Η ζέστη σε αποσυντονίζει στη δουλειά; Δες πως να μείνεις συγκεντρωμένη...

Τι χρειάζεσαι για να έχεις ενέργεια;
Η ζέστη σε αποσυντονίζει στη δουλειά; Δες πως να μείνεις συγκεντρωμένη...



Συμβαίνει στον καθένα μας! Όσο καλά και να έχουμε ξυπνήσει, όσο ορεξάτοι και να έχουμε έρθει στη δουλειά μας, έρχεται εκείνη η στιγμή της ημέρας που οι μπαταρίες απλά αδειάζουν. Νιώθεις ότι δεν έχεις άλλη ενέργεια, αισθάνεσαι κουρασμένη, πιασμένη, νυστάζεις και ανυπομονείς να σχολάσεις και να πας σπίτι σου. Μέχρι όμως να έρθει εκείνη η ευλογημένη ώρα που τόσο περιμένεις, πρέπει να επιστήσεις την προσοχή σου στον τρόπο που θα καταφέρεις να μείνεις συγκεντρωμένη και να αποδώσεις καλύτερα την ώρα της δουλειάς.

Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη οργάνωση και μικρές αλλαγές στην  καθημερινή σου ρουτίνα και αμέσως θα δεις τεράστια αλλαγή στο σώμα σου και στις αντοχές σου.

1. Ελάττωσε το junk food! Συνήθως, όταν είσαι στη δουλειά και φτάνει το μεσημέρι, πεινάς και μπαίνεις στον πειρασμό να φας κάτι γρήγορο. Γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές παραγγέλνεις κάτι απ’ έξω. Προσπάθησε να κόψεις αυτή τη συνήθεια γιατί αυτές οι τροφές δεν βοηθούν καθόλου να είσαι σε εγρήγορση. Το ίδιο συμβαίνει και με τα γλυκά! Μπορεί η ζάχαρη που περιέχουν να σου δίνει ενέργεια, αυτή όμως η ενέργεια κρατάει για λίγο και σε εγκαταλείπει απότομα. Προσπάθησε να παίρνεις μαζί σου φαγητό από το σπίτι, ώστε να λαμβάνεις όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σου.

2. Ο καφές, με μέτρο! Με το που νιώσεις την ενέργειά σου να σε εγκαταλείπει και την κούραση να σε καταβάλει, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι να πιεις έναν δύνατό καφέ. Γιατί η καφεϊνη σε ξυπνάει και σε τονώνει! Μην το παρακάνεις όμως με τον καφέ, γιατί η πολύ καφεΐνη μειώνει την απόδοσή σου. Αν έχεις πιει ήδη καφέ, προτίμησε ένα πράσινο τσάι για τη συνέχεια.

3. Μην παραλείπεις το πρωινό σου γεύμα! Βρες χρόνο να φας ένα καλό, πλούσιο πρωινό, που θα σου δώσει ενέργεια, ώστε να ξεκινήσεις την ημέρα σου δυναμικά.

4. Κάνε συχνά γεύματα. Να τρως κάθε 3 ώρες, ώστε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σου να διατηρούνται σε καλά επίπεδα και να έχεις την ενέργεια που απαιτείται. Αν κάνεις λίγα και μεγάλα γεύματα, η διάθεσή σου γρήγορα θα σε εγκαταλείψει. Αν θέλεις λοιπόν να παραμείνεις  παραγωγική, δραστήρια και συγκεντρωμένη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάνε συχνά και μικρά γεύματα, ώστε να αποθηκεύεις συνεχώς ενέργεια στον οργανισμό σου και να τη διατηρείς σε υψηλό επίπεδο.

5. Απέφυγε να φας ένα βαρύ γεύμα για μεσημεριανό. Το πιο μεγάλο γεύμα της ημέρας, είναι το μεσημεριανό. Όταν όμως είσαι στη δουλειά, απέφυγε να φας κάτι βαρύ. Γιατί αν βαρύνεις πολύ το στομάχι σου, θα δυσκολευτείς να δουλέψεις, θα νυστάξεις και η όρεξή σου θα εξαφανιστεί. Προτίμησε κάτι θρεπτικό και ελαφρύ.

6. Απέφυγε τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη όταν είσαι στη δουλειά. Η τρυπτοφάνη είναι ένα συστατικό που υπάρχει σε τροφές όπως το κοτόπουλο και τα λοιπά πουλερικά, στο γάλα και το τυρί, αλλά και σε μερικά ψάρια. Απέφυγε τις τροφές αυτές που την περιέχουν, γιατί η τρυπτοφάνη προκαλεί νύστα, ειδικά όταν το στομάχι σου είναι άδειο. Γι’ αυτό αν είσαι με άδειο στομάχι και έχεις ώρα να φας, μείνε μακριά από τέτοιες τροφές.

7. Αν το στομάχι σου είναι άδειο, προτίμησε να φας φρούτα. Θα σου δώσουν ενέργεια για να είσαι παραγωγική. Τα φρούτα είναι ελαφριά και χωνεύονται εύκολα και είναι η καλύτερη επιλογή για να ικανοποιήσεις την πείνα σου στη δουλειά.

8. Προσπάθησε να μην τρως πολύ κρέας την ώρα της δουλειάς. Η πρωτεϊνη που έχει το κρέας είναι σίγουρα απαραίτητη για τον οργανισμό σου, όμως την ώρα της εργασίας σου, ένα γεύμα με κρέας θα σου πέσει βαρύ. Δεν είναι κακό να φας κρέας στη δουλειά, αλλά απέφυγε τις μεγάλες ποσότητες.Ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι.

9. Αυτό που χρειάζεσαι είναι ωμέγα-3. Γι’ αυτό να τρως ψάρια. Ξηρούς καρπούς κι ελιές. Θα κρατήσουν τον εγκέφαλό σου ξύπνιο και σε εγρήγορση.

10. Πίνε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και απέφυγε το πολύ αλκοόλ το πρηγούμενο βράδυ, γιατί θα το μετανιώσεις την επόμενη ημέρα στη δουλειά.