Ναι στο ντους με κρύο νερό! Αυτά είναι τα οφέλη του κρύου νερού στην υγεία σου!

Ξέχασες να ανάψεις τον θερμοσίφωνα; Καλύτερα!
Ναι στο ντους με κρύο νερό! Αυτά είναι τα οφέλη του κρύου νερού στην υγεία σου!



Αν εξαιρέσες τις πολύ καυτές ημέρες του καλοκαιριού, που επιλέγουμε να κάνουμε ντους με δροσερό νερό για να ανακουφιστούμε από τον καύσωνα, συνήθως πριν μπούμε για μπάνιο ανάβουμε το θερμοσίφωνα, ή φροντίζουμε πρώτα να δούμε αν έχει ζεστό νερό. Δεν ξέρω ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία του νερού για εσένα, αλλά σίγουρα αν κάνεις μπάνιο με κρύο νερό, έχεις πολλά και σημαντικά οφέλη για το σώμα και την υγεία σου. Μήπως να μην ανοίξεις σήμερα το θερμοσίφωνα; Άλλωστε, ένα ζεστό ντους δεν σου προσφέρει στην πραγματικότητα τίποτα. Ok, μπορεί να σε χαλαρώνει. Αλλά δεν είναι τυχαίο που όλες οι λίμνες, οι θάλασσες, τα ποτάμια έχουν κρύα νερά. Το κρύο νερό είναι πιο καλό για την υγεία σου.

1. Με το κρύο ντους καις λίπος. Το λίπος που υπάρχει στο σώμα σου είναι δύο ειδών: το άσπρο και το καφέ. Το άσπρο λίπος είναι αυτό που προσπαθούμε όλοι να χάσουμε. Όταν παίρνουμε περισσότετρες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει, αυτές αποθηκεύονται σαν λίπος στην κοιλιά, το λαιμό και τα χέρια. Το καφέ λίπος παράγει θερμότητα στο σώμα σου, ώστε να το διατηρήσει ζεστό. Όταν λοιπόν κρυώνεις, το καφέ λίπος καίει θερμίδες  για να σε ζεστάνει. Άρα, ναι στο κρύο ντους!

2. Το κρύο ντους τονώνει τον οργανισμό σου μετά την άσκηση. Δεν είναι τυχαίο που οι αθλητές κάνουν παγωμένο ντους μετά την έντονη προπόνηση. Πολλές φορές μάλιστα, γεμίζουν μια μπανιέρα με νερό και παγάκια και μπαίνουν μέσα. Με τον τρόπο αυτό προλαβαίνουν τα πιασίματα και τους πόνους των αρθρώσεων που έχουν καταπονηθεί από την έντονη άσκηση. Δε χρειάζετσαι βέβαια να δοκιμάσεις κάτι τέτοιο, αλλά ένα κρύο ντους μετά τη γυμναστική, είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στο σώμα σου.

3. Το κρύο ντους φτιάχνει τη διάθεση και σε «ξυπνάει». Το πρωί που ξυπνάς για δουλειά, δύσκολα ανοίγεις τα μάτια σου. Χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να επικοινωνήσεις και να λειτουργήσει το μυαλό. Τι θα έλεγες για ένα γρήγορο,  κρύο ντουζάκι; Το σοκ από το κρύο νερό θα σε τονώσει. Οι παλμοί της καρδιάς θα αυξηθούν και μαζί και η ποσότητα του αίματος στο σώμα σου, κάτι που θα σου δώσει πολύ ενέργεια, ώστε να ξεκινήσεις την ημέρα σου δυναμικά και με όρεξη.

4. Το κρύο ντους ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος. Το κρύο νερό αυξάνει το μεταβολισμό σου, κάτι που σε βοηθάει να χάσεις πιο γρήγορα κιλά αλλά και να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, ώστε να αντιστέκεται σε ιούς και ασθένειες. Επίσης, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέσμα να προφυλάσσεσαι από την υπέρταση και την σκλήρυνση των αρτηριών.

5. Το κρύο ντους κάνει τα μαλλιά σου και το δέρμα σου λαμπερά. Αν έχεις ακμή, το κρύο ντους είναι ιδανικό, μιας και το ζεστό νερό ξηραίνει το δέρμα. Επίσης, το μπάνιο με κρύο νερό κάνει τα μαλλιά σου πιο λαμπερά και υγιή.