10 μυστικά για ακλόνητη αυτοπεποίθηση

Η Elisabeth Kubler-Ross είχε πει ότι οι άνθρωποι είναι σαν τα βιτρό!
10 μυστικά για ακλόνητη αυτοπεποίθηση



Η Elisabeth Kubler-Ross είχε πει ότι οι άνθρωποι είναι σαν τα βιτρό: Είναι αστραφτερά και λαμπερά όταν έχει ήλιο. Όταν όμως πέσει το σκοτάδι, μόνο αυτά που φωτίζονται από μέσα μπορούν να φανερώσουν την ομορφιά τους.

Η άνοιξη έφτασε, το καλοκαιράκι είναι αισθητά πιο κοντά και οι γυναικείες ανασφάλειες ξυπνάνε από τη χειμερία νάρκη του χειμώνα, αφήνοντάς μας να αναρωτιόμαστε εάν τελικά έχουμε την αυτοπεποίθηση που πιστεύουμε ή όχι. Για αυτό έχω να σου κάνω μια διαφορετική πρόταση: Αντί να ασχοληθείς μόνο με νέες δίαιτες, νέα ρούχα και αξεσουάρ, νέους προορισμούς, νέα προϊόντα για την κυτταρίτιδα, για τον ήλιο, για τα παχάκια και με όλα αυτά που αφορούν στην εξωτερική σου εμφάνιση, φέτος κάνε κάτι διαφορετικό. Εκτός απ’ όλα αυτά (γιατί όπως έλεγε και κάποια σοφή γυναίκα που γνώρισα κάποτε ό,τι κάνει κανείς για τον εαυτό του καλό είναι) αφιέρωσε χρόνο και ενέργεια στον εαυτό σου − στον εσωτερικό σου εαυτό που σου δημιουργεί τις ανασφάλειες και δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις και να απολαύσεις το καλύτερο πράγμα που σου έχει συμβεί: ΕΣΕΝΑ!

Μόνο όταν η αυτοπεποίθησή σου είναι ψηλά μπορείς να απολαύσεις τη ζωή και μόνο τότε είσαι πραγματικά ελκυστική. Η σεξουαλικότητα σπάνια προκύπτει από τις τέλειες αναλογίες του σώματος ή του προσώπου. Είναι κάτι που προκύπτει από μέσα μας και έχει να κάνει με την πίστη που έχουμε στον εαυτό μας. Όλοι έχουμε δει γυναίκες που για τα δικά μας πρότυπα είναι «στρουμπουλές» ή «κόκαλο», «όχι ιδιαίτερα όμορφες», «χωρίς ιδιαίτερο στιλ», «πολύ χύμα» ή «πολύ φτιασιδωμένες», να λάμπουν από αυτοπεποίθηση και να εκπέμπουν αυτό το ιδιαίτερο «je ne sais quoi» που κάνει τους άντρες να τρέχουν από πίσω τους. Όταν νιώθουμε καλά, δείχνουμε καλά και έτσι προσελκύουμε θετικές εμπειρίες, ευκαιρίες, δυνατότητες.

Αναρωτήσου λοιπόν: Πόσο πιστεύεις στον εαυτό σου; Όχι μόνο όταν τα πράγματα πάνε καλά, αλλά και στις δυσκολίες. Όχι μόνο επαγγελματικά ή εμφανισιακά, αλλά και συναισθηματικά, ψυχικά, εγκεφαλικά, πνευματικά.

 

Ένα πολύ καλό δείγμα χαμηλής αυτοπεποίθησης είναι η βεβαιότητα ότι όλοι οι άλλοι είναι πολύ σίγουροι για τον εαυτό τους. Ξέρουν ποιοι είναι και πού πάνε, δεν αμφιβάλλουν ποτέ για την κρίση τους, είναι δυνατοί και σταθεροί, έχουν την τέλεια σχέση, είναι απολύτως ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους. Μπορώ με βεβαιότητα να σου πω ότι αυτό είναι μια ψευδαίσθηση! Η σύγκριση είναι ο χειρότερος εχθρός της αυτοπεποίθησής μας. Η αξία μας δεν εξαρτάται από τους γύρω μας, αλλά από την προσωπική αποτίμηση του εαυτού μας.

Για να έχεις την πραγματική εικόνα του εαυτού σου, κάνε το παρακάτω σύντομο τεστ: Βαθμολόγησε όλα τα στοιχεία της προσωπικότητας-ζωής σου (μυαλό, ικανότητες, εμφάνιση, χαρακτήρας, προσωπικές σχέσεις, επάγγελμα, ψυχικός κόσμος, εξέλιξη, δυνατότητες εξέλιξης κ.λπ.) από το «0» έως το «10». (Το «10» σημαίνει ότι είσαι απόλυτα ικανοποιημένη και το «0» καθόλου). Εάν η βαθμολογία σου είναι κάτω από 6 σε περισσότερα από τρία από τα προαναφερόμενα στοιχεία, τότε μάλλον πρέπει να ασχοληθείς λίγο περισσότερο με τον εαυτό σου. Αν πάλι στα περισσότερα βάλεις πάνω από 7, μπράβο σου! Αγαπάς τον εαυτό σου και τη ζωή σου και αυτό φαίνεται.

