Γιατί λιώνεις στο διάδρομο και δε χάνεις γραμμάριο;

Γιατί η γυμναστική δεν αρκεί για να χάσεις κιλά;
Γιατί λιώνεις στο διάδρομο και δε χάνεις γραμμάριο;



Εμείς οι γυναίκες θέλουμε να είμαστε όμορφες. Γι' αυτό και μέσα σε όλες τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, προσπαθούμε να εντάξουμε και τη γυμναστική. Γιατί εκτός από όμορφο πρόσωπο, περιποιημένα μαλλιά και νύχια, θέλουμε και ωραίο σώμα. Η σχέση μας με τη ζυγαριά είναι μια σχέση αγάπης και μίσους. Μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε. Γιατί όσο και να σε πληγώνει, πάλι εκεί καταλήγεις με υπομονή, επιμονή, πείσμα και με την ελπίδα να δεις στην οθόνη της ένα νούμερο που θα σε ικανοποιήσει...

Αφού θέλεις ωραίο σώμα, πρέπει να κοπανηθείς στο γυμναστήριο. Λάθος! Έρευνες αποδεικνύουν ότι η γυμναστική δεν βοηθάει στην απώλεια βάρους. Απογοητεύτηκες; Υπάρχει και χειρότερο: Ορισμένες φορές μπορεί και να σε παχύνει.  Η αερόβια γυμναστική έχει τρομερά οφέλη για την υγεία σου, γιατί δυναμώνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και το κάνει ανθεκτικό σε ασθένειες, αλλά δεν θα σε κάνει πιο αδύνατη.

Γιατί συμβαίνει αυτή η κατάφορη αδικία;  Για τους παρακάτω λόγους:

1. Επιβραβεύεις τον εαυτό σου με φαγητό. Μετά από μια έντονη προπόνηση, θέλεις να φας όλο το ψυγείο. Σύμφωνα με επιστήμονες, η γυμναστική όχι απλά σου ανοίγει την όρεξη, αλλά τις περισσότερες φορές μετά την άσκηση τρως όλα τα «απαγορευμένα».  Στην πραγματικότητα, επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με το λάθος τρόπο.

Μια έρευνα που έγινε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα σε 81 υπέρβαρες γυναίκες, επαληθεύει αυτή τη διαπίστωση. Στις γυναίκες αυτές ζητήθηκε να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, διάρκειας  12 εβδομάδων, με 3 φορές την εβδομάδα άσκηση, ενώ ταυτόχρονα τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν κανονικά το πρόγραμμα διατροφής που συνήθιζαν. Το αποτέλεσμα; Οι γυναίκες γυμνάστηκαν, αλλά δεν έχασαν κιλά. Μάλιστα, το 70% από αυτές, πήραν κι άλλο βάρος. Προφανώς, οι γυναίκες που έβαλαν κιλά, σταμάτησαν να κινούνται στην καθημερινότητά τους, εκτός από τις ώρες της προπόνησης, ενώ ταυτόχρονα έτρωγαν  περισσότερο από πριν.

2. Το άγχος παχαίνει. Παρόλο που η άσκηση είναι αγχολυτική, κατά τη διάρκεια που γυμνάζεσαι, το σώμα σου απελευθερώνει κορτιζόλη, που είναι γνωστή ως η ορμόνη του στρες. Η ορμόνη αυτή δε βοηθάει το σώμα σου να αδυνατίσει. Αντιθέτως, είναι σε μεγάλο ποσοστό υπεύθυνη για το ενοχλητικό λίπος στη μέση. Γι’ αυτό οι γιατροί προτείνουν να επιλέξεις καλύτερα έναν καλό ύπνο όταν είσαι πολύ αγχωμένη, από το να κάνεις γυμναστική.

3. Σε 20 λεπτά προπόνησης «καις» ένα ποτήρι κρασί, μόνο! Γι’ αυτό πρέπει να αφιερώσεις χρόνο για τη γυμναστική σου, αν έχεις βάλει τον πήχη ψηλά και αν επιθυμείς ορατά αποτελέσματα στο κορμί σου.

4. Μην τρως αυτά που τρώνε οι αθλητές. Αναφέρομαι στις μπάρες πρωτεΐνης πριν την προπόνηση ή τα ενεργειακά ποτά και τα τζελ. Αυτά, μπορεί να είναι καλά για τους αθλητές, αλλά όχι για τον οποιονδήποτε. Γιατί αυτά έχουν θερμίδες και θα σε παχύνουν. Κακά τα ψέματα, διαφέρεις από έναν επαγγελματία αθλητή, ο οποίος προπονείται σε καθημερινή βάση, αρκετές ώρες της ημέρας και με αρκετά μεγαλύτερη ένταση.

5. Μήπως δεν αλλάζεις το πρόγραμμα της γυμναστικής σου; Αν για παράδειγμα κάνεις συνέχεια ελλειπτικό ή διάδρομο, στην αρχή θα δεις κάποια αλλάγή στο σώμα σου, αλλά γρήγορα θα σταματήσεις να χάνεις κιλά, όσο ιδρώτα και να ρίχνεις σε αυτά τα μηχανήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα σου έχει συνηθίσει τη συγκεκριμένη άσκηση και δεν ανταποκρίνεται πια όπως στην αρχή. Πρέπει να προσθέσεις κι άλλες ασκήσεις στο πρόγραμμά σου και να φροντίζεις να τις αλλάζεις συχνά. Επίσης, είναι μεγάλο λάθος να συνδυάζεις μια αυστηρή δίαιτα με έντονη αερόβια άσκηση. Αν θες να δεις πραγματική αλλαγή στο κορμί σου, πρέπει να τρως καλά. Αλλιώς, αυτό που θα χάνεις είναι μυϊκή μάζα και όχι λίπος.

6. Δε χρειάζεται να τρέχεις μισή ώρα στο διάδρομο. Δεν θα καταφέρεις τίποτα. Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι διαλειμματική άσκηση με αυξανόμενη ένταση. Με μια τέτοια προπόνηση, θα δεις αποτελέσματα.

7. Μην κάνεις το λάθος να παρατήσεις τη γυμναστική μετά από όλα αυτά! Μπορεί να μην είναι αρκετή από μόνη της για να χάσεις τα κιλά που θέλεις, αλλά κάνει πολύ καλό στην υγεία σου. Επίσης, είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος αυτός που αφιερώνεις στον εαυτό σου, ποιοτικός και διασκεδαστικός.

Δες εδώ πως θα κάνεις μια νέα αρχή. Και κιλά θα χάσεις και θα γραμμώσεις κιόλας!