Μπορείς να περάσεις μία ημέρα χωρίς να ξοδέψεις ούτε ευρώ!

Οδηγός επιβίωσης από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Μπορείς να περάσεις μία ημέρα χωρίς να ξοδέψεις ούτε ευρώ!



Έχεις αναλογιστεί πόσα χρήματα ξοδεύεις σε μία απλή τυπική ημέρα στο γραφείο; Από τη στάση που θα κάνεις στον φούρνο μέχρι μία ανούσια online αγορά, τα έξοδα τρέχουν χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Η πρόκληση είναι εξής: Να περάσεις μία ημέρα χωρίς να ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ. Μπορεί να σου φαίνεται ότι μία ημέρα δεν θα κάνει τη διαφορά, αλλά όσο περισσότερο υιοθετείς αυτή την πιο οικονομική στάση ζωής, τόσο θα μειώνονται τα έξοδά σου. Δοκίμασε να κρατήσεις μία λίστα με όλα τα έξοδα που κάνεις σε μία μέρα, ώστε να έχεις μία εικόνα των χρημάτων που φεύγουν από το πορτοφόλι σου.

Αφού κάνεις αυτή τη λίστα – και συνειδητοποιήσεις ότι χαλάς τουλάχιστον δέκα ευρώ χωρίς να το καταλάβεις – δες πώς μπορείς να περάσεις μία εντελώς ανέξοδη ημέρα. Προκάλεσε τον εαυτό σου να το κάνεις συχνότερα, κι αν είναι ακατόρθωτο να μην ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ, τότε προσπάθησε να ξοδέψεις όσο πιο λίγα χρήματα μπορείς. Στην πραγματικότητα, καμία από τις παρακάτω συνήθειες δεν θα σε κάνει πιο πλούσια. Αλλάζοντάς τες όμως θα καταλάβεις καλύτερα τη φιλοσοφία της οικονομίας, αλλά και πόσο εύκολο είναι να ξοδεύεις χρήματα χωρίς να το καταλαβαίνεις.

 

Πρωινό

Αντί για την καθιερωμένη στάση στον φούρνο της γειτονιάς, στον δρόμο προς τη δουλειά, βολέψου με ό,τι έχεις ήδη στο σπίτι σου. Ξύπνα λίγο νωρίτερα και ετοίμασε ένα θρεπτικό πρωινό. Έχεις διπλό όφελος: Κάνεις οικονομία και τρως κάτι σπιτικό. Μην φύγεις από το σπίτι χωρίς τον καφέ ή το τσάι σου.

Θα γλιτώσεις 2 – 5 ευρώ

 

Μετακίνηση

Αν η δουλειά είναι κοντά στο σπίτι σου, μπορείς να ξεκινήσεις λίγο νωρίτερα με ποδήλατο (αν έχεις) ή ακόμη και με τα πόδια. Μπορείς επίσης, να συνδυάσεις το περπάτημα ή το ποδήλατο με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τέλος, αν χρησιμοποιείς αυτοκίνητο, μάθε αν βολεύει να μετακινείσαι μαζί με κάποιον συνάδελφο που μένετε κοντά. Έτσι, μπορείτε να μοιράζεστε τα έξοδα της βενζίνης ή με ανταλλακτικές υπηρεσίες, όπως ένα χειροποίητο κέικ ή γιορτινά μπισκότα!

Θα γλιτώσεις 1.20 – λιγότερη βενζίνη

 

Μεσημεριανό

Μην φύγεις από το σπίτι χωρίς το ταπεράκι σου. Πάρε μαζί σου ό,τι έμεινε από το βραδινό της προηγούμενης ημέρας ή ετοίμασε ένα σάντουιτς και μία σαλάτα με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο σου. Μην ξεχάσεις το φρούτο σου.

Θα γλιτώσεις περίπου 3 – 8 ευρώ

 

Γυμναστική

Ακούγεται δελεαστικό αυτό το μάθημα γιόγκα, αλλά τι θα έλεγες να γυμναστείς μόνη σου εντελώς δωρεάν; Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου και να σε καθοδηγήσουν σε μία ολοκληρωμένη προπόνηση.

Θα γλιτώσεις περίπου 5 – 15 ευρώ

 

Βραδινό

Αντί να υποκύψεις στον πειρασμό του ντελίβερι, δες το βραδινό φαγητό σαν μία ευκαιρία να μπεις στην κουζίνα σου και να φτιάξεις κάτι νόστιμο και υγιεινό για σένα. Αν μένεις με τον σύντροφό σου, θα εκτιμήσει σίγουρα ένα σπιτικό πιάτο φαί.

Θα γλιτώσεις περίπου 6 – 12 ευρώ

 

Διασκέδαση

Το σινεμά, τα κοκτέιλ και οι θεατρικές παραστάσεις μας αρέσουν πολύ, αλλά κοστίζουν. Σήμερα το βράδυ, δες τι παίζει στη συλλογή σου με τα DVD, διάβασε ένα βιβλίο ή τσέκαρε αν υπάρχουν δωρεάν δραστηριότητες στη γειτονιά σου.

Θα γλιτώσεις περίπου 15-20 ευρώ