Μήπως ο καφές σου είναι πολύ πικρός; Άλλαξε το χρώμα της κούπας!

Ποιο χρώμα κούπας κάνει τον καφέ σου πιο γλυκό χωρίς να χρειαστεί να προσθέσεις ζάχαρη;
Μήπως ο καφές σου είναι πολύ πικρός; Άλλαξε το χρώμα της κούπας!



Την επόμενη φορά που ο καφές θα σου φανεί πικρός μην προσθέσεις επιπλέον ζάχαρη. Διάλεξε απλά μία κούπα με άλλο χρώμα. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι γυάλινες κούπες και αυτές με μπλε χρώμα, οι οποίες είναι δημοφιλείς σε αρκετές καφετέριες, μπορούν να μειώσουν την πικρή γεύση του καφέ χωρίς την προσθήκη ζάχαρης.

Ερευνητές από τα Federation University Australia και University of Oxford βάλθηκαν να αποδείξουν αν ο ισχυρισμός ενός barista που υποστήριζε ότι ο καφές στις λευκές κούπες είναι πιο πικρός έχει όντως βάση. Έτσι, χρησιμοποίησαν 36 εθελοντές και κούπες τριών διαφορετικών χρωμάτων – μπλε, άσπρη και διάφανη – για να ερευνήσουν τον ισχυρισμό.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, ο καφές που καταναλώθηκε από τη λευκή κούπα ήταν όντως πικρός, ενώ την πιο γλυκιά γεύση είχε αυτός που ήταν στην μπλε κούπα. «Η μελέτη μας δείχνει ότι το χρώμα της κούπας επηρεάζει την αντίληψη της γεύσης και του αρώματος του καφέ» σημείωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr George Doorn από το Federation University Australia, σε άρθρο του στο The Conversation.

Η ιδέα ότι το χρώμα μπορεί να αλλάξει τη γεύση του φαγητού ή του ποτού δεν είναι κάτι καινούριο. Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι έδειξε ότι μία μους κόκκινου χρώματος με γεύση φράουλα που σερβιρίστηκε σε λευκό πιάτο βαθμολογήθηκε ως 10% πιο γλυκιά και 15% πιο γευστική σε σχέση με αυτή που παρουσιάστηκε σε μαύρο πιάτο.