Food Trends 2015: Νέα συστατικά, εστιατόρια, τάσεις και μέθοδοι μαγειρικής

Ρίχνουμε μια ματιά στα μεγαλύτερα food trends, από το ταχίνι και τους βλαστούς μέχρι στις μεθόδους μαγειρικής όπως το ψήσιμο στη σχάρα και τις τάσεις των εστιατορίων όπως τα brunch με απεριόριστο prosecco.
Food Trends 2015: Νέα συστατικά, εστιατόρια, τάσεις και μέθοδοι μαγειρικής



Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη μόδα, έτσι και οι τάσεις στο φαγητό έρχονται και φεύγουν. Το 2014, πάθαμε εμμονή με τα gluten-free προϊόντα, βάλαμε το αβοκάντο στο πρωινό μας και το kale χρίστηκε το συστατικό της χρονιάς.

Τι θα επικρατήσει όμως το 2015; Ρίχνουμε μια ματιά στα μεγαλύτερα food trends, από το ταχίνι και τους βλαστούς μέχρι στις μεθόδους μαγειρικής όπως το ψήσιμο στη σχάρα και τις τάσεις των εστιατορίων όπως τα brunch με απεριόριστο prosecco. Παρόλο που αρκετά φαγητά δεν ανακαλύφθηκαν τώρα, θα δούμε πολλές συνταγές να αναβιώνουν. Άραγε θα επηρεάσουν όλα αυτά τον τρόπο που μαγειρεύουμε και τρώμε; Έχουμε μία ολόκληρη χρονιά μπροστά μας για να το διαπιστώσουμε.

Ταχίνι

Ο απόλυτος food trendsetter Yotam Ottolenghi έχει  αναγάγει το ταχίνι στο αγαπημένο του συστατικό, χρησιμοποιώντας το σε πολλές από τις συνταγές στο νέο του βιβλίο Plenty More. Πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά και τέσσερα έλαια, το ταχίνι μπορεί να καταναλωθεί αυτούσιο ή σαν συνοδευτικό σε σαλάτες, συστατικό σε dressing και άλειμμα.

Baobab

Αυτό το φρούτο από την Αφρική έχει βαπτιστεί ως το σούπερ φρούτο της χρονιάς. Γεμάτο με βιταμίνη C, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο, αυτό το φρούτο φέρεται να έχει περισσότερη θρεπτική αξία από όλα τα φρούτα μαζί. Φέτος, το M&S συστήνει έναν χυμό που έχει ως συστατικό το baobab, αλλά κατά τα άλλα θεωρείται μία σπάνια λιχουδιά για να εντοπιστεί από τους απανταχού foodies.

Grill

Καθώς το «σικ fast food» αποτελεί μία διαχρονική τάση στη γευστική σκηνή του Λονδίνου, το ψήσιμο στη σχάρα έρχεται να προστεθεί σε αυτή.  Καθόλου τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι το νέο εστιατόριο του Gordon Ramsey θα είναι grill/brasserie.

Freekeh

Οι μέρες κυριαρχίας της κινόα τελείωσαν. Το δημητριακό με το όνομα που κανένας δεν μπορεί να προφέρει σωστά (προφέρεται fari-kah) από τη Μέση Ανατολή φτιάχνεται από πράσινο σιτάρι. Το Freekeh χρησιμοποιείται περίπου όπως και η κινόα, σαν συστατικό σε σαλάτες ή ως μία εναλλακτική του ρυζιού και τους κους κους.

Διασταυρώσεις λαχανικών

Τα τελευταία χρόνια οι αγρότες διασταυρώνουν διαφορετικά είδη λαχανικών με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα υβρίδια να κάνουν την εμφάνισή τους. Αν μέχρι τώρα είχαμε τα υβριδικά φρούτα – βλέπε pluot (δαμάσκηνο και βερίκοκο) και tangelo (μανταρίνι και γκρέιπ-φρουτ), από εδώ και στο εξής καλωσορίζουμε τα διασταυρωμένα λαχανικά σαν τα kalettes (μίξη kale και λαχανάκια Βρυξελλών) και broccoflower (μπρόκολο και κουνουπίδι).

Brunch με απεριόριστο prosecco

Το brunch έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, αλλά στην Αμερική έχει ήδη δοθεί ένα twist στην αγαπημένη αυτή συνήθεια. Απεριόριστο prosecco (αφρώδης οίνος) συνοδεύει τις πιατέλες με τις τηγανίτες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πίνουμε από το μεσημέρι χωρίς τύψεις!

Νέα παγκόσμια κρασιά

«Ασυνήθιστοι» αμπελουργοί από την Ανατολική Ευρώπη μέχρι την Κίνα – για να μην αναφέρουμε την παλιά Αγγλία – έχουν εισέλθει στον ιερό χώρο του κρασιού. Με την κλιματική αλλαγή και την  ανάπτυξη των τεχνικών στην καλλιέργεια σταφυλιών, μπορεί κάποιος να φτιάξει κρασί σχεδόν όπου έχει λίγο ήλιο.

Αποχή από το κρέας

Η περιστασιακή αποχή από το κρέας, σε αντίθεση με την πλήρη χορτοφαγία, θα απογειωθεί το 2015, με την πρώτη Εβδομάδα Αποχής από το Κρέας να λαμβάνει χώρα τον Μάρτιο. Ο Jamie Oliver θα βρίσκεται μεταξύ των υποστηρικτών για να μας ενθαρρύνει να μειώσουμε την κατανάλωση του κρέατος, όχι μόνο λόγω της σκληρότητας των ζώων, αλλά και των περιβαλλοντικών προβλημάτων που φέρνει στο προσκήνιο η βιομηχανία κρέατος.

Βλαστάνοντες σπόροι

Πρόκειται για έναν τρόπο παραγωγής σιτηρών που επιτρέπει στον σπόρο να φυτρώσει πριν αλεθεί σε προϊόντα όπως το αλεύρι. Αυτό διασπά την περιεκτικότητα σε άμυλο και τους καθιστά πιο εύπεπτους – κάτι πολύ σημαντικό για όσους ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη και σιτηρά.

Ζωμός από κόκαλα

Ακούγεται σαν φίλτρο μάγισσας, αλλά ο ζωμός από κόκαλα κρέατος είναι η πιο πρόσφατη τάση. Πρόκειται για ένα ζωμό που έχει βραστεί με κόκαλα ζώων και έχει αρωματιστεί με βότανα και μυρωδικά. Οι bloggers τον έχουν ήδη ονομάσει ως τη νέα κοτόσουπα και διεκδικεί μία θέση ανάμεσα στις σούπερ τροφές.

Για κάποιον που ασχολείται λίγο παραπάνω με το φαγητό, οι καινούριες τάσεις που παρουσιάζει το stylist.com μόνο καινούριες δεν είναι. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία μεγάλωσαν τρώγοντας σουσάμι – το ταχίνι είναι πάστα σουσαμιού, οι γιαγιάδες μας μάς ανάγκαζαν να πιούμε τον θρεπτικό ζωμό κρέατος, η αποχή από το κρέας μπορεί να παραλληλιστεί με τη νηστεία και η καλλιέργεια δημητριακών αποτελούσε μέχρι πρότινος τον βασικό τρόπο διαβίωσης του κάμπου. Τώρα όσο για το prosecco, τις νέες ποικιλίες κρασιών και τα υβριδικά λαχανικά, ναι, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για κάτι νέο. Αλλά για μία ακόμα φορά βλέπουμε ότι το παρόν αναπαράγει το παρελθόν και ότι όλα είναι θέμα marketing.

Επιμέλεια: Μάρω Παρασκευούδη