αιδοίου είναι πιο μεγάλα ή και ελαφρώς πεσμένα. Η ανατομία του έχει το λόγο της. Τα χείλη, μαζί με τις τρίχες του αιδοίου, κρατούν μακριά τα βακτήρια και παίζουν το δικό τους ρόλο στο σεξ. Όσο μεγαλώνουμε, αλλάζει κι εκείνο μορφή, μαζί με το υπόλοιπο σώμα μας.

Τα εσωτερικά χείλη, προστατεύουν το αιδοίο και την ουρίθρα και είναι πιο ευαίσθητα και μικρά σε όλες τις γυναίκες. Κάτι που επίσης διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, είναι η κλειτορίδα, το όργανο εκείνο που είναι υπεύθυνο για τη σεξουαλική απόλαυση και τον οργασμό και που μπορεί να αλλάζει μέγεθος, ανάλογα με το πόσο ερεθισμένη είναι, κατά τη σεξουαλική επαφή.

Οι τρίχες του αιδοίου, διαφέρουν επίσης σε κάθε γυναίκα. Αλλού είναι πυνότερες και πιο μακριές και σε άλλες, πιο αραιές και μαλακές.

Πολλές γυναίκες δεν είναι ευχαριστημένες με το σχήμα του αιδοίου τους, γιατί πιστεύουν ότι δεν είναι φυσιολογικό και πολλές φορές σκέφτονται την πλαστική επέμβαση για να το διορθώσουν. Αν είσαι κι εσύ ανάμεσα σε εκείνες που το σκέφτονται, καλό θα ήταν να μην πάρεις μια βιαστική απόφαση. Αυτή η επέμβαση φυσικά, δεν ενδείκνυται για κορίτσια κάτω των 18, γιατί μέχρι κι εκείνη την ηλικία το αιδοίο ακόμα διαμορφώνεται και δεν έχει πάρει την τελική μορφή του.

Μην μπεις σε αυτή τη διαδικασία αν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος. Μάθε να αγαπάς το σώμα σου και κάθε σημείο του, για τη μοναδικότητα που το χαρακτηρίζει!