 

Αντίθετα με ό,τι μπορεί να πιστεύουμε, οι άνθρωποι αλλάζουν από μέσα προς τα έξω.

Για αυτό και πρώτα πρέπει να αλλάξεις τις πεποιθήσεις, τα πιστεύω και την εικόνα που έχεις εσύ για τον εαυτό σου και μετά να περάσεις στις εξωτερικές αλλαγές. Το να χάσεις μερικά κιλά και να φροντίσεις την εμφάνισή σου είναι φυσικά πολύ σωστό, αλλά δεν είναι αυτό που θα σε «κρατήσει» όταν κάτι δεν πάει όπως θα ήθελες.

 

Ξεκίνησε από αυτά τα 10 μυστικά που μπορεί να σου χαρίσουν ακλόνητη αυτοπεποίθηση:

 

1. Αποφάσισε να σου αρέσεις και να σε αγαπάς... Πολύ... Πάρα πολύ! Αν δεν το κάνεις εσύ, δύσκολα θα το κάνει κάποιος άλλος.

2. Πρόσεξε πώς μιλάς στον εαυτό σου. Ο εσωτερικός μας διάλογος είναι καθοριστικός για την αυτοπεποίθησή μας. Αντικατέστησε όλα τα αρνητικά επίθετα με θετικά. Γράψε μια θετική περιγραφή του εαυτού σου και επαναλάβετέ τη όσο πιο συχνά μπορείς.

3. Πρόσεξε πώς μιλάς ΓΙΑ τον εαυτό σου. Ο ρόλος σου είναι να είσαι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής σου, ο πιο «φωνακλάς» οπαδός σου, ο καλύτερος πωλητής σου! Να το θυμάσαι αυτό κάθε φορά που σου κάνουν ένα κομπλιμέντο ή καλείσαι να περιγράψεις τον εαυτό σου.

4. Η αισιοδοξία κάνει θαύματα στην αυτοπεποίθηση. Αναζήτησε και επέμεινε στο θετικό, ακόμη κι αν δεν το νιώθεις απόλυτα. Αργά ή γρήγορα το υποσυνείδητό σου θα το καταγράψει και τότε θα γίνει αυτόματη αντίδραση. Με άλλα λόγια, Fake it till you make it!

5. Μάθε να λες «όχι». Είναι καταπληκτική η θετική επίδραση που μπορεί να έχει στην αυτοπεποίθησή μας η ικανότητα να βάζουμε όρια στους γύρω μας. Μην το φοβάσαι. Εσύ θα νιώσεις καλύτερα και οι άλλοι θα σε εκτιμήσουν περισσότερο.

6. Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους γύρω σου. Πίστεψέ με, αν ήξερες τα πραγματικά τους προβλήματα, με χαρά θα γύριζες στα δικά σου.

7. Διεκδίκησε αυτό που σου αξίζει. Η διεκδικητικότητα είναι η χρυσή τομή, η απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην ικανοποίηση των αναγκών σου και στον σεβασμό προς τις ανάγκες των άλλων.

8. Ξεκίνησε κάθε μέρα σου με ευγνωμοσύνη για όλα τα καλά που έχει ο εαυτός σου και η ζωή σου.

9. Αφιέρωσε χρόνο σε εσένα. Προγραμμάτισε «ραντεβού με τον εαυτό σου» και χάριζέ του όσο πιο συχνά μπορείς μια εμπειρία που θα γεμίσει την καρδιά σου, θα αδειάσει το μυαλό σου και θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα: μια βόλτα στη θάλασσα, μια επίσκεψη σ’ ένα μουσείο, ένα αφρόλουτρο με κεριά, μισή ώρα διαλογισμού, ένα βιβλίο που θα διαβάσεις με ηρεμία.

10. Ανάλαβε δράση. Φυσικά και υπάρχουν πράγματα που θα θέλαμε να βελτιώσουμε. Η αίσθηση της αξίας έρχεται τόσο από την προσπάθεια όσο από το αποτέλεσμα. Αντί να μισείς κάτι πάνω σου και να οικτίρεις τον εαυτό σου γι’ αυτό, κάνε κάτι για να το αλλάξεις. Αν δεν αλλάζει (π.χ. «Θέλω να ψηλώσω») αποφάσισε  να αγαπήσεις αυτό το χαρακτηριστικό και βρες λόγους γι’ αυτό.